Rechten & Plichten

Firewebs

kalender beheerder / fotograaf
Na aanleiding van een gesprek via de shoutbox leek bij het handig om eens een topic te maken over de rechten en plichten die je als klant/winkelier heb.

Iemand die daar een invulling aan kan geven? En laten we hier een discussie eromheen hebben? Wat vind jij ervan etc?

Ik merk op dat voor heel veel mensen het nogal onduidelijk is wat wel/niet oké is in de wereld van de consument. Velen weten namelijk niet hoe goed we "beschermd" zijn in Europa en hoe belangrijk "klant is koning" is in Nederland. Kassa etc. bestaan niet voor niks. En in mijn ogen lijkt t me handig als we daar het eens over gaan hebben, als klant maar ook als verkoper.
 

Schuim

Moderator
Medewerker
Om in te gaan op de benoemde situatie in de shoutbox.
Ik schrijf het stuk even vanuit mijn eigen kennis en vul het aan met de nodige linkjes om zelf verder onderzoek te kunnen doen.


Als koper zijnde ga je een overeenkomst aan met een verkopende partij. Deze partij hoort binnen de afgesproken levertijd uit te leveren.
Indien niet mogelijk dient de verkopende partij dit tijdig aan te geven bij de koper.
Er is hier een breuk in de overeenkomst ontstaan.
Daarbij dient de verkoper aan te geven wat de verwachte levertermijn dan wel word en daarbij de vraag te stellen of de koper akkoord gaat met het nieuwe voorstel.
Of er zelf al voor te kiezen tot annulering en tot terugbetaling over te gaan.

De koper dient hier op aan te geven wat deze uiteindelijk wil.
- Kiest deze voor akkoord op het nieuwe leveringsvoorstel dan word deze netjes doorgeschoven.
- Kiest deze voor annulering, dan dient wettelijk gezien het geld binnen 14 dagen terug te worden gestort.
Er mag in overleg met de koper onderhandeld worden over een ander terugbetalingstermijn, echter kan dit niet eenzijdig door de verkoper worden opgelegd.

In het geval van een online bestelling met verzending:
Als verkoper schiet je in werkelijkheid de kosten voor het product en de kosten voor het leveren er van voor, en dien je het overgemaakte geld vast te houden tot 14 dagen na de levering van een product bij het verzenden ervan i.v.m. de wettelijke bedenkingstermijn. Of hier een buffer voor te hanteren. Je moet namelijk ook weer na maximaal 14 dagen een eventuele terugbetaling te kunnen doen.

In het geval van een online bestelling met afhalen:
Doe je het zelfde, echter vervalt hierbij de bedenkingstermijn van 14 dagen en zou je het ingekomen geld direct weer kunnen uitgeven, echter moet je wel aan eventuele garantie blijven kunnen voldoen.
Bij eenmalige gebruiksitems zoals vuurwerk gelden er andere garanties op producten, maar komen we in een heel grijs gebied terecht.

Wat als de verkoper zich niet aan het terugbetalingstermijn houd?
Hierbij dient de koper een termijn van "redelijkheid" aan te houden. En zelf contact op te nemen met de verkoper hier over als deze zich niet voor de tijd meld.
Komt hier geen redelijke verklaring uit en word je als koper afgewimpeld, dan dien je over te gaan naar het opstellen van een brief waarin je de terugbetaling officieel gaat vorderen met een termijn daar in. Dit is ook een goed moment om de rechtsbijstand op de hoogte te gaan stellen van de situatie.

Word hier nog niks mee gedaan, dan zit er niks ander op dan een gang naar de rechtbank.

---
Nu is het inkopen van voorraad en opslag, etc. altijd "voorschieten" ongeacht of je een winkelpand het of een webshop, dat is zwevend geld.
Wat er echter erg vaak gebeurd en vooral bij kleine en startende bedrijven is dat. in het geval van producten die vooruit besteld worden is dat het ingekomen geld ook gebruikt word om zelf het product in te kopen bij de groothandel/importeur/fabrikant. Of gebruikt word om ander kosten mee af te betalen.
En er geen buffer word aangehouden om in het geval van annulering het voorgeschoten bedrag terug te betalen.

Dit is ontzettend fout en ook bij de wet verboden. Toch is het een risico wat het voor sommige waard is, want het gaat toch "altijd goed" in de wereld?
---

 

stefantvs

Administrator
Medewerker
Hier is dus mijn situatie.

