Vraag het een fallero: wat wil je weten?

Michel_G

Zilveren Member
Ik ben ondertussen al 7 (EDIT: ondertussen al 10 jaar) jaar (officieel) een fallero (= lid) bij een Falla in de wijk Ruzafa. Op deze manier heb ik Fallas ook van een hele andere kant leren kennen; de manier waarop Valencianen en dan met name falleros/falleras Fallas beleven. Op deze manier heb ik dan ook de nodige dingen bijgeleerd over het festival en allemaal facetten daarvan.

Nou leek het mij leuk mijn ervaringen en mijn kennis te delen met degene die daar nieuwsgierig naar zijn en ook interesse hebben.

Mijn vraag is dan ook: "Wat willen jullie weten over een Falla en alles wat daar mee te maken heeft?"

Altijd al nieuwsgierig waarom bepaalde dingen zijn zoals ze zijn? Wat er in die tent (=la carpa) gebeurt? Waar de Casal voor dient?
Of bijvoorbeeld: waarom is de stad op 20 maart 's ochtends vroeg al meteen ontdaan van de meeste tenten en restanten van poppen etc.?

Maar ook mensen die nieuwsgierig zijn hoe bepaalde dingen er aan toe gaan of hoe ik ze beleef, mogen gewoon hun vraag stellen!

Ik ben benieuwd wat voor vragen jullie hebben!

EDIT: Mochten er termen/woorden zijn die ik gebruik (of die je ergens anders hebt gelezen), maar waarvan je niet weet wat ze betekenen, vraag dat dan gerust, dan geef ik met alle plezier even een stukje uitleg!
 
Laatst bewerkt:

stefantvs

Administrator
Medewerker
Onwijs leuk en handig topic denk ik zo ! Hopelijk komen er een aantal interessante vragen .

1: Hoe bepalen ze wie er FALLERA MAJOR , FALLERA MAJOR INFANTIL worden ?
2: En schieten ze nou echt bij elke casal een maslecta ? of juist niet wat zijn daarvoor de evt redenen ?
 

Michel_G

Zilveren Member
1: Hoe bepalen ze wie er FALLERA MAJOR , FALLERA MAJOR INFANTIL worden ?

Dat verschilt een beetje van keer tot keer, maar het komt er op neer dat er uit eindelijk een dame (of kleine dame) gevraagd wordt Fallera Mayor te worden. Dit is eigenlijk vrijwel altijd een andere dame, dus je zal eigenlijk niet gauw dezelfde dame als Fallera Mayor zien (in tegenstelling tot de Presidente van een Falla).

Er wordt vaak al een beetje over gepraat tijdens de wekelijkse vergadering en er wordt dan al een beetje via via gepolst wie er kan en ook zou willen. Fallera Mayor worden is namelijk wel een eer, maar ook wel een belasting, aangezien er ook veel verplichte momenten bij komen en vaak ook nog financieel wel wat kosten aan verbonden zijn, ook al krijg je als Fallera Mayor wel een bijdrage vanuit de Falla voor nieuwe kleding.

Uiteindelijk wordt er dan iemand gekozen/gepresenteerd die de extra verplichtingen aan wil gaan en de tijd er voor heeft. Dit is uiteraard vaak wel een persoon van wie de vereniging ook wel het gevoel heeft dat die "verantwoordelijk" genoeg is de Falla te vertegenwoordigen.

Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de Fallera Mayor Infantil, maar dan worden vaak eerst de ouders een beetje gepolst om te zien of die dat ook voor hun dochter willen en of het ook echt mogelijk is. (In verband met alle verplichte momenten etc.)

Soms komt het voor dat er binnen een Falla eigenlijk geen beschikbare/geschikte kandidaten zijn. Bij mijn Falla was dit afgelopen jaar het geval, waar we niemand hadden die de positie van Fallera Mayor Infantil kon vervullen, ondanks dat we een fors bestand aan jeugdige meisjes hebben.

Uiteindelijk heeft dat er toe geleid dat we genoodzaakt waren een openbare oproep te plaatsen (o.a. via Facebook) waarbij potentiële kandidates zich konden melden. Dit heeft er toe geleid dat we van buitenaf een meisje (en haar ouders) bereid hebben gevonden om Fallera Mayor Infantil (2018) bij ons te worden, ondanks dat ze voor 2018 geen lid was van onze Falla. Maar uiteindelijk is het belangrijker om een Fallera Mayor (Infantil) te hebben en dan maar voor een "vreemde" te kiezen. (Was uiteindelijk een leuk meisje en aardige ouders, dus een leuke aanvulling voor de Falla!)

