Weleens van het feest San Trifone gehoord? Waanzinnig! Check hier alle foto's en videobeelden >> San Trifone 2018 - Beeldmateriaal
Welkom op het nieuwe Freakpyromaniacs forum! Op dit moment werken we volop aan de nieuwe functies van het forum Heb je vragen of opmerkingen klik dan door naar deze thread FPM 2018 V1 en wij proberen zo snel als mogelijk te helpen

Vuurwerk Federatie onderzoekt; milieu impact vuurwerk blijkt verwaarloosbaar

Tony

Medewerker
Administrator
Berichten
36.004
Leuk bevonden
30.941
Leeftijd
40
Locatie
Rotterdam
#1
- - - S T A T E M E N T - - -

Uit onderzoek blijkt dat vuurwerk een nihile bijdrage levert aan de uitstoot van schadelijke gassen. De Vuurwerk Federatie concludeert dat dit daarom geen argument meer kan zijn vóór een vuurwerkverbod.

Vuurwerk Federatie onderzoekt; milieu impact vuurwerk blijkt verwaarloosbaar

Een veelgehoord argument voor een algeheel vuurwerkverbod is de impact van vuurwerk op het milieu. Uit recente onderzoeken blijkt echter dat dit onterecht is. De uitstoot van broeikasgassen, fijnstof en zware metalen is verwaarloosbaar ten opzichte van de normale dagelijkse uitstoot. Op een heel jaar is de uitstoot van vuurwerk nagenoeg gelijk aan 0.

Eerder dit jaar concludeerde het RIVM dat het fijnstof afkomstig van vuurwerk, net als dat van paasvuren, minimaal is. Om de uitstoot van broeikasgassen en zware metalen in kaart te brengen heeft de Vuurwerk Federatie in samenwerking met een student van de Universiteit Utrecht gekeken naar de impact van deze gassen en metalen op het milieu.

Er wordt jaarlijks zo’n 16,5 miljoen kilo vuurwerk geïmporteerd voor oud en nieuw. Grofweg 20% hiervan is kruit, de rest bestaat uit papier, klei en overige materialen. Op basis van gegevens van de samenstelling van vuurwerk en een onderzoek van het RIVM is eerst de totale broeikasgas uitstoot van vuurwerk bepaalt. Dagelijks wordt volgens het Planbureau voor de Leefomgeving 548.000 ton broeikasgas geproduceerd. Op 31 december is de uitstoot van vuurwerk hier slechts 0,97% van. Personenauto’s stoten op oudejaarsdag 10 keer meer broeikasgas uit dan vuurwerk! De uitstoot van broeikasgas door vuurwerk is dus minimaal.

Daarnaast is er gekeken naar de uitstoot van zware metalen. Dit betreft metalen zoals Strontium, Barium, Koper, Antimoon en Zink die in onze bodem terechtkomen. Als je de waarden van vuurwerk vergelijkt met de dagelijkse emissie als gevolg van de vleesindustrie, de aanvoer door rivieren uit buurlanden en zelfs uit regen valt de bijdrage van vuurwerk in het niet.

Omdat vuurwerk dus geen noemenswaardige bijdrage levert aan uitstoot van schadelijke stoffen, is dit argument vanaf nu waardeloos. Wanneer je meer informatie wilt over dit onderzoek, kun je contact met ons opnemen via Facebook of mail.
 

KoenL

Registered User
Berichten
4.417
Leuk bevonden
70
Leeftijd
27
Locatie
Houten
#5
En met dit argument sta je sterk in de discussie? Ik denk dat je het woord milieu en uitstoot zoveel mogelijk moet vermijden, want zonder al te veel moeite heb je als tegenstander van vuurwerk snel cijfers boven water die aantonen dat de jaarwisseling een bijzonder ongezond moment is ( klik ) en dat vuurwerk nou eenmaal bijdraagt aan de totale uitstoot van fijnstof ( klik ). Als je je bedenkt dat je in die 8 uur tijd dat je mag stoken ongeveer 0,5% bijdraagt aan de totale uitstoot van fijnstof...dan maakt dit statement je niet sterker naar mijn idee.

Dat neemt niet weg dat ik al jullie werk en inzet waardeer. Goed dat er een onderbouwt tegengeluid is, alleen zou ik persoonlijk dit onderwerp mijden.
 

Sweet Laker

Registered User
Berichten
2.324
Leuk bevonden
140
Locatie
Den Haag
#6
De uitstoot is volgens het RIVM dermate laag tijdens de pieken (incidenten :p) tijdens oud en nieuw en de jaarwisseling dat lokaal onderzoek niet nodig is.

Het is snel scoren omdat het zichtbaar is. Als men bepaalde zaken beter handhaaft dan kunnen mensen die paar momenten per jaar veilig naar buiten en binnen blijven als de piek hoog is.

