Vuurpijlen in 2020

Moontan

Moderator
Medewerker
Bericht op de website van Lesli Vuurwerk

Lesli Vuurwerk, Lichtenvoorde, 22-07-2019


Zoals inmiddels bekend is zijn wij druk bezig met het nemen van onze verantwoording als vuurwerk importeur en bedrijf. Vorige week hebben wij een bericht gepubliceerd over hoe wij bezig zijn met het verwijderen en/of verminderen van het plastic in onze producten.
Graag willen wij het ook even hebben over vuurpijlen. In 2018 was 8% van ons assortiment een vuurpijl of een pakket met een vuurpijl erin. In 2019 is dit 3%.

Op dit moment hebben de meeste vuurpijlen een plastic kapje. Ook is de fuse cover van plastic. Wij vinden dat dit anders kan en moet.
Naast dat we gaan reduceren in ons vuurpijlen aanbod zijn wij ook druk bezig met tests om het product en de verpakking zo vrij van plastic mogelijk te maken. De eerste stap hierin is het zoeken naar een veilige manier om de plastic kapjes te vervangen door kartonnen kapjes.
Dit zal natuurlijk al een groot verschil gaan uitmaken echter zullen wij niet stoppen met het door ontwikkelen van de vuurpijl op het moment dat dit vraagstuk is opgelost.

Heeft u ideeën over de verbetering van de vuurpijl of kunt u iets voor ons betekenen in dit proces? Neem dan contact met ons op.

http://www.leslivuurwerk.nl/vuurpijlen-in-2020/
 

Baron van lunt zu sas

Registered User
Vroegah waren er ook pijlen met twee, dunnere, pijlstokken. Ze lijken mij stabieler in de vlucht en volgens mij kan de totale pijllengte dan ook korter.
Dat levert veiligheid op en dat er minder verpakking nodig is én er past meer in een karton.

Pijlkapjes en lontdoppen zouden gemaakt kunnen worden net zoals eierdozen worden gemaakt; papierpulp en een hete mal.
Biologisch afbreekbaar plastic kan misschien in een later stadium haalbaar worden.
 

1Salute

Registered User
Misschien de houten stokken vervangen door een geperst afbreekbaar materiaal dat bijvoorbeeld door de regen langzaam uit elkaar valt en verteert. Soort bio-mdf met een beetje pokon voor de natuur.
 

GMP82

Bronzen Member
Of je kan beter je best doen om de grote single shots te behouden en ontwikkelt daar een plasticvrije voet voor (en ontwikkelt de effecten verder uit, misschien zelfs een 'pijl' die uit een tube komt, zodat we het geluid van de stijg lading niet hoeven te missen) en je laat de pijlen 'uitsterven'. Verkoop je voorraad en bestel geen nieuwe meer. Heb je ook geen grote plastic zakken meer nodig, geen vervangers voor sierkapjes en lont beschermers. En hoef je ook niet meer te lobbyen in Den Haag om ze verboden te krijgen. :censored:
 

KoenL

Registered User
Ik vind dit een prima signaal van Lesli en een goede actie. Je kan als importeur je kop in het zand steken en je alleen maar blijven verzetten tegen de kritiek...maar Lesli maakt de discussie voor de anti-lobby wel iets ingewikkelder voor ze. Wat nou als die gevaarlijke categorie al is verdwenen of aangepast? Wat nou als de belasting voor het milieu sterk is verminderd? Laat ze maar zien dat het ook anders kan zonder het over een totaalverbod te hebben!
 

maartenvincent

Registered User
U gelooft ook nog in sprookjes?
De anti-vuurwerkextremisten zullen niet stoppen voor er een verbod is, ze zijn niet voor rede vatbaar. Redelijke argumenten doen ze niet aan, alleen het bespelen van emoties van de meute.
Desondanks toch een goede zet van Lesli, minder plastic in het millieu. Vooral de zakken waar pijlen in zitten mogen er van mij uit, doe ze maar mooi in een doos (maar ja dat is duurder :confused:).
 