2: En schieten ze nou echt bij elke casal een maslecta ? of juist niet wat zijn daarvoor de evt redenen ?

Dit is van meerdere factoren afhankelijk.

Allereerst: geld! Elke Fallas commissie, groot of klein, moet keuzes maken wat ze doen met het budget. Er zijn zoveel kosten tijdens Fallas (Huur van de tent, materialen, straatverlichting, poppen, live acts/bands, podium, vuurwerk, eten/drinken, etc. etc.) Uiteindelijk kan je het geld maar 1x uitgeven en als je geen gigantisch budget hebt, zal je toch keuzes moeten maken.

Als tweede: de locatie Soms heb je als Falla gewoon een erg lastige locatie en nemen de pop en tent al veel ruimte in, waardoor je een beetje een onhandig/klein straatje over hebt om een mascletà te schieten. Dan kiezen sommige Fallas er voor om het geld te besteden aan iets wat hun beter uit komt. Soms zie je als uitzondering nog wel dat ze dan bijv. op de 19de alsnog een kleine mascletà schieten of een mascletà miniatura. Wel zorgen ook dit soort fallas er voor dat er bij de Cremà van de poppen wel altijd wat vuurwerk (blokken/fonteinen) zijn. Een cremà zonder vuurwerk kan eigenlijk gewoon niet! ;)

Als laatste speelt een stukje traditie binnen de Falla mee. Heb je een Falla, zoals bijvoorbeeld die van mij, met een sterke traditie van vuurwerk/mascletas, dan wordt dat vaak ook met zorg in stand gehouden, omdat het deel van hun identiteit is. Ook zie je dat vaak dat falleros van omliggende fallas die zelf geen mascletas hebben eigenlijk automatisch wel bij de "buren" gaan kijken die wel een mascletà hebben. Je ziet dus ook dat andere Fallas er dus wel vanuit gaan dat "jij" wel weer vuurwerk hebt. Veel van die "Vuurwerk" Fallas zijn dan ook trots op hun mascletas. (Denk bijv. aan de traditionele (grote) mascletà van Pirotecnia Marti bij Mercado de Ruzafa of de Nocturna bij Falla Cadiz - Los Centelles)

Het werkt trouwens ook een beetje de andere kant op: Ben je een Falla die eigenlijk weinig tot niets met vuurwerk doet, dan is dat vaak ook iets wat niet opeens verandert. Wat dat betreft ligt het eigenlijk allemaal wel redelijk vast: "Vuurwerk Fallas" houden hun mascletas in stand "Vuurwerkarme Fallas" zullen niet opeens 4/5 shows gaan schieten.
 

Plum Bloom

Registered User
Hoe komen die Fallas-commissies aan hun geld? Heb wel eens gehoord dat in een bepaalde straat iedereen verplicht is maandelijks een bijdrage over te maken (via de huur, of zo), maar het lijkt mij onwaarschijnlijk dat je tot zoiets gedwongen kunt worden.
 

Michel_G

Zilveren Member
Hoe komen die Fallas-commissies aan hun geld? Heb wel eens gehoord dat in een bepaalde straat iedereen verplicht is maandelijks een bijdrage over te maken (via de huur, of zo), maar het lijkt mij onwaarschijnlijk dat je tot zoiets gedwongen kunt worden.

Geld komt op diverse manieren binnen:

