PvdD Apeldoorn: liefhebbers vuurwerk niet negeren

Plum Bloom

Registered User
Wie komende jaarwisseling in de buurt van de Apeldoornse kinderboerderijen wordt betrapt op het afsteken van vuurwerk, krijgt een bekeuring van honderd euro. De drie kinderboerderijen zijn aangewezen als vuurwerkvrije zone. Meer zones komen er dit jaar niet. Daarmee heeft de gemeente de knoop voor dit jaar doorgehakt, in de verwachting dat dit volgend jaar wordt gevolgd door een algeheel afsteekverbod.

Politie
Rondom de kinderboerderijen Laag Buurlo, de Maten en Malkenschoten komen bordjes te staan waarmee mensen worden gewaarschuwd dat ze een vuurwerkvrije zone betreden. ,,De politie zal tijdens de jaarwisseling de vuurwerkvrije zones in de gaten houden’’, stelt de gemeente.
Hoe dat gebeurt, geeft de gemeente niet aan. Tijdens de politieke discussie over de invoering van vuurwerkvrije zones werden grote vraagtekens geplaatst bij de vraag of het wel mogelijk is een afsteekverbod in die zones te handhaven. De politie gaf aan daar geen prioriteit aan te zullen geven.

Inwoners van het stiltegebied in Wiesel hielden bij de gemeente een pleidooi om ook hun woonomgeving komende jaarwisseling als vuurwerkvrije zone aan te wijzen. Ze wonen in ‘een echt paardendorp’, zeggen ze, en de stress onder die dieren is enorm zodra het vuurwerk de lucht in gaat. Ze schetsten het beeld van paarden met angstzweet en spuitende diarree en dienden een petitie in, die door 153 (stand van afgelopen zaterdag) mensen werd ondertekend.

Burgemeester Petra van Wingerden nam die in ontvangst. Daarna hoorden de initiatiefnemers er niets meer over. Dat drie andere gebieden wel vuurwerkvrije zone worden maar Wiesel niet, daarover zijn ze door het gemeentebestuur niet ingelicht. Ze vinden dat niet chic. Via contacten in de gemeenteraad hebben mensen uit Wiesel begrepen ze dat het handhaven van een afsteekverbod in het stiltegebied te lastig zou zijn gevonden.

Liefhebbers
Liefhebbers van vuurwerk hopen nog steeds dat de vuurwerkvrije zones komend jaar niet worden opgevolgd door een algeheel verbod in Apeldoorn, waar de gemeenteraad wel voor koos. De petitie ‘Vuurwerk in Apeldoorn moet mogelijk blijven’ werd al 4030 keer ondertekend (stand van zaterdag).

Deze groep moet niet worden genegeerd, vindt gemeenteraadslid Maaike Moulijn. Haar Partij voor de Dieren is warm voorstander van een verbod op consumentenvuurwerk. Het is echter cruciaal om de liefhebbers erbij te betrekken, denkt Moulijn. De Stentor vroeg via een poll of Apeldoorners zich aan een afsteekverbod zullen houden of het aan de laars zullen lappen. Van de 5033 (stand van zaterdag) mensen die de poll invulden zei 77 procent toch te zullen afsteken. Het handhaafprobleem dat dreigt te ontstaan moet worden voorkomen, vindt Moulijn.

,,Ik ben voor een tv-uitzending in gesprek geweest met iemand die al 34 jaar afsteekt en daar al een half jaar tevoren mee bezig is’’, aldus Moulijn. ,,Zijn passie wordt hem afgepakt, zei hij, en hij moet ‘lijden onder de kwaden’. Ik denk dat mensen als hij een andere rol kunnen spelen met oud en nieuw. Waarom word jij geen ‘professioneel’ afsteker, heb ik hem voorgesteld. Als er centrale vuurwerkshows komen in plaats van dat mensen zelf afsteken, zijn daar mensen voor nodig. Dit soort gesprekken met de liefhebbers zullen we vanaf nu meer moeten hebben. Anders krijgen we een handhaafprobleem.’’


 
Laatst bewerkt:

Plum Bloom

Registered User
Dit soort gesprekken met de liefhebbers zullen we vanaf nu meer moeten hebben. Anders krijgen we een handhaafprobleem.

Domme doos. Voelt nattigheid, begint 'm te knijpen. Beetje bang geworden door de petitie, de poll en de kaart met Apeldoornse 'vuurwerkblije zones'. Goede zaak. Niet vergeten dat de PvdD eigenlijk niet geinteresseerd is in wat de burger wil. Behoorlijke knieval dit. Belangrijk, want er wordt in het hele land met argusogen gekeken naar proefkonijn Apeldoorn.

Wie zich geroepen voelt: pvdd@apeldoorn.nl of m.moulijn@apeldoorn.nl
 
Laatst bewerkt:

roelz

Registered User
Idd, ze zijn zich rot geschrokken van de tornado aan reacties, heel goed. Hopelijk krabben ze zich achter hun oren over het totaal verbod. Dit was trouwens voorspeld: je kunt niet zomaar (en zonder gevolgen) een compleet dorp/stad vuurwerk vrij verklaren, dat geeft problemen, óók bij de meest gezagsgetrouwe burger knapt er dan iets.

"...Waarom word jij geen ‘professioneel’ afsteker, heb ik hem voorgesteld..."
Mens, ga koken.
 

Plum Bloom

Registered User
Geachte mevrouw Moulijn,

Ik lees in de Stentor dat U vindt dat vuurwerkliefhebbers niet mogen worden genegeerd. Wat lief van U!

Maar uhhh .... had U dat niet wat eerder kunnen bedenken, dat een vuurwerkverbod in Apeldoorn absoluut niet te handhaven is. Denkt U nu werkelijk dat heel Nederland af wil van het oudjaarsvuurwerk? Zo ja: waanidee. Zet maar snel Uw oogkleppen af, voor er ongelukken gaan gebeuren. Op Facebook gaat het al over projecten X in Apeldoorn, op Twitter gaat het over burgerwachten die hardhandig een verbod zullen handhaven. Voor U het weet, heeft U bloed aan Uw handen. Of is mensenbloed voor U van minder belang dan dierenbloed?

Mijn oude moedertje leerde mij al heel jong onder meer dit, mevrouw Moulijn:

- bezint, eer gij begint

- wie wind zaait, zal storm oogsten

- beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald

Met vriendelijke groet,

Plum Bloom

-
 

AWG

Registered User
ik bepaal zelf wel of ik professioneel moet gaan worden met mijn hobby,s snottebol....
vuurwerk is voor mij een vermaak, als ik zin heb steek ik af als ik er klaar mee ben ga ik weer naar binnen..
waarom moet ik daar professioneel mee gaan?? ik heb geeneens zin om shells te laden en te stoken
ik heb geen zin om profblokken neer te zetten door te lijnen en alles af te dekken met alu-folie.
bemoei je lekker met je eigen ...

ik wil gewoon 1 keer per jaar lekker wat cakejes afsteken wat fonteinen en wat kleiner spul afsteken wat pijlen voor het laatst en dan is het wel klaar om een uur of 2.
heb helemaal geen zin om prof te worden, ik ga toch ook niet bij een schietvereniging om een vuurwapen te mogen hebben als ik ook op blikkies enzo kan schieten met mijn luchtbuks op eigen grond??
typisch iemand die niks begrijpt van lol.
lol is iets wat je prima kunt hebben zonder er ''serieus'' mee aan de slag te gaan..
een vriend van mijn ouders deed niets liever dan tekenen, tot hij naar de acedemie ging.. en hij zijn lust voor tekenen verloor omdat hij het elke dag moest...
 

Onze Partners

Bovenaan