Ik heb in 2021 bij 4 vuurwerkwinkels bestellingen gedaan.
Vuurwerk Diemen
Vuurwerk Almere Haven
Vuurwerk Vathorst
Vuurwerk Intratuin Amersfoort


Allemaal hebben ze mij netjes in januari 2022 terugbetaalt behalve vuurwerk Diemen.
Vuurwerk Diemen kwam aan met allemaal regels opeens en zei van ja ik hanteer deze regels, ik betaal pas terug als de regering heeft gecompenseerd.
Ik probeer al maanden me geld terug te krijgen en hij beweerde dus begin augustus dat hij pas rond eind september wordt uitbetaald.
Nou heb ik dus met vuurwerk vathorst gemaild en die zegt dus dat alle vuurwerk winkels allang waren uitbetaald in juni/juli.

Ik ben dus flink aan het lijntje gehouden en op dit moment ook zeer woedend.
Klote inderdaad. Moet eerlijk zeggen dat ik het niet weet of winkels wel of niet al iets van een vergoeding hebben gehad. Het zal je woede niet minder maken maar er zijn meerdere winkeliers die nog niet hebben betaald.😖
 

KoenL

Registered User
In die email staat dat iedereen in juni/juli al ze geld heeft gekregen.
Dat één winkelier dat tegen je zegt wil natuurlijk niet zeggen dat dit ook zo is. Ik ben inhoudelijk niet bekend met de overheidsregelingen, maar pas op dat je straks niet een zaak voor smaad en/of laster aan je broek hebt. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt zou ik daar zeker eens mee gaan praten. Probeer in ieder geval formeel te blijven in je gesprekken naar de winkel.
 

nlvuurwerk

Registered User
Winkel moet zich gewoon aan de wet houden.
Typisch dat er een paar zijn die dat niet lijken te kunnen, de fout hierin buiten zichzelf leggen en de klant met de ellende opzadelen.
Als je niet kan betalen, moet je een oplossing zoeken met de klanten, of faillissement aanvragen.
Ik gun het alle winkeliers, en ze hebben een klote tijd gehad, maar toch opvallend dat degene die niet betalen er ook een merkwaardige manier van communicatie op nahouden, als ze al reageren.

Succes Pindo.
 

firewire

Registered User
In die email staat dat iedereen in juni/juli al ze geld heeft gekregen.
Waarom ‘als ik vragen mag’ wil je in deze dure tijden van al je met zorg samengestelde relatief goedkope bestellingen, af?

Of anders gezegd, waarom denk je niet:

‘Hey het komt me nu eigenlijk wel goed uit dat ik mijn bestelling in Diemen nog voor goedkoop kan ophalen dit jaar!’

Of ben je gestopt met de hobby?
 

firewire

Registered User
Winkel moet zich gewoon aan de wet houden.
Typisch dat er een paar zijn die dat niet lijken te kunnen, de fout hierin buiten zichzelf leggen en de klant met de ellende opzadelen.
Als je niet kan betalen, moet je een oplossing zoeken met de klanten, of faillissement aanvragen.
Ik gun het alle winkeliers, en ze hebben een klote tijd gehad, maar toch opvallend dat degene die niet betalen er ook een merkwaardige manier van communicatie op nahouden, als ze al reageren.

Succes Pindo.
Zo simpel is het.

Stuur via een rechtswinkel/loket een brief naar de winkelier (kost je zo’n € 15,-) daar geven ze dan vast wél gehoor aan omdat zei ook wel weten dat ze een rechtzaak zullen verliezen…
 

MichelAngelo

Registered User
Als je je geld terug wilt dan moeten ze dat gewoon doen. Wij hebben de klant ook laten kiezen. De ene liet het staan de meesten wilden het terug. In januari of eerder allemaal geregeld. Die hebben nu wel spijt, want die prijzen van vorig jaar komen niet meer terug. Ik kan me voorstellen dat je uit principe nu nog je geld wilt hebben, maar je kan ook voor je portemonnee kiezen.
 

firewire

Registered User
Het heeft nu niet zo veel zin meer om achter je geld aan te gaan. Over een kleine 4 maanden kunnen ze leveren. Een procedure duurt veel langer. Advies: vraag om uitlevering plus een mooie extra ter vergoeding..
Precies dat.

Diemen via ‘evt’ een gerechtelijke brief duidelijk maken dat je voornemens bent om een zaak tegen ze te starten maar dat je ze ‘nog’ eenmaal de optie geeft om te schikken dmv uitlevering plus een in verhouding staande compensatie in de vorm van zelf te kiezen producten…

Win-Win situatie voor beide partijen…
 
Bovenaan