Vuurwerkdiscussie in Zutphen voorlopig van tafel: ‘Onderwerp staat in ieder geval weer op de agenda’

Moontan

Moderator
Medewerker

Vuurwerkdiscussie in Zutphen voorlopig van tafel: ‘Onderwerp staat in ieder geval weer op de agenda’​


Sydney aan de IJssel, zo noemde Herman Krans zijn beoogde Zutphense jaarwisseling gekscherend in de Stentor. Een grote vuurwerkshow zou er voor moeten zorgen dat inwoners zelf minder vuurwerk gaan afsteken. Het was zijn optie B, in eerste instantie pleitte hij namelijk al voor een compleet verbod op consumentenwerk. Beide opties gaan van tafel, het GroenLinks-raadslid trekt zijn voorstel in dat vanavond tijdens de gemeenteraadsvergadering besproken zou worden.

Voor de jaarwisseling had het GroenLinks-raadlid - zelf geboren op oudjaarsdag - samen met D66-fractievoorzitter Yvonne ten Holder een voorstel klaarliggen voor een compleet vuurwerkverbod in Zutphen. Daar had de algemene plaatselijke verordening (apv) dan voor moeten worden gewijzigd. Daar kwam het tweetal na de jaarwisseling al op terug. Nu trekt Krans ook het voorstel voor een vuurwerkshow terug.

Voor de bühne’​

,,Er speelt al van alles op dat gebied. Het voorstel wordt een beetje overbodig en er gaat geen meerderheid in de raad komen. Als we dit dan voortzetten, wordt het een voorstel voor de bühne’’, zegt Krans. ,,Het onderwerp staat in ieder geval weer op de agenda. Daar ben ik blij mee.’’
Vorig jaar al werd duidelijk dat de gemeente Zutphen niet onwelwillend staat tegenover zo’n vuurwerkshow. De gemeenteraad stemde toen in met een voorstel om de mogelijkheid te onderzoeken. Waar zo’n show moet plaatsvinden is nog niet duidelijk, net als de grootte en wat het gaat kosten. Het idee was een eerste ‘hersenspinsel’, op initiatief van een inwoner van Zutphen.

Compleet vuurwerkverbod​

,,We mikten oorspronkelijk op een compleet vuurwerkverbod, maar het werd tijdens de jaarwisseling al duidelijk dat dat onmogelijk wordt’’, zegt Krans.
Volgens Krans haalden mensen afgelopen jaar massaal vuurwerk over de grens. ,,In het oosten van het land in Duitsland, in het zuiden in België’’, zei Krans daar eerder al over tegen de Stentor. ,,We zijn daarom tot de conclusie gekomen dat het toch onverstandig is om een gemeentelijk of stedelijk vuurwerkverbod in te stellen. Dat moeten we aan Den Haag overlaten, dat moet landelijk beleid worden. Een vuurwerkverbod in de gemeente heeft geen zin.’’
Een conclusie die burgemeester Annemieke Vermeulen vorig jaar al trok. Nadat de Stadspartij vorig jaar al vroeg om zo’n vuurwerkverbod in Zutphen, reageerde zij dat dit niet gaat werken. ,,Als wij een vuurwerkverbod instellen, wat doen we dan met een omliggende gemeente als Brummen. Zadelen we ze daar met de problemen op?’’ zei Vermeulen.

 

adgertic

Registered User
Er lijkt (mede door afgelopen jaarwisseling) een bepaald verstand te ontstaan bij gemeentelijke bestuurders. In dat opzicht is dit wel positief te noemen. Van de andere kant blijft men maar pleiten voor een landelijk verbod en dat moet niemand willen.
 

Schuim

Moderator
Medewerker
Als we ze dat verstand nou ook in het geheugen weten te houden. Want dat lijken ze, gezien de situatie voor de jaarwisseling 21/22, toch weer te vergeten.
Maar ik ga er vooral van uit dat ze hier in het oosten maar ook het zuiden van het land wel iets beter kunnen blijven nadenken. Zeker na het tijdens 2 jaar een verbod, toch zien van vuurwerk.
 

KoenL

Registered User
Dit levert in ieder geval uitstel op lijkt het. Ik blijf hopen op een nuchtere blik in Den Haag. Voorlopig is de politiek vooral bezig met andere zaken dan vuurwerk. Laten we hopen dat tegen de tijd dat het debat weer loskomt er een nuchtere blik blijft bij het nieuwe kabinet. De afweging wat is handhaafbaar wordt bij meerdere onderwerpen ter discussie gesteld, dus dat kan in de vuurwerkdiscussie worden meegenomen.

In bovenstaand nieuwsbericht lees ik tussen de regels door toch ook wel wat minder positief geluid. Ze willen het niet lokaal regelen, omdat ze nu hebben gezien dat als het in buurlanden te koop blijft...de handhaving onmogelijk is. Als je dat vertaalt naar per gemeente verbieden, dan is dat dus per definitie kansloos als je in andere gemeenten gewoon vuurwerk kan blijven kopen. Blijkbaar is er voor hen nog hoop als de regels landelijk worden aangescherpt.
 
Bovenaan