-Allereerst door de leden: Iedere fallero/fallera betaald lidmaatschapsgeld en nog wat andere bijdragen. Dit bedrag verschilt per vereniging maar is meestal op zijn minst een paar honderd euro per jaar. Ook voor de jeugdleden geldt een (gereduceerd) tarief, welke door de ouders wordt betaald.
-Dan is er vaak ook nog sponsoring van winkeliers uit de straat/buurt, die vaak een financiële bijdrage leveren en daar een stukje promotie (vaak in het Llibret, het "programmaboekje" van de Falla) voor terug krijgt. Dit is echter niet verplicht, maar een stukje goodwill onder een grote groep falleros kan je natuurlijk ook financieel wel weer het e.e.a. opleveren.
-Het organiseren van activiteiten door het jaar heen, zoals bijv. Carnaval of Halloween feesten in de Casal, waarbij ook mensen van buitenaf welkom zijn. Hier wordt dan tegen "gereduceerde" prijs drank geschonken waar ook nog iets op wordt verdient. Veel is het niet, maar al de beetjes van meerdere feesten helpen uiteraard wel!
-De feesten tijdens Fallas zelf leveren ook nog wat geld uit drankinkomsten op. Als fallero heb je tijdens die feesten een (beperkt) aantal drankjes gratis, maar mensen van "buitenaf" betalen uiteraard wel gewoon voor de drank. Dit levert toch altijd wel weer iets op.
-Een klein stukje subsidie van de stad, voor een aantal facetten (zoals de poppen). Deze subsidie is niet veel, maar wederom: alle kleine beetjes helpen.
-Het "verhuren" van standplaatsen voor marktkraampjes, zoals je de laatste jaren veel ziet bij Falla Cuba - Literato Azorin en Falla Sueca - Literato Azorin, met stands in de verlichte straten. Deze verkopers betalen ook allemaal een stuk huur aan de Falla. Dit is uiteraard lang niet voor alle Fallas van toepassing.

En dan hebben de echt grote Fallas (uit de Seccion Especial voornamelijk) nog het voordeel dat ze dusdanig groot zijn dat ze ook grote (persoonlijke) sponsoren aan kunnen trekken zoals bijv. Amstel die met grote banners etc. duidelijk aanwezig zijn. Dit is alleen maar weggelegd voor de echt grote Fallas, maar dit zijn dan ook juist de Fallas die honderdduizenden euro's uitgeven, dus dit geld ook echt nodig hebben om alles te kunnen bekostigen.

Kortom, het geld wordt op alle mogelijke manieren bij elkaar gebracht door het hele jaar heen. Er wordt ook weinig tot helemaal niets over gehouden (of soms zelfs ietsje verlies geleden) aan het einde van het jaar.

Van een verplichte bijdrage van bewoners van een bepaalde straat heb ik persoonlijk nog nooit wat gehoord overigens.

Oja, het meeste geld wordt ook echt met name bijeen gebracht voor de activiteiten rondom Fallas.
Georganiseerde activiteiten zoals bijv. in de zomer een dagje naar het waterpark met de Falla, moeten gewoon afzonderlijk worden betaald door alle falleros/falleras.
 

stefantvs

Administrator
Medewerker
TOF dit ! Thanks Michel voor alle info. Mochten me nog wat vragen binnen schieten dan plaats ik ze natuurlijk hier.
Dat over wel of niet een masclecta schieten had ik wel een beetje verwacht idd maar aan de andere kant is het zo traditie het "vuurwerk" dat ik misschien stiekem wel het idee had dat gewoon elke vereniging een show/mascleta heeft.
 

stefantvs

Administrator
Medewerker
Trouwens erg leuk dat je een fallero bent Michel :)

ik ben dat dan niet , maar ben wel welkom altijd bij een andere Casal.
Als ik het goed heb was Patrick een jaar of 7 geleden daar geweest en het jaar erna zijn we met een groepje terug gegaan en mochten we ook een happie en een drankje komen doen en dat is nu een beetje in stand gebleven !

Voordat ik helemaal off-topic ga
Ik las ergens dat al die poppen speciaal door artiesten worden gemaakt ? Voor mijn idee aan wat voor kosten moet je dan denken ? ( Gemiddeld )
En wie bepaald er nou wanneer er een Pop gaat winnen ? en weet jij ook welke criteria eraan zijn verbonden ?

40572525_1874726325936933_901730827631591424_o.jpg


47391743_2002431006499797_2713015984867770368_o.jpg
 

Plum Bloom

Registered User
-Allereerst door de leden: Iedere fallero/fallera betaald lidmaatschapsgeld en nog wat andere bijdragen. Dit bedrag verschilt per vereniging maar is meestal op zijn minst een paar honderd euro per jaar. Ook voor de jeugdleden geldt een (gereduceerd) tarief, welke door de ouders wordt betaald.

Is er (veel) sociale druk om lid te worden van een Falla?
 

