SHOW SAMOS (Gr) 5 Aug, Battle of mykali. Pythagorion.

Baron van lunt zu sas

Registered User
Tussen alle kwaliteitsfilms en eersteklas festivals frommel ik maar eens een vakantiefilmpje erbij. Zo is er toch wat te bekijken voor de FPM-erts.

Vuurwerk is voor mij niet de hoofdreden om ergens naar toe te reizen, de keuze laat ik aan de rest van het gezin. Maar het is wel leuk om wat vooronderzoek te doen en heel toevallig doe je wat zoekopdrachten via het interweb en kom je bv een showtje tegen.
Zo kom je er bv ook achter dat vuurwerk in Liechtenstein blijkbaar een papierproduct is, verkoop bij de boekhandel en in Oostenrijk mag je het kopen bij de wapenhandelwinkels, Frankrijk ziet het als een tabaksproduct....blijkbaar.

In 2019 was de keus gevallen op Samos, relaxt eiland, autootje huren en dan loont het dat ik al wat voorstudie had gedaan; binnen een paar dagen was er een evenement een paar stadjes verderop met een pyrotechnische afsluiting. Hoppa!! de lichte verbazing bij mijn gezin verbaasde mij weer.
Na de familie-onderhandelingen werd het een heel dagprogramma zodat iedereen er wat aan had: klooster/ruïnes kijken voor de vrouw, WiFibereik en strand + shoppen voor de kinders en ouzo + koude pils voor mij en afsluitend eten aan de halfronde haven en vuurwerkje gluren. poldermodel vakantieversie.

Het havenstadje waar het ging plaatsvinden heet Pythagorion (vroeger heette het anders) vernoemd naar die etter die het mij op de middelbare school zo moeilijk heeft gemaakt, Pythagoras. Grappig weetje; rekenen was voor hem een bijzaak, eigenlijk was hij meer een soort sekteleider van een leefstijl met veel volgelingen en later weggestuurd naar Sicilie.
maar ik wijk af, er waren genoeg oude gestapelde stenen (ruïnes) strand en WiFi. Doordat we als echte toeristen door het stadje aan het schuifelen waren (ik te snel vooruit, kinders verveeld sjokkend ergens ver achter mij en vrouwlief moet elke deur,bloem,kat,straat,boom en kerk fotograferen dus die loopt twee straten achter) kwamen we er zo wel achter dat er bij deze feestdag ook een processie hoorde die vanaf een kerk heuvelop naar de haven zou afzakken waarna daar een zeeslag zou worden nagebootst in de haven.
0EB816CE-9FAD-459F-A9FB-DDA0DCF42796.jpeg
 

Baron van lunt zu sas

Registered User
het komt maar duurt nog effe...
in 1824 was hier een gevecht op zee tussen de Ottomanen en de Grieken, de grieken hadden als wapen tegen de serieuze vloot eigenlijk alleen vuurschepen (fireships/hellburners). Een daarvan was zo effectief dat het grootste Ottomaanse schip vlam vatte en de kruitvoorraad ging de lucht in. De hele vloot raakte erdoor beschadigd en deze explosie wordt in scene gezet in de haven met allerlei bootjes en het verhaal wordt via speakers uitgelegd, de afsluiting is de ontploffing van een provisorisch nagebouwt bootje. (Stapeltje shells).
en hierna begint op het havenhoofd de vuurwerkshow.
 
Laatst bewerkt:

YorickT

FPM Fotograaf & Filmer
Medewerker
Leuk verhaal. Altijd tof om 'toevallig' een showtje tegen te komen op vakantie. Zeker zoals jij het omschrijft klinkt het als de ideale vakantiedag voor iedereen.
 
Bovenaan