Waar ga jij straks in Breda vuurwerk afsteken? Waarschijnlijk niet overal waar je dat wil

Moontan

Moderator
Medewerker
Waar ga jij straks in Breda vuurwerk afsteken? Waarschijnlijk niet overal waar je dat wil

BREDA - Vuurwerkvrije zones worden in Breda voorlopig de norm, als het aan burgemeester en wethouders ligt. Zo lang het duurt volgt het college wel ‘nauwlettend’ het vuurwerkdebat in Den Haag. Want als het kabinet besluit een compleet vuurwerkverbod in te voeren, dan gaat Breda dat strak handhaven.

Zo lang er geen sprake is van een landelijk vuurwerkverbod, wil het stadsbestuur het liefst werken met vuurwerkvrije zones. Hoe die er precies uitzien is een vraag waar de fracties donderdag een antwoord op moeten geven.


Scenario 1: Knallen maar
Het kan overigens best zijn dat de lokale volksvertegenwoordigers een compleet andere keuze maken. Tenslotte liggen er vijf scenario’s klaar waaruit ze kunnen kiezen. Het eerste scenario is: vuurwerk afsteken mag overal. Het enige verschil met vroeger is dat er geen knalvuurwerk en vuurpijlen afgestoken mogen worden. Voor het milieu is dit het minst gunstige scenario, laat het college weten. Uit gesprekken met betrokkenen maakt het stadsbestuur op dat niemand de voorkeur geeft aan deze variant.

Scenario 2: Algeheel verbod
Het tweede scenario biedt het andere uiterste: een algeheel verbod op vuurwerk. Om de pijn te verzachten wordt dan wel een centrale vuurwerkshow georganiseerd.

Scenario 3: Verbod in delen van de stad
Een ‘mildere vorm’ van een algeheel verbod is volgens burgemeester en wethouders een verbod in bepaalde delen van de stad. Van experts heeft het college gehoord dat het verstandig is om uit te gaan van één grote of drie kleinere vuurwerkvrije zones.

Scenario 4: Vrijwillig vuurwerkvrij
Een variant daarop is scenario 4: de vrijwillige vuurwerkvrije zone. Daar bepalen de bewoners zelf of er wel of niet vuurwerk wordt afgestoken. Addertje onder het gras: wie spreekt zijn buurman aan wanneer die zich niet aan het verbod houdt? Maar het is niet de bedoeling dat politie of boa’s dat gesprek aan gaan. Zij komen alleen wanneer de boel uit de hand loopt.

Scenario 5: Vuurwerk mag, maar in aangewezen gebied
Het laatste scenario heeft de voorkeur van burgemeester en wethouders. Het is een compromismodel: vuurwerk wordt toegestaan, maar dan wel in een van te voren aangewezen gebied. Of vuurwerkliefhebbers daar zelf hun gang mogen gaan of dat er van te voren het een en ander moet worden georganiseerd is nog onderwerp van debat. Maar ook een vuurwerkshow valt onder de mogelijkheden.

Corona en de lange adem
Bij het opstellen van de scenario’s is geen rekening gehouden met het coronavirus. Het is een voorzet voor een beleid van lange adem, aldus het college. Maar het stadsbestuur is zich er van bewust dat er met de 1,5-metersamenleving rekening moet worden gehouden, als de raad bijvoorbeeld voor een centrale vuurwerkshow kiest.

[/URL]
 

GMP82

Zilveren Member
Dit wordt vast met argusogen en samengeknepen billen gevolgd door de ondernemers op de vuurwerkboulevard..
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Meer vuurwerkvrije zones nodig in Breda:
‘Geen vuurpijlen op Grote Kerk’


BREDA - Er moeten meer vuurvrijezones komen in Breda. Dat stellen met name de coalitiegenoten D66 en VVD. De partijen vinden de drie zones die het college voorstelt te weinig. ,,Er zijn verpleeghuizen, kinderboerderijen, of neem het uitgaansgebied in de binnenstad.”
Het Bredase D66-raadlid Joek van Pul somde donderdagavond in het vuurwerkdebat de kwetsbare locaties in de stad maar even op. ,,Wat we vooral niet willen, zijn vuurpijlen gericht op de Grote Kerk.”
De stad moet wat hem betreft beter beschermd worden tegen overlast. Zeker met in het achterhoofd de vuurwerkterreur bij de vorige jaarwisseling, toen het in de Hoge Vucht kwam tot een enorme schadepost en geschokte burgers.

Goed handhaven
Burgemeester Paul Depla gaat ermee aan de slag: ,,Ik hoor het u zeggen. Het kunnen er meer worden.” Maar, voegde hij er direct aan toe, het moet allemaal wel goed te handhaven zijn. Depla zei blij te zijn dat er nu meer duidelijkheid is over het afsteken. Landelijk geldt een verbod op knalvuurwerk en sierpijlen.

Wat overblijft is het siervuurwerk. Steden als Rotterdam, Nijmegen, Groningen en Apeldoorn hebben een algeheel vuurwerkverbod afgekondigd, inclusief siervuurwerk. In lijn met de oproep van de hulpdiensten voor een totaalverbod.

Middenweg
Breda zoekt een middenweg. De voorkeur van B en W gaat uit naar vuurwerkvrije zones, terwijl het afsteken van legaal siervuurwerk mogelijk moet blijven, om in de jaren erna toe te werken naar eventueel een algeheel verbod als dat Haags beleid wordt. Misschien is een vuurwerkshow nog een optie, hoewel dat deze jaarwisseling met corona een lastige opgave is.


Maak vuurwerkzones
D66 en VVD denken nog liever niet in termen van een algeheel verbod. Om de ‘volkstraditie’ voorlopig in leven te houden zien ze liever vuurwerk- of afsteekzones in de wijken en dorpen.
Van Pul komt daarom over twee weken met een amendement: ,,Een soort stoplichtensysteem: rood plekken waar je niet mag afsteken, oranje liever niet en een alternatief bieden als een grasveld, groen mag wel.”


Mooie sierpot
Rick Zagers (VVD): ,,Een mooie sierpot moet de komende jaren gewoon afgestoken kunnen worden.” De burgemeester is kritisch: ,,Dat is bijna niet te handhaven. Een mooi idee, maar niet echt realistisch. Laten we geen valse verwachtingen wekken.”
Voorman Peter Bakker van GroenLinks ging het verst: jaarwisseling 2021-2022 moet er een algeheel verbod komen. Partijen pleiten verder voor het raadplegen van de bevolking. Dat gaat ook gebeuren, dit najaar wordt het vuurwerk opgenomen in de stadsenquête, die inwoners vraagt naar ervaringen en wensen.

 

rodepo

Registered User
Ik voel me even een bredaer en heb uiteraard ingevuld.
Opzich goede manier van vraagstelling.
Maar zoals meestal kan iedereen in heel nederland het invullen en is de uitkomst dus nietszeggend voor Breda.
 
Bovenaan