Vuurwerkverkoper Erwin de Roo wil niet verrast worden door afsteekverbod: ‘Behoefte neem je niet weg’

Moontan

Moderator
Medewerker
Vuurwerkverkoper Erwin de Roo wil niet verrast worden door afsteekverbod: ‘Behoefte neem je niet weg’

HUISSEN/ ARNHEM - Vuurwerkverkoper Erwin de Roo wil niet verrast worden door een verbod op het afsteken van vuurwerk in de gemeente Lingewaard. Daarom heeft hij de gemeente deze week verzocht hem in te seinen als de gemeenteraad zich buigt over het vuurwerk.

,Zonder de vuurwerkverkopers daarin te kennen, heeft Arnhem besloten het afsteken van consumentenvuurwerk te verbieden, terwijl de verkoop blijft toegestaan. Dat mag niet gebeuren in Lingewaard. Ik hoop dat deze gemeente zich hierdoor niet laat beïnvloeden’’, zegt De Roo, bedrijfsleider van Huisman Vuurwerk in Huissen.

Buitenspel gezet
Hij heeft alle verkopers van vuurwerk in Arnhem gesproken. Volgens hem voelen zij zich buitenspel gezet en compleet overvallen door het besluit dat de gemeenteraad vorige week heeft genomen.
De Roo wil met deze zes winkels om tafel om na te gaan welke stappen eventueel kunnen worden gezet. ,,Mijn zaak bevindt zich weliswaar in Huissen, maar een groot deel van mijn doelgroep komt uit Arnhem-Zuid en deels ook nog Arnhem-Noord.’’

Knalvuurwerk
De Roo hoopt dat de gemeenteraad van Lingewaard het besluit van dit jaar niet wijzigt nu buurman Arnhem het afsteken van consumentenvuurwerk verbiedt. ,,Lingewaard wilde deze stap ook zetten. Maar de raad besloot het landelijk beleid te volgen en alleen het afsteken van knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden.

Ook dat is een gevoelige klap voor vuurwerkverkopers, maar daar kunnen wij mee leven. Dat valt uit te leggen. Het besluit van Arnhem niet. Daar valt ook niet mee te werken en dat moeten we in Lingewaard voorkomen.’’

Onduidelijkheid
De Roo: ,,Ik krijg nu al telefoontjes van vaste klanten die zich afvragen of wij in Huissen nog wel vuurwerk verkopen. Terwijl de gemeenteraad van Arnhem dat besluit heeft genomen. Veel mensen denken dat er helemaal geen vuurwerk meer mag worden verkocht.

Die begrijpen het besluit van de gemeente Arnhem niet. Als je geen vuurwerk mag afsteken, mag je het ook niet verkopen. Dat denken veel mensen blijkbaar. We moeten af van die onduidelijkheid.’’

Medaille
De vuurwerkverkopers die de handen ineen gaan slaan, zullen wijzen op de andere kant van de medaille. Het afsteekverbod leidt volgens hen tot nieuwe problemen. ,,Door het te verbieden, neem je de behoefte niet weg.
Mensen die knalvuurwerk willen afsteken, gaan op een andere manier proberen aan hun vuurwerk te komen. De aanschaf van illegaal en zwaar vuurwerk, veel zwaarder dan dat wij verkochten, werk je in de hand’’, zegt De Roo.
Aan een grote vuurwerkshow, waarover in Arnhem wordt gedacht, zitten volgens hem ook haken en ogen. ,,Je kunt wel denken dat je kosten bespaart door het afsteken van consumentenvuurwerk te verbieden. Minder toezicht, minder opruimkosten. Maar een vuurwerkshow kost ook tienduizenden euro's of meer. En ook daar zul je toezicht moeten houden.’’


Vuurwerktoerisme
Volgens de vuurwerkverkopers uit Arnhem is een afsteekverbod ook niet te handhaven. De Roo is dat roerend met hen eens. Ook bestaat volgens hem de kans dat Arnhemmers de grens over gaan naar Huissen of de Rijkerswoerdse Plassen (gemeente Overbetuwe) om vuurwerk af te steken.

,,Als deze gemeenten hun beleid niet aanpassen, mag het daar wel. Misschien ontstaat er een vorm van vuurwerktoerisme en is dat weer aan leiding voor nieuwe onduidelijkheden’’, zegt De Roo.

 
Bovenaan