Vuurwerkbranche Tilburg: afsteekverbod werkt averechts

Moontan

Moderator
Medewerker
Vuurwerkbranche Tilburg: afsteekverbod werkt averechts


TILBURG - Vuurwerkverkopers hebben er bij de Tilburgse gemeenteraad op aangedrongen om bij de komende jaarwisseling toch geen (gedeeltelijk) vuurwerkverbod in te voeren. Volgens de ondernemers zal zo'n verbod averechts werken en juist leiden tot méér overlast dan in voorgaande jaren.
Vanwege de jaarlijks toenemende overlast rond oud en nieuw, besloot de gemeenteraad in februari dat er een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk komt. In de binnenstad en de wijken Fatima, Hoogvenne, Jeruzalem, Armhoef, een deel van Broekhoven en een ruim gebied rond het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis komt een algeheel vuurwerkverbod. Als alternatief wil de gemeente twee vuurwerkshows organiseren bij de Piushaven en in het Reeshofpark en een aantal kleinere shows voor kinderen.

Tijdens het commissie-debat van de raad maandag waarschuwde ondernemer Frans Hultermans namens een deel van de vuurwerkbranche dat dit besluit verkeerd zal uitpakken. ,,Het behoeft nauwelijks betoog dat een vuurwerkverbod niet op algemene steun van de gehele Tilburgse bevolking mag rekenen”, zo stelde hij. ,,Het is een illusie te verwachten dat de politie voldoende capaciteit op kan brengen om op te treden tegen alle vuurwerk. Daarmee ontstaat het risico dat een verbod een symbolische maatregel wordt, die alleen wordt opgevolgd door het deel van de bevolking dat niet de overlast veroorzaakt.”

Strop voor ondernemers
Hultermans en de vuurwerkverkopers verwachten bovendien dat het afsteekverbod zal leiden tot een toename van handel in illegaal, veel zwaarder vuurwerk. Ook zeggen ze dat het ontbreekt aan een goede beleidsmatige onderbouwing van het besluit. Zo zou uit een rapport uit 2012 blijken dat een vuurwerkverbod niet zinvol is. Tenslotte wijzen de verkopers op de financiële strop voor de ondernemers zelf, die het door de coronacrisis toch al zwaar hebben.
Naar aanleiding van het pleidooi van Hultermans, liet een aantal fracties weten benieuwd te zijn naar de resultaten van het gedeeltelijk vuurwerkverbod tijdens de afgelopen jaarwisseling in Rotterdam. Wethouder Mario Jacobs zegde toe deze resultaten op te vragen en terug te koppelen aan de raad.

[/URL]
 

Onze Partners

Bovenaan