Michel_G

Zilveren Member
Trouwens erg leuk dat je een fallero bent Michel :)

ik ben dat dan niet , maar ben wel welkom altijd bij een andere Casal.
Als ik het goed heb was Patrick een jaar of 7 geleden daar geweest en het jaar erna zijn we met een groepje terug gegaan en mochten we ook een happie en een drankje komen doen en dat is nu een beetje in stand gebleven !

Voordat ik helemaal off-topic ga.......

Plaats dit soort dingen ook gerust hier in dit topic! Ik vind het juist leuk om dit te lezen en te zien!
Mochten andere mensen ook nog persoonlijke ervaringen hebben met een specifieke vereniging, voel je dan vrij dat hier te delen!

Voordat ik helemaal off-topic ga
Ik las ergens dat al die poppen speciaal door artiesten worden gemaakt ? Voor mijn idee aan wat voor kosten moet je dan denken ? ( Gemiddeld )
En wie bepaald er nou wanneer er een Pop gaat winnen ? en weet jij ook welke criteria eraan zijn verbonden ?

Het grootste gedeelte wordt inderdaad door (professionele) fallas artiesten (= Artista Fallero) gemaakt. Een klein percentage maakt zijn/haar pop nog echt zelf. Soms uit kosten overwegingen, soms uit traditie. Dit zie je echter vaker bij de "armere" fallas terug dan bij de rijkere trouwens. ;) In de wijk Ruzafa weet ik in ieder geval nog van één Falla die zelf hun eigen pop maken: Falla Noscarmientas. Wil je hem tijdens Fallas bekijken, dan kan je hem vinden op de kruising van Calle Cadiz en Calle Puerto Rico.

De kosten voor de grote pop lopen sterk uiteen, afhankelijk van het budget wat een Falla te besteden heeft en in welke "sectie" ze uit komen. Die secties zijn er om een eerlijkere competitie te krijgen en hebben per sectie andere limieten wat betreft budget. (De secties hebben trouwens niet met de locatie te maken, maar puur met het budget.) De laagste sectie, sectie 7C, had/heeft een budget van 600 tot 2.500 euro voor de grote pop.

Hier een overzicht uit 2016 (heb zo snel even geen recenter overzicht voor handen) met de indeling van de verschillende secties:
49315657_2202483646450008_894046796131598336_o.jpg
(Bron: El Turista Fallero magazine, 2016)

Verkiezingen zijn er op 2 niveaus: de verkiezing vanuit de Stad cq. de Junta Central Fallera (= De centrale Fallas raad) en vaak vanuit bepaalde sectoren/wijken (Bijvoorbeeld een eigen verkiezing van de wijk Ruzafa of Olivareta of bijvoorbeeld uit de wijk Carmen).

De jurering wordt gedaan door een geselecteerde (onafhankelijke) jury, aan de hand van een aantal richtlijnen. Dit geld voor zowel de "stedelijke" verkiezing als ook de "lokale" verkiezing (wel andere jury overigens). Vaak zijn er dan ook meerdere categorieën waarin prijzen worden uitgegeven. Wat dat betreft zijn falleros echt gek op prijzen.

Sowieso zijn falleros nogal competitief ingesteld en zijn er voor en tijdens Fallas ook nog tal van andere competities waar ze aan mee doen. Bijvoorbeeld: mooiste verlichting, ook per verschillende secties (budgetten) ingedeeld, mooiste Llibret (programmaboek van Fallas), mooiste Ninot (die kleinere figuren, die je apart bij de tentoonstelling ziet, ook dit per sectie waarin ze uit komen), enz. enz.
 

Michel_G

Zilveren Member
-Allereerst door de leden: Iedere fallero/fallera betaald lidmaatschapsgeld en nog wat andere bijdragen. Dit bedrag verschilt per vereniging maar is meestal op zijn minst een paar honderd euro per jaar. Ook voor de jeugdleden geldt een (gereduceerd) tarief, welke door de ouders wordt betaald.

Is er (veel) sociale druk om lid te worden van een Falla?

In mijn ervaring niet, maar dat is de ervaring die ik heb bij mijn Falla. Ik kan uiteraard niet voor andere Fallas spreken.

Alles is juist redelijk vrijblijvend. Je kan bevriend zijn met (meerdere) falleros en ook van tijd tot tijd langskomen, zonder dat je lid bent. (Sommige activiteiten zijn overigens wel echt alleen voor leden). Tevens ken ik ook ouders wiens kinderen niet (meer) lid zijn of het ene kind wel en het andere niet. Ook ken ik "jongeren" die als enige lid zijn, maar de rest van de familie niet. Soms besluiten er mensen dat ze uit de Falla stappen (soms uit financieel oogpunt) maar als ze dan het jaar erop weer langs komen tijdens Fallas, worden ze nog net zo hartelijk begroet als anders.