Mooi onderzoek.
 
Leuk bevonden: Tony

KoenL

Registered User
Berichten
4.417
Leuk bevonden
70
Leeftijd
27
Locatie
Houten
#7
Het RIVM doet juist volop onderzoek naar de uitstoot tijdens de jaarwisseling. Daarom is vorig jaar ook een proef gedraaid met burgermetingen, juist om die lokale metingen betrouwbaarder te maken ( zie link )

...dan kunnen mensen die paar momenten per jaar veilig naar buiten en binnen blijven als de piek hoog is.
En precies dat maakt dit argument heel zwak, want hoe kun je iets nou verdedigen als een deel van de mensen (bijv. met longziekten) niet naar buiten kan omdat het risico op gezondheidsklachten te groot is. Daarom juist moet dit onderwerp niet ter discussie worden gebracht, want dat win je niet als je tegenover een media getrainde Groenlinkser zit.
 

Sweet Laker

Registered User
Berichten
2.324
Leuk bevonden
140
Locatie
Den Haag
#8
Is het niet zo dat mensen vaker niet naar buiten kunnen door externe redenen? Ik kan mij van afgelopen jaar herinneren dat er ook waarschuwingen waren voor mensen met bepaalde klachten om binnen te blijven; tijdens de extreme warmte bijvoorbeeld? Of tijdens brand in een fabriek of iets.

In hoeverre is dit dan een steekhoudend argument voor en / of tegen vuurwerk?

De meting laat nu grafieken zien van de nieuwjaarsnacht. Zijn er ook gegevens te vinden waar deze gegevens zijn vergeleken met andere incidenten welke gevolgen heeft voor de gezondheid. Tijdens de paasvuren is het zo miniem dat nader onderzoek niet nodig is als ik de link goed begrepen heb.
 
Leuk bevonden: Tony

KoenL

Registered User
Berichten
4.417
Leuk bevonden
70
Leeftijd
27
Locatie
Houten
#9
Laat ik beginnen met het feit dat ik volledig aan jullie kant sta, maar ik ben in recente discussies over dit onderwerp juist hierop vastgelopen. Want Groenen willen nou eenmaal 0,0 uitstoot. En al was het 0,01%, dan is dat onnodig, teveel en vooral heel gemakkelijk aan te pakken door het afsteken te verbieden.

Vergelijk het met de discussie over het klimaatakkoord. Een veel gehoord argument tegen dit akkoord is dat Nederland slechts een fractie bijdraagt aan de wereldwijde uitstoot. Toch worden er door de Nederlandse overheid miljarden in gepompt om maar mee te kunnen doen met de EU-doelstellingen. En waarom? Omdat het simpelweg neerkomt op 'alle beetjes helpen' en 'een betere wereld begint bij jezelf'. En dat is precies waarom ik dit argument niet in de discussie naar voren zou brengen, want daarmee vegen ze je gemakkelijk van tafel. Het feit dat een Formule1 race, een paasvuur, een Koningsnacht of een evenement als Pinkpop ook voor een uitstoot toename zorgen is niet relevant in de vuurwerkdiscussie.

Als je het over milieu hebt is het naar mijn idee beter om de alternatieven die de voorstanders voor een verbod opperen onder vuur te leggen. Die alternatieven gaan deze uitstoot niet per definitie verminderen. Een centraal georganiseerde show in 100 gemeentes zorgen ook voor uitstoot, maar deze uitstoot is hooguit minder geconcentreerd (en dus lastiger meetbaar). Bovendien zullen dergelijke evenementen meer verkeer op de weg brengen wat ook weer voor uitstoot zorgt. Bovendien is de grote vraag of er dan daadwerkelijk minder slachtoffers vallen (eerder meer kans op ongevallen in verkeer en drukke menigten) en of centrale shows wel overal realistisch zijn (in Utrecht is er eigenlijk geen plek voor). Om nog maar niet te spreken over de illegale handel die altijd zal blijven bestaan en waarschijnlijk alleen maar populairder wordt.
 

GMP82

Registered User
Berichten
7.424
Leuk bevonden
374
Leeftijd
36
Locatie
die stad achter de duinen
#10
Het is inderdaad een discussie die je nooit wint omdat het in de ogen van (vele) anderen "onnodige" uitstoot is.

Dat dit ook geldt voor vele vliegreizen en bijvoorbeeld EU vergaderingen in Brussel of Straatsburg (video conference iemand?) dat staat er los van ook de doodeenvoudige reden dat zij daar anders over denken.

Verder ben ik het met Koen eens, ik zou de discussie zelf niet aanslingeren, maar de gegevens aanhouden tot ze nodig zijn.

Alles wat je zegt kan en zal tegen je gebruikt worden.
 

Onze Partners

Bovenaan