Fallas de Valencia! Het mooiste feest van het jaar. Bekijk hier alle beelden gemaakt tijdens de Fallas de Valencia 2019 editie.
Ook in 2019 organiseert Zena Vuurwerk de Zena Trophy. Voor meer info klik je op de link

VRAAGTEKENS BIJ EFFECTIVITEIT VUURWERKVRIJE ZONE

Moontan

Medewerker
FPM Moderator
Berichten
22.383
Leuk bevonden
22.812
Leeftijd
61
Locatie
Hilversum
#1
VRAAGTEKENS BIJ EFFECTIVITEIT VUURWERKVRIJE ZONE

Er is nog geen totaalbeeld van de effectiviteit van de maatregel, maar in verschillende vuurwerkvrije zones in Nederland werd gewoon vuurwerk afgestoken. Mensen wisten soms bijvoorbeeld niet eens dat er een vuurwerkvrije zone was ingesteld. Gemeenten zijn bezig met het verzamelen van informatie voor de evaluatie.

Mislukt
‘Proef met vuurwerkvrije zones in Amsterdam mislukt’, kopt dagbladTrouw op basis van een reportage in de hoofdstad. Zo’n 220 mensen vroegen een pakket aan met borden en raamposters zodat ze zelf een vuurwerkvrije straat konden organiseren, bovenop de vuurwerkvrije zones die de gemeente aanwees. In stadsdelen Zuidoost en Oost realiseerde niemand een rustige straat.

Handhaving
In Almere zou ook weinig te merken zijn geweest van vrijwillig vuurwerkvrije zones. ‘Wij kregen op oudejaarsdag pas een briefje in de bus’, vertelt een bewoner aan Omroep Flevoland. ‘Wij hebben gewoon vuurwerk afgestoken en de rest van de buren ook.’ Een woordvoerder van de gemeente kan er nog niet zo veel over vertellen. ‘In het eerste kwartaal gaan wij het evalueren.’ Er werd in ieder geval niet op gehandhaafd. ‘Het is een bewonersinitiatief. De gemeente faciliteerde het met behulp van posters en borden.’

Vuuwerkvrij?
In de grootste vuurwerkvrije zone van Rotterdam, het Noordereiland, werd gewoon vuurwerk afgestoken, blijkt uit een reportage van hetAD. ‘Vuurwerkvrije zone?’ vraagt degene die een vuurwerkpot afsteekt. ‘Hier? Dat wist ik niet.’ Volgens de krant was er tijdens de jaarwisseling veel te weinig mankracht om het verbod goed te handhaven. Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP, vertelde in november al aan Binnenlands Bestuur dat vuurwerkvrije zones zonder handhaving niets voorstellen: ‘Zonder handhavingsplan ben je bezig met window dressing’.

Knalmatten
‘We hebben nog geen zicht op of het werkt, maar ik heb het idee van wel’, zegt Monique ten Dam, beleidsadviseur Openbare Orde en Veiligheid bij de gemeente Houten. Houten kent zeven door de gemeente aangewezen vuurwerkvrije zones. ‘Wij zitten hier naast een vuurwerkvrije zone en ik zie geen vuurwerk liggen. We hebben ook een ijsbaan en daar ligt ook niets. In het centrum wel, pal op de rand van de vuurwerkvrije zone. Het is alsof mensen denken: dan gaan we bij dat bordje knalmatten neerleggen.’

https://www.binnenlandsbestuur.nl/r...ffectiviteit-vuurwerkvrije-zone.9604709.lynkx
 
Berichten
882
Leuk bevonden
29
Leeftijd
50
Locatie
Media Town
#4
Let op mijn woorden. Binnenkort krijgt de burger de schuld in de schoenen geschoven.
Er zal vanuit gemeente en overige instanties gezegd gaan worden dat wij zelf als burgers de kans hebben gehad een vuurwerk vrij zone in te richten en deze te handhaven. Vuurwerk haters gaan klagen dat er dus vuurwerk afgestoken is in de vrij zones waarop gemeente en instanties nog harder gaan pleite voor een totaalverbod omdat burgers niet of nauwelijks met het aanbod om zelf vrij zones in te richten, zijn bezig geweest of zich er voor ingezet hebben. De hater dus een podium, de gemeente met de kop in het zand en zullen beginen met vingertje wijzen naar de burger. De krant zal gaan koppen "burgers nemen niet voldoende initiatief om zelf vuurwerk vrij zones in te richten" uit een inventarisatie is gebleken dat .... bla bla bla. 2 alinea's verder, hierop heeft de gemeente unaniem besloten de stad volledig vuurwerk vrij te verklaren. We gaan het zien fooks.
 

joszie

Registered User
Berichten
2.985
Leuk bevonden
492
#5
We hebben nog geen zicht op of het werkt, maar ik heb het idee van wel’, zegt Monique ten Dam,
Ik weet nu niet of ik moet huilen of moet lachen......

Wij zitten hier naast een vuurwerkvrije zone en ik zie geen vuurwerk liggen. We hebben ook een ijsbaan en daar ligt ook niets
.

Wij zitten hier naast een Lidl een Aldi en een Jumbo en hier ligt ook niets....

Alsof er zonder vuurwerkvrije zones geen plaatsen zijn waar geen vuurwerk afgestoken wordt.

Prutsers.
 

magnolia

Registered User
Berichten
1.236
Leuk bevonden
9
Leeftijd
33
Locatie
ergens in huis
#6
Zo te zien heeft het plan toch niet gewerkt .
Als je de man kracht al niet hebt om de stad vuurwerkvrij te krijgen kan je dweilen met de kraan open tot in de eeuwigheid .
Wat er verder gaat gebeuren zal de tijd ons moeten leren .
 

Onze Partners

Bovenaan