Dus nee, ik heb niet het gevoel dat er druk is om lid te worden of te zijn! (In ieder geval niet bij mijn vereniging)
 

Michel_G

Zilveren Member
Ik zal de komende tijd ook wel wat dingen in dit topic posten die te maken hebben met een Falla en een typisch onderdeel daarvan zijn.

Komende week zal ik wat foto's plaatsen met wat uitleg, van wat een Llibret nou precies inhoud!
 

joszie

Bronzen Member
Ontzettend leuk om te lezen. Dank je wel.

Kan je meer vertellen over wat er allemaal gebeurd (jaarrond) bij een Falla?
Wat gebeurd er, behalve wellicht een mascleta en pop bouwen nog meer?
Is het dat er dagelijks activiteiten zijn in maart ?
 

Michel_G

Zilveren Member
Ontzettend leuk om te lezen. Dank je wel.

Kan je meer vertellen over wat er allemaal gebeurd (jaarrond) bij een Falla?
Wat gebeurd er, behalve wellicht een mascleta en pop bouwen nog meer?
Is het dat er dagelijks activiteiten zijn in maart ?

Leuke vraag, zeker ook omdat iedereen die al een paar jaar naar Fallas gaat, wel een beetje weet wat er tijdens Fallas speelt, maar daar buiten spelen er nog tal van dingen!

Dit kan wel een lang antwoord worden, dus ik neem er de tijd voor om even een goed beeld te geven wat er door het jaar heen allemaal gebeurt. Zal er morgen (maandag) wel even een (uitgebreid) antwoord op geven.

Even een korte spoiler:
De pop wordt door de meeste fallas niet meer zelf gebouwd! ;)

En vanaf 1 tot en met 19 maart zijn er niet dagelijks activiteiten (vele leden moeten gewoon werken de eerste week van maart) maar vanaf 12/13 maart t/m de 19de zijn er wel dagelijks activiteiten. (Ik kan hier aan de hand van het Llibret ook later nog wel een (grove) omschrijving geven van het programma van de maand maart)

Kortom; leuke vraag waar ik het nodige op kan antwoorden! (Wordt morgen vervolgd!)
 

Michel_G

Zilveren Member
Ontzettend leuk om te lezen. Dank je wel.

Kan je meer vertellen over wat er allemaal gebeurd (jaarrond) bij een Falla?
Wat gebeurd er, behalve wellicht een mascleta en pop bouwen nog meer?
Is het dat er dagelijks activiteiten zijn in maart ?

Je moet een fallas commissie (Comisión Fallera) eigenlijk zien als een soort van gezelligheid/gezelschap commissie die wordt verbonden door het centrale thema "Fallas" en met als hoogtepunt uiteraard de viering van Fallas zelf. Tevens zijn de fallas commissies onderdeel van een "eigen fallas wereld", waarbinnen er gezamenlijke competities zijn, gezamenlijke activiteiten en vele andere dingen.

Buiten die paar weken in maart zijn er uiteraard ook nog tal van andere activiteiten, maar laten we beginnen bij het meest voorkomende punt: De wekelijkse vergadering/bijeenkomst, om samen vooraf even te eten (eigen eten meebrengen) en na afloop te vergaderen. Deze wekelijkse bijeenkomst is bij mijn Falla altijd op maandagavond. Je bent als fallero/fallera niet verplicht om deze (elke week) bij te wonen, maar als je een "bestuursfunctie" hebt, dan wordt dat wel gewaardeerd. (meestal zijn er iets van 20 man/vrouw aanwezig, op een totaal van 150+ volwassen leden)

De presidente (de mannelijke voorzitter dus) wordt wel geacht er zo vaak als mogelijk te zijn, evenals de secretaris. Het bestuur van de hele falla bestaat (bij mijn falla) uit 25 a 30 mannen/vrouwen, verdeelt over diverse onderwerpen/taken.
Tijdens de wekelijkse vergadering worden de laatste ontwikkelingen binnen de verschillende sub-commissies (bijv. feestelijkheden of sport) besproken maar ook de plannen voor de komende weken en maanden. Tevens wordt er gediscussieerd en vaak ook gestemd over belangrijke onderwerpen.

