Vuurwerknamen met inhoud XI

Baron van lunt zu sas

Registered User
Met een Duvel of twee op zit ik hier in Café de oude Shising Cracker en na tien van deze topics in deze kroeg doe ik er toch maar een elfde bij.
De Importeurs hebben weer voor een nieuwe oogst aan namen gezorgd en daar wil ik toch weer een paar van delen met jullie. De rest komt wel weer in de rustige maanden.

Broekhoff is een goede leverancier van weldoordachte namen en deze heeft zelf ook verbinding met de laatste dagen van het jaar: YGGDRASIL
Vrij vertaald schijnt het "paard van Odin" te betekenen maar hier wordt de mythologische levensboom mee bedoelt die alle werelden draagt/verbindt.
Deze levensboom wordt voorgesteld door een altijd groene groene taxusboom (naaldboom) wat weer staat voor eeuwig leven. daarom hingen onze voorouders dennetakken in hun huizen om in de winter het leven van de natuur te bewaren ( en tadaa! Kerstbomen!). Een goede taxusboom kan zelfs 2000 jaar oud worden. Leuke bijkomstigheid: in warm weer kan zo'n boom gassen vrijgeven die hallucinogene bijnadoodervaringen kan opleveren. In de zomer zijn er dus ook leuke dingen te doen.
Naar de andere kant van de wereld is er een geloof ontstaan bij onvrijwillig geïmporteerde mensen wat zijn oorsprong heeft in west-Afrika: Voodoo of vodou of voudou en nog wat meer varianten. Een van de goden in deze religie is BARON DE SAMEDI (Baron Zaterdag...). Deze baas is ook gebruikt in een James Bond Film en gebruikt in songs van o.a. 10CC. Hij was de mannelijke godheid van de dood en Is vooral bekend in Haïti. Zijn vrouw heeft Madame Brigitte, dus van Broekhoff kunnen we nog een vervolg verwachten op deze cake.

Een "nieuwkomer" op de importeursmarkt is Fireworks for all. Zij hebben gelijk al indruk gemaakt door met een prima pijlenset te komen:
MISOREAN ROCKETS. Het koninkrijk Mysore in zuidwest India heeft het de Britten flink lastig gemaakt in hun kolonisatie door, jawel, vuurwerk! De Misoreanen waren zeer bedreven in het maken van vuurpijlen ten behoeve van oorlogsvoering en hebben zoveel indruk met deze artillerie gemaakt dat de Britten hun kennis overgenomen hebben. Deze kennis en producten zijn gebruikt in strafexpedities naar Scandinavië en ook Vlissingen waardoor deze Zeeuwse stad misschien wel de dubieuze eer heeft om de eerste vuurwerkdemo te hebben gehad van pyrotechnische middelen ter zee, de stad werd bestookt. In Scandinavië is ook door deze ervaringen interesse ontstaan en een industrie ontwikkeld omtrent pyrotechnische middelen.
Nu weet je waar de Tivoli pijlen hun oorsprong van hebben.

Fijne dagen
 
Bovenaan