Vijf vragen over het Nijmeegse vuurwerkverbod

Moontan

Moderator
Medewerker
Mag je nog vuurwerk kopen? Komt er een centrale show? Vijf vragen over het Nijmeegse vuurwerkverbod

NIJMEGEN - Het duurt nog een half jaar tot oud en nieuw, maar de kogel is door de kerk: nieuwe regels maken vuurwerk afsteken in Nijmegen definitief verboden. Waarom komt de gemeente daar nu mee? En krijgt de stad een centrale vuurwerkshow krijgt? Vijf vragen en antwoorden over het vuurwerkverbod.


Eerst Zwarte Piet; nu vuurwerk. Waarom begint het stadsbestuur daar hartje zomer over?
Simpel: omdat de gemeenteraad dat wil. Nijmeegse politici stemden begin maart in meerderheid voor een verbod op vuurwerk in de stad. Ze waren de jarenlange overlast rond oud en nieuw zat en wilden dat burgemeester en wethouders (B en W) daar wat aan zouden doen.

Het college van B en W geeft gehoor aan die oproep met nieuwe vuurwerkregels voor de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De strekking is duidelijk: vanaf 31 december dit jaar mag er in Nijmegen geen consumentenvuurwerk meer worden afgestoken. Wie dat toch doet, riskeert een boete.

Waarom mogen we niet meer knallen?
Té gevaarlijk, ongezond én slecht voor het milieu, vindt de gemeente. De schade aan stadseigendommen als prullenbakken en putdeksels bedroeg afgelopen jaarwisseling 32.000 euro, zeggen burgemeester en wethouders. Daarnaast kwamen tussen september en 31 december 1400 meldingen van vuurwerkoverlast binnen. De brandweer moest 42 keer uitrukken. Onder meer in Neerbosch-Oost en Hatert zorgden jongeren voor fikse overlast. Ze sloopten onder meer ramen van bussen en een winkelcentrum

Ik mag geen vuurwerk afsteken, maar kópen kan toch wel?
Goed gelezen. In Nijmegen komt alleen een verbod op het ‘ontbranden’ van consumentenvuurwerk. Over (ver)koop wordt in de nieuwe regels niet gerept. Wel bant ‘Den Haag’ de handel in onder meer knalvuurwerk en pijlen voor komend oud en nieuw. Bovendien: stiekem afsteken wordt lastig. Burgemeester Hubert Bruls zegt dat de politie-inzet rond de jaarwisseling hetzelfde blijft als voorheen.

Wacht mij een saai oud en nieuw?
Als u van vuurwerk houdt wel. Het Nijmeegse verbod geldt voor nagenoeg alle categorieën. Van sier- tot aan knalspul. Alleen afsteken van zogenaamd ‘feest- en schertsvuurwerk’ is nog toegestaan. Erg opgewonden zal de doorgewinterde vuurwerkfreak daar niet van raken. Het gaat onder meer om knalerwten en sterretjes, die het hele jaar door verkocht en gebruikt mogen worden.

Regelt de gemeente dan een centrale vuurwerkshow om met zijn allen naar te kijken?
,,Het antwoord is nog steeds nee”, zo zegt burgemeester Hubert Bruls. ,,Ik zie daar geen reden toe. Bovendien kost het een hoop geld dat we als stad niet hebben.” Sommige andere Nederlandse plaatsen trakteerden hun inwoners de afgelopen jaren al wel op een vuurwerkshow naar Frans quatorze juillet-voorbeeld. ,,Neem Rotterdam en Den Haag”, stelt Bruls. ,,Maar in die steden is de voorbije nieuwjaarsnacht toch nét wat onrustiger verlopen dan in Nijmegen.

.
 

GMP82

Bronzen Member
Wordt bijna tijd voor een 'Nijmeegse freaks adoptieplan'.

Of als alternatief project X Nijmegen, kan ook.

Ik geloof er sowieso geen fluit van, dat er niks de lucht in gaat daar, op 31-12. En nóg minder geloof ik dat alle prullenbakken ineens heel blijven. Daar had het in NL verkrijgbare vuurwerk sowieso niks mee van doen.

Maar daar geven ze vast wel weer een eigen draai aan, op 1 januari.
 

Schuim

Registered User
Allemaal eigen camera's gebruiken om 12u, laat maar zien hoe het er werkelijk aan toe gaat.
Net zo veel blauw op straat heeft de afgelopen jaarwisseling ook goed gewerkt lees ik in notabene het zelfde stuk..
Weetje, laat ze er maar achter komen hoe de waarheid is, sukkels, maar toegeven zullen ze het toch niet.
 

joszie

Moderator
Medewerker
Men mag ook maar 100km op de snelwegen rijden overdag, toch zie ik genoeg mensen harder rijden.

Men mag geen dieren mishandelen, toch zie ik vaak genoeg berichten over verwaarloosde en mishandelde dieren

Gij zult niet doden... toch zijn er te veel moordpartijen in de wereld..

Je kunt wel alles willen verbieden, het betekent niet dat het dan niet meer gebeurd...

Toch te zot voor woorden dat een normaal persoon die om middernacht wat legaal vuurwerk afsteekt zwaar strafbaar is.

Gekke wereld leven we in.
 

Sweet Laker

Registered User
Men mag ook maar 100km op de snelwegen rijden overdag, toch zie ik genoeg mensen harder rijden.

Men mag geen dieren mishandelen, toch zie ik vaak genoeg berichten over verwaarloosde en mishandelde dieren

Gij zult niet doden... toch zijn er te veel moordpartijen in de wereld..

Je kunt wel alles willen verbieden, het betekent niet dat het dan niet meer gebeurd...

Toch te zot voor woorden dat een normaal persoon die om middernacht wat legaal vuurwerk afsteekt zwaar strafbaar is.

Gekke wereld leven we in.
Wacht maar tot de spoedwet erdoor is. Krijgt alle jeugd die dan op minder dan 1,5 meter van elkaar af staat met wat geluk 4000 boete en een gevangenisstraf van 2 tot 6 maanden. Voor het hebben van plezier en het ontsteken van wat consumentenvuurwerk dat buiten de gemeente grenzen, doch binnen eigen land, vrij te verkrijgen is. (en de 1,5 meter afstand regel geldt dan dus ook in gemeentes waar wel gestookt mag worden. Binnen 1,5 meter van elkaar staan betekend risico lopen op deze absurd hoge bestraffing).

Het is inderdaad een gekke wereld momenteel. Ik kan niet wachten op 5 mei komend jaar; ben benieuwd welke slinger ze dan geven aan de viering van 75 jaar vrijheid :p Hopelijk mét afsluitende vuurwerkshow.
 
Laatst bewerkt:

Onze Partners

Bovenaan