Verboden vuurwerk vaak ‘slecht van kwaliteit’

Tony

Administrator
Medewerker
DONGEN/BREDA - Het vuurwerkincident in Dongen, waarbij een 15-jarige jongen woensdagmiddag ernstig gewond raakte, laat volgens de politie zien hoe gevaarlijk verboden vuurwerk is. ,,Helaas zijn er mensen die erg veel geld verdienen met de handel in dit soort vuurwerk’’, zegt woordvoerder Eric Passchier.

Het slachtoffer was woensdag rond 16.00 uur met twee vrienden knalvuurwerk aan het afsteken op de Monseigneur Schaepmanlaan. De jongen verloor enkele vingers bij het ongeval en raakte ook aan de rest van dezelfde hand ernstig gewond.

Internet
Volgens politiewoordvoerder Eric Passchier is dit het eerste zware vuurwerkincident dit jaar in West-Brabant. ,,Tot nu hebben we wel de nodige meldingen van overlast gehad, maar geen ongevallen als dit’’, aldus Passchier.
Het slachtoffer stak een verboden Cobra-strijker af. De kracht van dit in Italië gefabriceerde knalvuurwerk benadert volgens de politie dat van een granaat. Dergelijk zwaar vuurwerk komt altijd illegaal de grens over. De laatste jaren gebeurde dat vaak per post, maar vanuit Oost-Europa is de traditionele grenssmokkel verre van uitgeroeid.
,,Wij richten ons vooral op het onderscheppen van dit soort transporten en op de illegale verkoop via internet. Consumenten bij de Belgische grens controleren schiet niet op. Dan heb je het over hooguit twintig auto’s op een avond. In België verkopen ze niet honderden kilo’s illegaal vuurwerk aan iemand. We willen de grote jongens pakken en hen straffen via de belasting. Aan de grens gaat het nu dus om gerichte acties.’’

Kwaliteit
Om onderscheid te maken in soorten vuurwerk hanteert de politie een schaal van één tot en met vier. Categorie 1 betreft vuurwerk met zeer weinig gevaar en categorie 4 vuurwerk dat veel gevaar oplevert en uitsluitend bestemd is voor professioneel gebruik. Voor de liefhebbers is het handig om te weten dat kopen van vuurwerk alleen op de drie laatste dagen van het jaar is toegestaan. Dus nu kopen is sowieso illegaal. Volgens de politie is illegaal vuurwerk extra gevaarlijk doordat het zelden of nooit is gecontroleerd op de kwaliteit. Het gevolg is dat bijvoorbeeld zwaar knalvuurwerk te vroeg kan ontploffen.
Een woordvoerster van het Amphia Ziekenhuis in Breda zegt dat cijfers over vuurwerkslachtoffers pas na Oud en Nieuw worden doorgegeven aan de gemeente Breda. Het Amphia zegt wel de indruk te hebben dat er, ondanks de jaarlijkse fluctuaties, over de langere termijn gezien geen structurele toename is van het aantal ernstig incidenten.

Bron: https://www.bd.nl/tilburg-e-o/verboden-vuurwerk-vaak-slecht-van-kwaliteit~a1580307/
 

Onze Partners

Bovenaan