Dit samenkomen gebeurt trouwens in de Casal, wat het verenigingsgebouw/ruimte is en wat daarmee het "hart" van de Falla vormt. De Casals zijn altijd te herkennen aan het feit dat er buiten vaak de naam en het wapen van de falla is te zien, geschilderd op traditionele tegeltjes.

Tot zover het "zakelijke" gedeelte!

Door het jaar heen zijn er tal van activiteiten. Zo zijn er van tijd tot tijd feesten in de Casal, zoals bijvoorbeeld tijdens Carnaval of Halloween, maar soms ook thema feesten zoals "back to the 70's" bijvoorbeeld. Dit alles om een gezellige bijeenkomst te organiseren voor de vereniging, maar tevens levert het ook weer (een klein beetje) geld op aan drankverkoop. Dit zijn vaak openbare feesten, waarbij je als fallero/a ook gewoon een paar vrienden van buiten de Falla mee mag nemen.
Ook zijn er af en toe thema/spel dagen voor de jeugdafdeling van de Falla, zodat ook de jonge generatie falleros een goede tijd heeft.

De Casal wordt ook gebruikt voor tal van officiële bijeenkomsten, zoals het bekend maken van de nieuw Fallera Mayor of het ontwerp van de nieuwe poppen.

Tevens zijn er ook nog georganiseerde uitstapjes, zoals bijvoorbeeld met de hele vereniging naar een waterpretpark. Iedereen betaald dan wel zijn eigen entree en kosten voor de (gehuurde) bus, maar je trekt wel gezamenlijk op. Ook een gezamenlijk bezoek aan de werkplaats van de artiest die de pop bouwt of gezamenlijk naar de Ninot expositie, staan elk jaar op de planing.
Ook gaat er elk jaar een delegatie van onze falla naar Hogueras in Alicante, o.a. als blijk van steun aan onze zustervereniging daar. De Fallera Mayor en presidente zijn hier altijd aanwezig, maar je kan als fallero je ook aansluiten bij het gezelschap.

Als laatste zijn er nog diverse soorten competities binnen de fallaswereld, waaraan je als falla ook mensen/teams voor kan uitvaardigen. Denk bijvoorbeeld aan een eigen (kleine) voetbalcompetitie, bowlingcompetitie, kaartcompetitie of bijv. domino competitie. Tevens is er ook een soort van theatercompetitie, waarbij diverse fallas zelf een toneelstuk schrijven, de kostuums maken, het decor in elkaar zetten en zelf acteren, waar uiteindelijk diverse prijzen mee te winnen zijn. (Beste decor, beste zang, etc.)

En ja, dan zijn er ook nog een aantal commissies die daadwerkelijk nog hun eigen pop maken! Dit zijn er echter maar een zeer beperkt aantal en vaak uit een soort van traditie of budget technische reden.

En dan nog even over het dagelijks programma in maart!

Eigenlijk begint Fallas voor de verenigingen al echt op de laatste zondag van februari, tijdens La Crida, wat de officiële opening van Fallas is. Deze dag is er een gezamenlijke maaltijd (bij mijn falla is dat Paella Valenciana) in de Casal, rond 14:30u, waarna er vaak nog even wat gedronken wordt bij de diverse barretjes rondom de casal. Aan het einde van de middag is het dan verzamelen om daarna gezamenlijk naar de openingsceremonie bij Torres de Serranos te gaan. Hiervoor is er al echt een hoge opkomst en begint het al een beetje op Fallas te lijken!

In de eerste week van maart zijn er nog maar weinig vaste activiteiten, aangezien de meeste falleros gewoon nog moeten werken. Alleen in de weekenden zijn er wel al activiteiten gepland, zoals bij mijn Falla de traditionele Paella wedstrijd! (Altijd 2de zondag van maart eigenlijk) Vanaf ongeveer 9 a 10 maart zijn er wel dagelijks activiteiten, waarvan de hoeveelheid en de intensiteit steeds verder toenemen naar het einde toe. Denk hierbij aan feesten tot diep in de nacht, gezamenlijk eten, officiële gelegenheden in de tent, passacarrer (= optocht door de buurt in traditionele kleding en onder begeleiding van muziek), mascletas, etc. etc.

