Verhalen gezocht over het Leidse vuurwerkbedrijf Kat.

roelz

Registered User
https___cdn-kiosk-api.telegraaf.nl_fd159a26-155a-11ed-a91e-02d1dbdc35d1.jpg

Voor een project over het Leidse vuurwerkbedrijf Kat zijn journalisten Ruurd Kok en Anika van de Wijngaard op zoek naar oud-medewerkers die hun verhalen willen delen. Na de vuurwerkramp in Enschede in 2000 werd Kat, gevestigd aan de Stadspolderweg in de wijk Groenoord, definitief gesloten. De journalisten duiken in de geschiedenis van Kat. Ze komen graag in contact met oud-medewerkers en mensen die betrokken waren bij (Leidse) vuurwerkevenementen waarbij het vuurwerk van Kat werd ingezet. Neem contact op via a.van.de.wijngaard@mediahuis.nl

Op zaterdag 8 oktober presenteren Erfgoed Leiden en BplusC een live praatprogramma over de geschiedenis van buskruit in Leiden, waarbij Kat ook centraal staat. Dit programma wordt georganiseerd in het kader van European City of Science. In aanloop hiernaar besteedt het Leidsch Dagblad aandacht aan Kat.

Link naar het originele artikel van het Leidsch dagblad: https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20220805_57624017
 

Moontan

Moderator
Medewerker

8 oktober: Buskruit en vuurwerk in de Leidse stadsgeschiedenis​


Op de Leidse Steenschuur ontplofte op 12 januari 1807 een vrachtschip met buskruit. Het was de eerste nationale ramp in Nederland. Er vielen doden en gewonden en het land was in rep en roer. Toch is dit niet het enige historische verhaal dat Leiden kent als het aankomt op buskruit. Op zaterdag 8 oktober duiken BplusC en Erfgoed Leiden en Omstreken in de explosieve geschiedenis van Leiden.

Leiden was jarenlang ook het centrum van vuurwerkproductie in Nederland door de vuurwerkfabriek KAT. In de jaren dertig van de vorige eeuw werd KAT marktleider in Nederland op het gebied van siervuurwerk en was de fabriek onder meer verantwoordelijk voor grote vuurwerkshows. Door stadsuitbreiding groeiden Leiden en de fabriek naar elkaar toe. Bewoners zagen weinig gevaar in de aanwezigheid van KAT tot de vuurwerkramp in Enschede in 2000.

Programma:
Flitscollege Leidse Buskruitramp

Historica Arti Ponsen neemt het publiek mee in de geschiedenis van de Leidse buskruitramp en vertelt tijdens een flitscollege hoe relieken en herinneringen aan deze ramp van generatie op generatie zijn doorgegeven in Leidse families. Na het flitscollege van Arti Ponsen praten we met haar na over haar onderzoek.

Vuurwerkramp in Enschede
Lieselotte van de Ven van Erfgoed Leiden en Omstreken schuift ook aan. Zij groeide op in Enschede en maakte op jonge leeftijd de vuurwerkramp op 13 mei 2000 mee. Lieselotte en Arti bespreken welke overeenkomsten er zijn tussen deze twee nationale rampen.

Vuurwerkfabriek KAT
Archeoloog en journalist Ruurd Kok bezocht het voormalige terrein van de vuurwerkfabriek en -opslag in Groenoord en deed daar onderzoek. Hij vertelt daarover en na afloop is er ruimte voor vragen aan Ruurd én vragen aan het (Leidse) publiek. Heeft u nog herinneringen aan KAT of aan de spectaculaire vuurwerkshows tijdens het Leidens Ontzet, die door KAT werden gemaakt? Kom zaterdag 8 oktober naar de bibliotheek aan de Nieuwstraat.

Heeft u bij Kat gewerkt en wilt u uw ervaringen delen, dan kunt u een mail sturen naar a.van.de.wijngaard@mediahuis.nl

Muziek:
Wicher Nijhof - slagwerk
Wicher is leerling van BplusC docent Andreas Carree.

Praktische informatie
Datum: zaterdag 8 - okt 2022
Tijdstip: 11:00 — 12:15
Locatie: Nieuwstraat 4,2312 KB Leiden
Kosten: Toegang gratis

 
Bovenaan