Vuurwerk en sneeuwpret belasten de zorg allebei (Brief van de dag De Volkskrant)

Plum Bloom

Registered User
In zijn column steekt Bert Wagendorp de draak met de zorgen van de spoedeisende hulp naar aanleiding van de te verwachten slachtoffers als gevolg van de aanstaande sneeuwpret. Dit schamperen staat in schril contrast met het begrip, ook in deze krant, voor de argumentatie waarmee het kabinet het aanvullende vuurwerkverbod onderbouwde.

In de Kamerbrief waarin het verbod werd aangekondigd, was het ontzien van de overbelaste zorg het enige argument. Dit aanvullende vuurwerkverbod zou in totaal circa 150 slachtoffers op de SEH’s schelen in vergelijking met het jaar daarvoor. Pijlen en knallers, goed voor 60 procent van de slachtoffers, waren immers eerder in 2020 al verboden.

In een pilotstudie van twee Haagse SEH’s naar botbreuken tijdens de sneeuwperiode in 2013, bleek het aantal te verdubbelen. Het percentage ziekenhuisopnames volgend op de behandeling op de SEH, was vergelijkbaar met dat van de vuurwerkslachtoffers. Extrapolerend naar één dag sneeuw en ijs in heel Nederland, zou alleen al het aantal extra botbreuken een veelvoud zijn van het aantal vermeden slachtoffers van het vuurwerkverbod. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de extra aantallen hersenschuddingen en snijwonden, waarmee de SEH’s ook werden *belast.

De Haagse onderzoekers schrijven onder andere: ‘De toename van patiënten die een SEH bezoeken gedurende een relatief korte periode doet denken aan een ‘grootschalig incident’ of ‘ramp’.’

Naar verwachting zal de komende dagen het aantal vermijdbare slachtoffers van de sneeuwpret een veelvoud zijn van het aantal vermijdbare vuurwerkslachtoffers. Ik pleit niet voor een uitgaansverbod. Integendeel.

Ik pleit wel voor meer consistentie in de morele verontwaardiging. Maar vooral maak ik met terugwerkende kracht bezwaar tegen de schijnheilige, selectieve argumentatie van het willen ontzien van de zorg om het aanvullende vuurwerkverbod er door te drukken.

Patrick Laurens, Utrecht

 

SrCl2

Registered User
Chapeau voor de heer Laurens!

Vuurwerk en sneeuw(pret) gaan overigens prima samen, getuige onderstaand filmpje (uit 2009 alweer, dus vergeef me alstublieft de resolutie van 240p).
Geen fles, buis, vuurpijlenstandaard of lanceerinrichting nodig: enkele centimeters verse sneeuw volstaan!
Let ook eens op de roetafdruk die de brandende opstijgsas in de verse sneeuw heeft achtergelaten.
 

Plum Bloom

Registered User
Uit de papieren Telegraaf van vandaag (rubriek 'Wat u zegt'):

IJspret

Ik gun iedereen zijn pleziertje. Maar kan iemand me uitleggen waarom vuurwerk wordt verboden onder het mom van de zorg ontlasten en schaatsers geen strobreed in de weg wordt gelegd? Waar komen de mensen met hun breuken terecht? In dezelfde zorg die met oud en nieuw ontlast moest worden.

Rik Jacobs
 

joszie

Moderator
Medewerker
Tja. Schaatsen staat niet onder druk. Nee, na al die jaren ben je toch een azijnzeiker als je tegen de ijspret bent...... daarentegen al jaren de hetze tegen vuurwerk dus hey, laten we dat maar lekker makkelijk verbieden met een of ander slap excuus over de zorg.

Eens te meer blijkt dat er een complete willekeur is van de regering die ook maar wat aanprutst. Wederom is duidelijk dat de Haagse kliek een grote corrupte brij is.
 

Plum Bloom

Registered User
Uit de papieren Telegraaf van vandaag (rubriek 'Geachte lezer'):

Honderden schaatsliefhebbers belandden afgelopen weekend op de spoedeisende hulp met gebroken ledematen en hoofdwonden. Menig lezer keurt het gedrag van de "onvoorzichtige schaatsers" af vanwege meer druk op de toch al overbelaste zorg.
(......)
Velen trekken de vergelijking met het vuurwerkverbod. Zo stelt Ton van den Nieuwboer: "Vuurwerk verbieden vanwege een verwachting van tientallen patienten naar het ziekenhuis, maar het schaatsen wel door laten gaan met honderden in het ziekenhuis? Het is maar net hoe het de politiek uitkomt."
"Of zouden politici, net als bij het vuurwerkverbod, er ook voor gaan pleiten om bij volgende vorstperiodes ijspret te verbieden?", vraagt Willem Woertel zich af.
 
Laatst bewerkt:

Plum Bloom

Registered User
Uit de papieren Telegraaf van vandaag (rubriek 'Brieven'):

Botbreuken


We hebben met oud en nieuw een vuurwerkverbod gehad. Dat was volledig te billijken met het oog op de zorg. Maar waarom hoor ik nu niemand uit de zorg, politiek, politie etc. over het feit dat de zorg afgelopen weekend werd overspoeld met 40.000 schaatsers die een beroep hebben gedaan op de eerste hulp vanwege botbreuken en andere blessures?

J.H. Lucas
Nijverdal
 
Bovenaan