Zeker die laatste 5 dagen is het echt een vol programma. Je bent overigens (op een paar belangrijke dingen na) nooit verplicht om hier altijd bij aanwezig te zijn, maar in de praktijk is dit vaak wel zo, aangezien het gewoon een ontzettend gezellige en fijne sfeer is! Maar als je een middag of avond wil skippen, dan kan dat ook gewoon.

Ik zal later in de uitleg over het Llibret nog wel een overzicht maken over het complete programma gedurende fallas, aangezien dit een belangrijk onderdeel is van het Llibret.

Dit is even mijn "beknopte" omschrijving, wat overduidelijk dus niet helemaal is gelukt! :ROFLMAO: Maar geloof me: het had nog een stuk uitgebreider gekunt! ;)

Oja, mochten er naar aanleiding van dit stuk nog vragen zijn of wil je dingen wat verduidelijkt hebben, laat maar weten!
 

gijs

Registered User
Echt super dat je de moeite neemt om dit te schrijven! Erg leuk om wat achtergronden te lezen bij dit feest.

Vraagje: volgens mij is het een katholiek feest, zitten er in het programma veel religieuze elementen?
 

Michel_G

Zilveren Member
Vraagje: volgens mij is het een katholiek feest, zitten er in het programma veel religieuze elementen?

De belangrijkste datum, 19 maart, heeft inderdaad een religieuze achtergrond, maar persoonlijk vind ik het religieuze aspect ontzettend meevallen en is het maar héél beperkt aanwezig.

19 maart zelf is de dag van Sint Jozef (día de San José), welke de beschermheilige is van de handwerklieden/timmermannen. Vandaar ook dat deze dag er voor gekozen is de fallas monumenten/poppen te verbranden, aangezien ze zijn gemaakt/vervaardigd door "handwerklieden". (Traditie gaat al lang terug, met "poppen" in een iets andere vorm, maar het idee komt op hetzelfde neer.)

Op de 19de in de ochtend wonen diverse fallas ook nog één van de missen/diensten bij ter ere van Sint Jozef, maar het is eigenlijk altijd maar een gedeelte van de falla die deze mis bijwoont. (Persoonlijk heb ik dat nog nooit gedaan) De rest van de dag zijn er eigenlijk geen andere religieuze activiteiten en wordt er ook niet bij stilgestaan.

Het enige andere religieuze moment wat er nog is, en wat ook meteen het meest zichtbare is, is La Ofrenda, de bloemen offerande aan de "Maagd van de hulpbehoevenden" (Virgen de los Desamparados), welke tevens de beschermheilige van de stad is. Dit is de 2 dagen durende optocht, waarbij alle fallas (inclusief vrienden/familie etc.) in klederdracht bloemen brengen aan de pop/maagd op Plaza del Virgen. In totaal komen er dacht ik meer dan 70.000 mensen/falleros langs in 2 dagen tijd.
Ondanks dat dit een belangrijk moment is voor vele Valencianen/falleros, is het eerste gedeelte vaak wel één groot feestje, zeker voor de jongere generatie van de vereniging. Pas als de officiële route wordt betreden (waar het publiek ook achter hekken staat), wordt het allemaal serieus, met lopen in een vaste formatie en volgorde.

Ondanks dat ik zelf niets (meer) met religie heb, vind ik dit wel echt gaaf om mee te maken. De sfeer is echt uniek en om dit mee te mogen maken in traditionele kleding, is echt ontzettend gaaf! Zeker als je het officiële parkoers op komt, met al die (tien)duizenden mensen langs de kant die applaudisseren, is echt heel speciaal. Ook de opkomst op het Plaza del Virgen is heel indrukwekkend, want er hangt echt een heel speciale sfeer. Ook al ben je niet gelovig, dan nog heeft het iets speciaals en overweldigends, zeker de eerste keer!

Dat is eigenlijk alles wat betreft religieuze momenten tijdens Fallas zelf, voor zover mij nu te binnen schiet. Eigenlijk maar 2 momenten op het hele feest. Er wordt niet gebeden ofzo, er zijn geen andere religieuze uitingen (anders dan misschien een hangertje om de nek van een fallera) en draait de rest van de tijd eigenlijk met name om ontspanning, plezier hebben, sociale interactie en genieten van de tradities van dit feest!
 

Michel_G

Zilveren Member
En hoe ben jij er zo bij terecht gekomen?