  • Like
Reactions: Z@P

Michel_G

FPM Content Poster
Medewerker
Even puur over plastic in vuurpijlen:

Het gebeurd ook vaak genoeg dat de (raket)motor een plastic huls bevat, terwijl er ook pijlen/motoren zijn die werken op alleen een kartonnen huls met een (harde) klei stop (met gat). Ook daar valt dus nog winst te behalen om de hoeveelheid plastic te verminderen.

Mijn persoonlijke mening over vuurpijlen:

Ik vind vuurpijlen absoluut mooi, maar toch laat ik ze vaak links liggen. Er zijn zat goede vuurpijlen, maar de bulk is niet meer dan "aardig" wat betreft effect. Soms is het effect misschien nog geeneens zo slecht, maar gezien de grote stijghoogte van pijlen, komen ze dan toch wat mager over.
Ook het feit dat het vaak lastig is om al het afval van de pijlen die ik heb afgeschoten op te ruimen (ze komen toch vaak op andere "willekeurige" plekken terecht), is iets wat ik "jammer" vind, aangezien ik zoveel mogelijk van de troep die ik maak, op wil ruimen. En dan uiteraard ook soms de ongecontroleerde baan van terugvallende stokken die meespelen.

In dat opzicht ben ik de laatste jaren toch ook echt meer gaan focussen op sier singleshots, waarbij er hoogstens wat verdwaalde kartonsnippers en een gipsprop terug komen vallen en ik de lege tubes de volgende dag makkelijk op kan ruimen.

Maar back on topic:
"Vergroening" van vuurwerk is in mijn optiek een goede ontwikkeling. Buiten dat het beter is voor het "image" van vuurwerk (al is het maar in beperkte mate), is het ook iets wat ik persoonlijk een goede ontwikkeling vind. Zeker als er soms schonere alternatieven beschikbaar zijn, die totaal geen invloed hoeven te hebben op de werking!
 

Sweet Laker

Registered User
Geen probleem.
Heb er weinig mee.
Te vaak gehad dat de pijl te hoog ging en je naar een klein effect mag kijken.
Kwestie van weten welk product aan te schaffen? Zijn een paar mooie setjes op de markt.

Jammer van de bulk inderdaad. Weet nog dat lesli jaren geleden drie pijlen had. Die waren bijna net zolang als de pijlen uit 'een ander segment' van die avond. En ook met een veelbelovende dikke kop erop :geek: De funfactor was toen de enorme anti climax op de gezichten van toeschouwers; wat het zijn geld op een wrange manier toch waard maakte die avond :ROFLMAO:. Maar anders,.
 
Laatst bewerkt:

GMP82

Bronzen Member
Ik weet nog precies welke je bedoelt.
Blizzardball en powerball.

Die powerball gingen de stratosfeer in... En vielen geheel in het niet bij de (eerste lichting) blizzardball.
 

Sweet Laker

Registered User
Ik weet nog precies welke je bedoelt.
Blizzardball en powerball.

Die powerball gingen de stratosfeer in... En vielen geheel in het niet bij de (eerste lichting) blizzardball.
Die waren ook zo verrassend ja! Vooral die Powerball "Houston; we have a problem" :p En die drie met die grote plastic koppen iig met blauw en gouden koker. Was ook bij de WHD te halen, stok van bijna 170 ofzo.
 

Dim

Product Beheer
Medewerker
Blauwe, zilveren en gouden kokers. Meen dat ze er rond 2003 tot 2006 geweest zijn. Ooit 1 los gekocht en uiteraard afgestoken. Ik was onder de indruk van het opstijgen. Moet ook wel, want de pijl was zeker 1,5 kg zwaar door de houten bezemsteelstok.

Leuk was dat soort “gek” vuurwerk.

De secret signs van Lesli en het ninja pijlen pakket in koker waren ook tof!
 
Bovenaan