Volledig vuurwerkverbod in Apeldoorn gaat richting uitstel

Plum Bloom

Registered User
Het ziet er naar uit dat Apeldoorn dit jaar toch nog geen volledig vuurwerkverbod kent. Er was al relatief weinig tijd om zoiets goed in te voeren, binnen de huidige corona-omstandigheden is dat haast ondoenlijk. En wat eigenaardig bovendien.

De gemeenteraad besloot vorig jaar als in eerste Nederland dat het voor consumenten verboden moet zijn om zelf nog vuurwerk af te steken. Dat verbod zou al bij de komende jaarwisseling (2020/2021) moeten ingaan. Burgemeester en wethouders kregen de taak dat samen met hun ambtenaren voor te bereiden.

Draagvlak
B en w hebben nu een plan van aanpak vastgesteld. Cruciaal daarin is ‘het creëren van draagvlak en het bewerkstellingen van een gedragsverandering door een beweging van onderaf'. Oftewel: de inwoners van Apeldoorn zoveel mogelijk achter het idee zien te krijgen. Belangrijk is ook dat er activiteiten komen die ervoor zorgen dat het verbod geen kille maatregel is. Zoals vuurwerkshows die door beroepskrachten worden georganiseerd. Een kleine conferentie en een project op middelbare school De Heemgaard zouden dit voorjaar ideeën moeten opleveren. Dat is nu echter allemaal niet haalbaar.
Daarnaast zou het officiële verbod in de apv (het ‘lokale wetboek’) nog deze maand moeten worden vastgesteld, zodat er nog genoeg tijd is voor eventuele bezwaren. Dat zou nu alleen gehaast lukken.

Uitdaging
De gemeente heeft de handen momenteel vol aan de corona-crisis. Om praktische redenen ligt het dus voor de hand om het verbod even door te schuiven, vindt ook Hessel Dooper. Hij is als CDA-raadslid een motor achter het vuurwerkverbod. ,,Ik denk niet dat het verstandig is om het nu door te zetten’’, zegt Dooper op persoonlijke titel. Het zou ook wat misplaatst voelen. ,,Maatschappelijk gezien is dit niet de grootste uitdaging waar we nu voor staan. Hoezeer ik ook pleitbezorger ben - en blijf - van het vuurwerkverbod: we moeten rekenschap geven van wat er nu gaande is.’’ Dooper zegt dat nog wel te moeten afstemmen met andere politici. In elk geval Robert van Vliet (D66) vindt uitstel ook logisch. ,,Wat wij willen past nu even niet’’, constateert hij.

Vuurpijlen
Hoe dan ook mogen consumenten dit jaar minder soorten vuurwerk afsteken dan voorheen. Vuurpijlen en knalvuurwerk zijn namelijk voortaan in heel Nederland verboden. Een aantal Apeldoornse politici zei eerder al ervoor te voelen dat als een tussenstap te gebruiken. En het totaalverbod dus één of een paar jaar op te schuiven. Van Vliet ziet daar nu nog meer reden voor. ,,Nu alles om corona draait, past het niet dat wij dit proberen door te drukken.’’
Maaike Moulijn (Partij voor de Dieren) ziet wel nog steeds mogelijkheden voor invoering van het afsteekverbod eind dit jaar. Mits de samenleving toch bij de voorbereiding betrokken kan worden. ,,Maar wellicht kán er dit jaar helemaal geen viering van Oud en Nieuw zijn zoals wij gewend zijn, omdat we niet weten hoe het met corona verloopt.’’

Aanloop
In sommige scenario's die burgemeester en wethouders schetsen, zitten argumenten om hoe dan ook voor een langere aanloop te kiezen. Bijvoorbeeld omdat een gedragsverandering veel tijd vraagt. Maar ook praktische argumenten kunnen een rol spelen. Er zijn in Nederland bijvoorbeeld (nog) niet veel mensen of bedrijven die centrale vuurwerkshows kunnen bieden.

 

Pyromaniac 1975

Registered User
Maaike Moulijn (Partij voor de Dieren) ziet wel nog steeds mogelijkheden voor invoering van het afsteekverbod eind dit jaar.

Een die muts(sorry voor de woordkeuze) zou nog mogelijkheden zien als de aarde zou vergaan.
Sorry, maar dit soort mensen kun je toch echt niet serieus meer nemen gezien de huidige situatie?
 

The Cigarman

Moderator
Medewerker
Een die muts(sorry voor de woordkeuze) zou nog mogelijkheden zien als de aarde zou vergaan.
Dat kan niet he, als de aarde vergaat, moet je eens kijken hoe slecht dat voor het milieu is.

Ze heeft gewoon een bord voor haar kop, ik zal het netjes zeggen een plaat voor haar harses.
Let maar op, als de corona crises achter de rug is, dan komt er geheid uit die hoek, dat zo'n weinig verkeer ook na de corona crises mogelijk is.
 

GMP82

Zilveren Member
Doet me denken aan een stuk cabaret, ik dacht van Harrie Jekkers.
Gaat over Greenpeace, maar vul gerust groen links of PvdD in.

"Greenpeace, die club is echt fout bezig. Om dat te kunnen begrijpen moeten we terug naar het ontstaan van de aarde. Dat moet zo'n ongelooflijk chemische teringbende geweest zijn, als Greenpeace toen had bestaan, dan hadden ze het tegengehouden."
 
Bovenaan