Negatief Utrechts Burgerberaad bepaalt straks over wel of geen vuurwerk tijdens Oud en Nieuw.

The Cigarman

Moderator
Medewerker
ae5eb5b0-f4ed-3c75-aa9a-84d1b26749ec.jpg


Utrecht - Utrecht krijgt een burgerberaad over de viering van Oud en Nieuw in de stad. Dat besluit de gemeenteraad vanavond. Een ruime meerderheid is enthousiast over de nieuwe vorm van burgerparticipatie, al is er op details wel kritiek. Ook over de onderwerpkeuze is niet iedereen enthousiast.

Bij een burgerberaad gaat een groep geselecteerde burgers zelfstandig op onderzoek uit om antwoord te geven op een van te voren geformuleerde vraag. De selectie van leden van het burgerberaad zal in Utrecht door loting plaatsvinden. De leden van het burgerberaad krijgen de opdracht antwoord te geven op de vraag hoe Oud en Nieuw in Utrecht een feest kan zijn voor iedereen en of een lokaal vuurwerkverbod daarbij wenselijk is.

Klimaatvisie​

Ruud Maas (Volt) vindt die vraag niet erg geslaagd. Hij had liever gezien dat het klimaat of ‘wonen’ centraal zouden staan bij het eerste Utrechtse burgerberaad. Zijn wijzigingsvoorstel gaat het niet halen. Ook de PVV vindt Oud en Nieuw geen goed onderwerp, David Bosch kwam met het voorstel dat het eerste burgerberaad over de invoering van betaald parkeren in de hele stad moet gaan. Ook dat voorstel kreeg geen meerderheid.

GroenLinks is enthousiast over de invoering van een burgerberaad, mits het vuurwerkverbod een voldongen feit is. Raadslid Fred Dekker zou graag zien dat de vraag wordt gewijzigd in hoe Oud en Nieuw in Utrecht een feest kan zijn voor iedereen met een lokaal vuurwerkverbod. Dan kan het burgerberaad alleen gaan over de invulling van een alternatief.

En dan lijkt het erop dat de uitkomst van tevoren vaststaat en daar snapt PvdA-er Rick van der Zweth niets van. “De uitkomsten moet je niet vastleggen aan de voorkant”, zei hij tijdens het debat. “Dan heb je een mislukking in de dop, omdat je de bewoners al een kant probeert op te sturen. Dat doet GroenLinks hier dan toch met hun voorstel.” Maar daar was Dekkers niet van onder de indruk: "Het is bekend dat wij een fel voorstander zijn van een vuurwerkverbod en daarom willen we dat ook aan de voorkant markeren."

400.000 euro​

De VVD is tegen het burgerberaad. In een vorige raadsperiode waren ze nog voor. Op de vraag van de PVV waarom ze deze draai maken, kwam het antwoord dat dat het standpunt was van één VVD-raadslid die nu geen deel meer uitmaakt van de fractie en dat ze niet weten waarom hij toen voor was.
Een burgerberaad kost in Utrecht 400.000 euro. Dat is nog zonder de kosten voor een reclamecampagne. Ook de kosten voor de nieuwe viering van Oud en Nieuw zijn daar niet in meegenomen.

Bron: https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/35...ver-wel-of-geen-vuurwerk-tijdens-oud-en-nieuw
 
Bovenaan