Koste het veel moeite om lid te worden ?

In 2012 (en ook het jaar ervoor meen ik) was er de mogelijkheid om via Verrassend Valencia (soort tour gidsen bedrijfje in Valencia van een Nederlandse dame en haar vriend) om een arrangement te boeken, genaamd "Fallero por un día", oftewel Fallero voor 1 dag. Via dit arrangement was je een hele dag te gast bij een Falla, van 's ochtends tot diep in de nacht en kon je ervaren hoe een dag bij een Falla er aan toe ging. Het was niet goedkoop, maar op voorhand heb ik navraag gedaan en het volledige bedrag ging richting de Falla, wat belangrijk voor mij was (in tijde van crisis toen). Dit wou ik dan ook erg graag doen om Fallas ook een keer van de "andere" kant te ervaren, i.p.v. alleen als een toerist.

Er was die dag meteen een enorme klik tussen mij en de vereniging. Waardoor dat kwam, dat weet ik niet, want ik sprak amper een woord Spaans en zij amper een woord Engels, maar toch klikte het meteen geweldig tussen mij en meerdere mensen. Na die ene dag werd ik gevraagd of ik de dag erop weer terug kwam, maar aangezien ik "maar" voor 1 dag had betaald, voelde ik mij nogal bezwaard, maar werd mij verzekerd dat ik de dag erop gewoon hun gast zou zijn! En zo ging het eigenlijk verder; de laatste dagen van Fallas ben ik er elke keer wel weer langs gegaan, omdat ze daarop bleven aandringen. Heb ook Fallas daar afgesloten met de Crema van hun pop.
Van degene die het arrangement dat jaar hebben geboekt, was ik de enige bij wie het zo gelopen is. Bij de rest bleef het gewoon wel bij 1 dag.

Uiteindelijk na een emotionele Cremà, werd er ook gevraagd of ik volgend jaar (2013) weer langs kwam, waarbij sommigen opperden (al dan niet onder invloed van alcohol) dat ik dan ook maar meteen fallero moest worden.

Een paar weken later (nadat ik al iets van 30 nieuwe facebookvrienden erbij had gekregen vanuit de falla), heb ik maar eens een berichtje gestuurd naar degene met wie ik goed contact had gehad tijdens Fallas en ben ik zo brutaal geweest om te vragen of ik inderdaad fallero kon worden. Dat kon en sinds 2013 ben ik officieel fallero bij deze Falla.

Ik heb geluk gehad met het feit dat ik een Falla heb getroffen die erg open en vriendelijk is naar buitenstaanders en die tevens zo open is om buitenlanders toe te laten. Dit kan overigens echt per vereniging verschillen, waarbij er ook verenigingen zijn die veel meer gesloten zijn. Het was dus een combinatie van geluk en tevens meteen een geweldig klik, die hiertoe hebben geleid.

Hieronder nog een foto van een aantal van mijn insignes:
49949019_2209079782457061_2407010079107710976_o.jpg

Links is het insigne wat je krijgt van de Junta Central Fallera (JCF), als je voor het eerst een (volwassen) fallero wordt. In dit geval heet deze onderscheiding de 'Bunyol de Coure' (de bronzen bunyol), wat de laagste onderscheiding is. Dit jaar ontvang ik de volgende onderscheiding, de Bunyol d'Argent (= zilver), welke je na 7 jaar fallero zijn ontvangt.

Daarnaast de officiële insigne van de Falla, uitgevoerd in "goud" en "briljanten", welke elke fallero éénmalig krijgt als hij lid wordt. Deze insigne is genummerd aan de achterzijde en hoort specifiek aan 'jou' toe. (En bij eventueel verlies kan aan de hand van dat nummer ook weer achterhaald worden van wie hij is). Deze insigne draag je eigenlijk alleen maar tijdens belangrijke gelegenheden en dan vaak op de traditionele kleding.

Daarnaast het gewone draag insigne, welke vaker uit wordt gegeven. Zo hebben mijn ouders toen ze een keer te gast waren bij de falla, ook een draag insigne uitgereikt gekregen. Deze kan je eigenlijk dragen wanneer jij wilt. Ondertussen is het 'wapen' van onze Falla geüpdate en is dit insigne dus 'veroudert', maar van het nieuwe 'logo' zal ik later wel een afbeelding plaatsen.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan