Wanneer gaat een show niet door ?? (Afblazen)

jetztgehtslos

Registered
Hoe weet je nu of een show afgeblazen wordt of niet? Bij regen, sneeuwval, zware storm? Zijn daar regels voor of komt het ook voor dat je naar een show gaat en dat blijkt dat alles ineens afgeblazen wordt omdat het op dat moment regent?

Ik hoop dat iemand hier meer over kan vertellen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

matchscratch

Registered User
Nee door regen wordt een show meestal niet afgeblazen. De buizen zijn zowiezo afgedekt met aluminium- of/en plasticfolie. Bij Scheveningen werd er volgens mij vanaf windkracht 6 afgeblazen. Dit wordt denk ik per keer door de inspecteurs vastgelegd.

Wind is duidelijk een gevaar voor het publiek omdat door sterke wind alle luchteffecten worden afgedreven. Dit kan wel gecompenseerd worden door de neiging van de buizen aan te passen. Maar ik weet niet zeker hoe de Nederlandse bestemmingen hierover zijn.

Regen is geen gevaar, het is alleen rot voor het publiek. Maar afblazen is natuurlijk altijd duur. En daarom wordt dit bij alleen regen meestal niet gedaan.

Als iemand nog de preciese Nederlandse regels heeft, zou dat heel mooi zijn.
 

Blue Lagoon

Registered User
he,

of een show wordt afgeblazen kan je nooit zeker weten,
vorig jaar wilde ik naar de show bij ballonfiesta gaan, een kwartiertje voordat ik wilde vertrekken riep mn moeder me, en ze liet me op teletekst zien dat de show plotseling was afgeblazen vanwege de droogte, ( 1 week naar die show in monster )

gelukkig las ik dat nog net op tijd, het had ook zo kunnen zijn dat ik was vertrokken en er geen show was,

dordrecht kerstshow... bleek ook weer een leuke show te worden, een dag van te voren hoorde ik van kennisen dat die show ook niet door ging vanwege het intrekken van de vergunning voor de afstand tot huizen..

baarle nassau vorig was ook nog onzeker... op sommige internet site's stond wel vermeld dat er in 2003 een show was, terwijl andere bronnen dat weer tegenspraken..

ik denk dat je er nooit 100% zeker van kan zijn of een show doorgaat, al is het niet de droogte dan de afstand tot publiek/woonhuizen

check fpm even voordat je vertrekt naar een show..
 

Ollie

Registered User
In roermond was eens een show ter gelegenheid van zoveel jarig bestaan van de stad (beloofde dus wat) maar werd afgeblazen door de brandweer met als reden de sterke wind. Dit werd toen ter plekke beoordeeld door de brandweer. Dit was toen afhankelijk van de afstand en de windrichting en de sterkte van de wind. Jammer genoeg blies de wind in richting van het publiek. Ik denk dat de brandweer hier vaak het laatste woord heeft wat betreft de veiligheid met wind, droogte etc etc
 

Tony

Administrator
Medewerker
Vanavond heb ik een document online waar je van alles in kan lezen ....Het gaat daarbij om een vergunning aanvraag met de bijbehorende regels
 

Vinnie

FPM Kalender Beheer
Medewerker
afgeblazen kan echt diversen redenen hebben ,

zo hebben we een keer meegemaakt , dat de show 2 uur eerder was begonnen vanwege slecht weer op komst, (vinnie was dus te laat)

dat de boer geen toestemming gaf om vanaf zijn weiland te schieten , (sneek) had ruzie met de gemeente gekregen.

en diversen malen meegemaakt dat scheveningen niet door ging vanwege de harde wind en het slechte weer.

meestal is het op goed geluk gaan en hopen dat het door gaat,
vaak kan je het zelf al beoordelen , als het regent en het waaid hard , nou dan zou ik maar lekker thuis blijven zitten , tja is het bijna wind stil met een aangenaam tempratuurtje ja dan zou ik zeker gaan rijden ,
 

Tony

Administrator
Medewerker
Ontbrandingsvergunning met alle regeltjes ter beschikking gesteld door PyrobenOp 22 januari 2004 is een aanvraag binnengekomen van Vangelabbeek Events B.V.B.A. te Lanaken, voor het verkrijgen van een ontbrandingstoestemming krachtens artikel 3.3.2 derde lid onder a van het Vuurwerkbesluit. De aanvraag heeft betrekking op het ontsteken van vuurwerk op koninginnedag op 30 april 2004, omstreeks 22.00 uur. Dit evenement zal plaatsvinden op sportpark Glanerbrook gelegen aan ........LEES VERDER .....
 

