Vuurwerkverbod gaat burgemeester van Oisterwijk te snel: raad bereidt discussie voor

Moontan

Moderator
Medewerker

Vuurwerkverbod gaat burgemeester van Oisterwijk te snel: raad bereidt discussie voor​

De Oisterwijkse raad gaat zich beraden op een vuurwerkverbod. Alleen de VVD sprak zich daar maandagavond op voorhand al tegen uit.
Het initiatief kwam van PRO, dat meteen al een raadsbesluit had willen nemen en wel met ingang van de jaarwisseling van ’22 op ’23. ,,U gaat te snel", oordeelde burgemeester Hans Janssen echter. ,,Is het niet zinvol om eerst naar de landelijke ontwikkelingen en de Oisterwijkse opvattingen te kijken?”

Daarop trok Marion Das van PRO haar motie in, waarna ze met alle andere fracties behalve de VVD overeenkwam om een discussie over het onderwerp voor te bereiden.
VVD’er Patrick Simons voelde daar niet voor. ,,Acht uur van het jaar mag je vuurwerk afsteken. Elk rotje daarbuiten is al illegaal. Nederlandse tradities staan al onder druk.” Over vuurwerkvrije zones viel wel met de VVD te praten.

Andere vuurwerktraditie​

Janssen vindt dat de raad zich ook af moet vragen wat nog wél kan als een vuurwerkverbod wordt afgekondigd: ,,Centrale shows die je ook als gemeentelijke overheid zou willen financieren?”
Op de nieuwjaarsreceptie van 2020 zei hij nog knalvuurwerk en vuurpijlen in de ban te willen doen, met name om hulpverleners te ontzien. Het was wat Janssen betreft hoog tijd voor een ‘andere vuurwerktraditie'. Hij oogstte daarmee toen applaus.


 
Bovenaan