Patrick

Registered User
Sja soms blazen ze het ook een beetje te voorbarig af. 2 Jaar geleden ging het koninginnedag vuurwerk aan de sloterplas in Amsterdam niet door, omdat het overdag erg waaide en het regenachtig weer was. 's Avonds stonden er honderden mensen te wachten, maar er kwam geen vuurwerk. De pontons bleken leeg aan de kant te liggen. Terwijl de wind 's avonds was gaan liggen en het droog weer was geworden.
 

Beekje

Registered User
Ja dat kan ik me goed herinneren! Was echt balen, maar vaak is het gewoon een kwestie van inschatting en gaan. En als er dan situatie zijn dat je denkt dat het volgens jou wel kan dan wordt het afgeblazen. Maar het heeft vaak te maken met de bovengenoemde punten, of een financiele kwestie.
 

matchscratch

Registered User
Erg interessant om het document te lezen....
Om dit topic compleet te maken:

4 WEERSOMSTANDIGHEDEN

4.1 Bij een windsnelheid groter dan 9 m/s mag geen vuurwerk worden afgestoken.

4.2 Indien door weersomstandigheden het zicht minder bedraagt dan de grootste veiligheidsafstand (zie tabel voorschrift 6.1) mag geen vuurwerk ontbrand worden.

4.3 De vuurwerkartikelen mogen niet nat worden.

4.4 Bij onweerkansen moet worden gewacht met het aansluiten van elektrische ontstekingsdraden tot het onweer is overgetrokken of tot de onweerskansen voldoende zijn afgenomen.

Verschilt per locatie: (denk ik)

1.10b De afsteker belt 10 minuten voor het ontbranden van het vuurwerk, met de plaatselijke luchtverkeersleidingdienst van Maastricht Aachen Airport (telefoonnummer 043 358 77 23). Aan de dienstdoende supervisor wordt toestemming gevraagd om het vuurwerk te mogen ontbranden.

1.10c Het is verboden zonder toestemming van de dienstdoende supervisor van de plaatselijke luchtverkeersleiding vuurwerk te ontbranden.

En over de droogte: Dit is natuurlijk ook een reden om een vuurwerk op korte termijn af te zetten, indie er zich er door droogte brandbaar gewordene objecten in de zogenaamde "fall-out-zone" bevinden. Dit is de zone waar brandbare vuurwerkresten zoals vonken of nog niet uitgebrande sterren kunnen neerkomen.
Soms wordt zelfs de moeite genomen om, in overleg met de brandbaar, dit gebied met water te besprenkelen voor en tijdens het vuurwerk om een mogelijke brand te voorkomen.
 

Ivanhoe

Registered User
matchscratch zei:
En over de droogte: Dit is natuurlijk ook een reden om een vuurwerk op korte termijn af te zetten, indie er zich er door droogte brandbaar gewordene objecten in de zogenaamde "fall-out-zone" bevinden. Dit is de zone waar brandbare vuurwerkresten zoals vonken of nog niet uitgebrande sterren kunnen neerkomen.
Soms wordt zelfs de moeite genomen om, in overleg met de brandbaar, dit gebied met water te besprenkelen voor en tijdens het vuurwerk om een mogelijke brand te voorkomen.
Dit is idd een zeer belangrijke reden om een show te cancelen. Als voorbeeld dat droogte roet in het eten kan gooien voor pyrofreaks kan de situatie in Zwitserland worden genoemd. Traditoneel wordt hier op 1 augustus (de nationale feestdag) vuurwerk verkocht en afgestoken. Ook worden er veel shows gegeven op deze dag. Sinds 2003 is dit echter in veel kantons verboden in verband met de doorgaans aanwezige droogte in die periode. Zwitserse vuurwerkliefhebbers zullen dus moeten uitwijken naar de weinige kantons waar ze soepelere regels hanteren.
 

jetztgehtslos

Registered
Er zijn gisteren dus enkele shows afgeblazen her en der, wat gebeurd er dan met het materiaal en wordt een show later dan nog geschoten? Als men een flink bedrag neerlegd voor een show wil men die show wel hebben natuurlijk. Iemand die weet hoe dat zit?
 

Pyroben

Registered User
Een van onze opdrachtgevers heeft gisteren ook de show afgeblazen vanwege het slechte weer.

Zij hebben meteen een nieuwe datum geprikt, om het later in het jaar te doen.

Voor de rest zijn al onze evenementen ondanks het weer wel door gegaan.
 
S

sparkey

Guest
Ook één van onze shows is gisteren afgeblazen (Dordrecht, drie rivierenpunt vanaf ponton) vanwege de barre weersomstandigheden. Niet normaal hoe het daar gisteravond te keer ging!!

Vreselijk balen dus voor ons en voor de "Die hards" die wél aan de kade stonden te wachten.......bij deze: sorry!! We kunnen er helaas weinig aan doen en zullen het in de loop van het jaar, bv met Dordt Monumenteel, zeker goed maken! De shows in de rest van het land gingen gelukkig wel gewoon door.
 

luntie

Registered User
Bij ons zijn er vijf afgelast en er zijn er twee van verplaatst naar een andere datum, het overige vuurwerk wordt weer naar de opslag vervoerd ( wat niet nat is geworden ander moet het vernietigd worden).

Om nog iets aan te vullen op afgelasting als het code droog is gaat het niet door dat houd in dat de brandweer het te droog vindt daar zijn codes voor opgesteld niet zo maar uit de lucht gegrepen droogte kan echt gevaarlijk zijn.

Over A'dam hier was ik twee jaar geleden zelf en dat was toen er de wisseling van de wacht was kwa controle dat was altijd de politie en dat was het laatste jaar van hun en ze wilden ff laten zien wie de baas was ging helemaal nergens over.
maar wat doe je daar aan.

Over het algemeen gaan de meeste vuurwerken door dus hoef je niet zo bang te zijn om er niet naar toe te gaan kijk goed op FMP

groeten Luntie
 
Laatst bewerkt:

knalbuis

Registered User
show afgelast (zoetermeer)

De show van de dump herwijnen in Zoetermeer bij De grote Dobbe,gaat vandaag 16 december :'( :'( niet door door de windstoten en regen . het word verplaatst op woensdag 22 december om 20.00 uur en is op voorbehoud.
 

fireworkaddict

Registered User
hier nog wat informatie van Jaco Vuurwerk Evenmenten in Ede:

V: Indien het slecht weer is, gaat een vuurwerkevenement dan nog door?
A: Natuurlijk! Ondanks vervelende weersomstandigheden zoals regenval e.d. is het vuurwerk op dusdanige wijze door ons opgezet dat het tegen redelijk wat water bestand is. Er zijn uiteraard wel extra veiligheidsaspecten aan verbonden, maar daarvoor bent u bij ons in goede handen. Laten we maar hopen dat het gewoon mooi weer wordt.

V: Om welke redenen zou een vuurwerk niet kunnen doorgaan?
A: Indien de vuurwerker ter plaatse constateert dat de op dat moment geldende omstandigheden geen veilig grootvuurwerk kunnen waarborgen, zal hij/zij dat richting de organisatie aangeven. In de meeste gevallen wordt dan even gewacht of de nodige actie ondernomen totdat het sein veilig kan worden gegeven. Bij hogere windsnelheden die ook nog aanhouden, kan het zijn dat om die reden het evenement dient te worden afgelast. Daarnaast zou onweer/bliksem omwille van ieders veiligheid ook een reden kunnen zijn.

V: Wie bepaald dat dan?
A: Het is gelukkig praktisch nooit voorgekomen, maar indien een evenement wordt afgelast is dat meestal op last van de ter plaatse dienstdoende brandweer- commandant, of op last van het vuurwerkteam zelf.

(Bron: www.jacovuurwerk.nl)
 
Bovenaan