Politie wil kabinet met advertentie bewegen tot verbod knalvuurwerk

Michel_G

FPM Content Poster
Medewerker
Ik weet dat niemand van ons zit te wachten op het zoveelste negatieve bericht rondom onze vuurwerktraditie, maar dit is naar mijns inziens een bericht wat dusdanig de aandacht vangt in de media, dat het hier ook even moet worden geplaatst.


Politie wil kabinet met advertentie bewegen tot verbod knalvuurwerk.

De politie roept het kabinet op om knalvuurwerk en vuurpijlen bij de jaarwisseling te verbieden. De korpsleiding is een campagne gestart en heeft een paginagrote advertentie in het AD geplaatst om aandacht te vragen voor de schade die Oud en Nieuw jaarlijks met zich meebrengt. "Wat een feest zou moeten zijn, blijkt de gevaarlijkste avond van het jaar." De advertentie is mede ondertekend door ruim twintig organisaties en de vier grote steden.

Het standpunt van de politie is niet nieuw. Korpschef Akerboom pleitte twee jaar geleden al voor een verbod op knalvuurwerk en pijlen. En de Onderzoeksraad voor Veiligheid kwam in een rapport tot dezelfde aanbeveling.

De raad zag een belangrijkere rol voor grote georganiseerde shows in gemeenten. Het kabinet besloot niet over te gaan tot een landelijk verbod en liet het aan gemeenten over om eventuele vuurwerkvrije zones aan te wijzen.

Lappendeken
In een begeleidend interview zegt korpschef Akerboom dat het beleid "te weinig" brengt en dat de verandering te langzaam gaat. Volgens hem is handhaving van de vuurwerkvrije zones voor agenten onmogelijk. "Het wordt een lappendeken. Daarom pleiten we voor nationaal beleid."

De afgelopen jaarwisseling belandden zo'n vierhonderd mensen met vuurwerkletsel op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Dat waren er minder dan een jaar eerder, maar tegelijkertijd kwamen er wel twee mensen om door vuurwerkletsel.

Evaluatie afwachten
Het kabinet beslist binnenkort hoe het verder moet met het vuurwerk. Hoe dat zal aflopen, is nog niet duidelijk. Na het besluit van vorig jaar om geen landelijk verbod in te stellen, zei het kabinet dat het het aantal incidenten en slachtoffers in de gaten zou blijven houden en de cijfers zou evalueren.

Naar verluidt is het kabinet verdeeld over de kwestie: een deel wil knalvuurwerk en vuurpijlen nu alsnog verbieden, maar een ander deel ziet daar niets in.

Staatssecretaris Van Veldhoven wilde er vanochtend weinig meer over kwijt dan dat het kabinet eerst de evaluatie afwacht. Ze benadrukte dat het kabinet vorig jaar het beleid al heeft aangescherpt, dat de overlast vaak per gemeente verschilt en dat daarom de precieze maatregelen aan de individuele gemeenten zijn overgelaten.

Van Veldhoven zei wel dat het kabinet serieus naar het signaal van de politie luistert. Minister Grapperhaus voegde eraan toe dat hij de advertentie heel goed begrijpt en dat hij het debat nog wel een keer wil aangaan. Maar hij benadrukte dat de Kamer zich vorig jaar tegen een algemeen verbod heeft uitgesproken. Ook hij verwees naar de evaluatie die nog moet komen.
 

GMP82

Bronzen Member
Had de korpsleiding geld over? Of deed de telefoon het niet in politiek Den Haag?

En ik moet zeggen dat je je wel heel erg in je kaarten laat kijken en geeft er tevens blijk van dat je er totaal geen kaas van gegeten hebt. Als je een vuurwerk vrije zone niet kunt handhaven, dan kun je ook niet handhaven op wàt iemand afsteekt. Dan mag je ook eerst je hele personeelsbestand even een cursus geven over wat er verkocht wordt. Volgens velen worden er immers nog steeds 'vuurpijlen' (ipv bombettes) uit cakes geschoten.

Er is maar 1 reden om dit op deze manier publiekelijk te communiceren. Dit is niets anders dan een poging om weer een stapje te zetten richting een totaal verbod. Want het is een maatregel die nergens over gaat en geen echte oplossing biedt.

En de branche gaat met oogkleppen voor maar wat graag mee...
 

Z@P

Registered User
A.C.A.B. ;)
Nee even zonder gein, dit gaat natuurlijk weer nergens. Ik roep elke keer weer, met of zonder vuurwerk rellen tegen de politie zijn er toch wel.
 

joszie

Moderator
Medewerker
Verbieden verbieden verbieden!!! Lekker blijven roepen allemaal. Het is zo makkelijk
 
  • Like
Reactions: Z@P

AWG

Registered User
gewoon verbieden dat vuurwerk.. al die paupers hebben er nu wel genoeg mee gespeeld....

gewoon stoppen nu!!!. (als een ouder die de kinderen tot de orde roept...

gewoon genieten zolang het nog kan.. dat is mijn devies.
 

tsunami69

Registered User
nog een jaar of 5 dan is oud en nieuw een avond zoals je er al 364 in het jaar hebt met misschien hier of daar een verdwaalde show die op zijn laatste benen loopt, dus zoals awg ook al zegt, geniet er van zolang het nog kan.
 
  • Like
Reactions: AWG

The Cigarman

Moderator
Medewerker
Ach, gelukkig kan je tegenwoordig al voor 5 euro een handgranaat kopen. We kunnen dus blijven knallen en snipperen!! :ROFLMAO::geek:
En op nieuwjaarsdag de stukken ijzer uit je reet peuteren.
Niemand doet meer aangifte omdat de politie er toch niets mee doet.
En dan staat diezelfde knakker met zijn borst vooruit, te vertellen dat de criminaliteit daalt.

Maar de illegale handel in wapens en munitie loopt beter dan de illegale handel in vuurwerk.

Nee, het legale knal vuurwerk moet verboden worden.
Ga eens achter dat bureau vandaan en ga eens op bezoek bij de importeurs en laat eens voorlichten wat het Nederlandse knalvuurwerk allemaal inhoudt.
Dan komen ze er achter dat je niet kan verbieden wat al , verboden' is.
Ik zet verboden tussen haakjes omdat het knalvuurwerk in België immers CE gekeurd is en wel legaal in de EU is.
En die grijze dakduiven in Den Haag zijn toch pro Europa?
 

Sweet Laker

Registered User
Niks meer aan toe te voegen Cigarman.

OM, politie en de rest met enig gevoel van integriteit. Lezen we mee?
 

1Salute

Registered User
Jammer dat de politiek de oplossingen voor de eventuele overlast bij de politie blijft zoeken. Ieder jaar blijkt opnieuw dat handhaving op straat op de 31e niet lukt. Dus dan werkt het niet om het toch te blijven proberen. Ooit bedacht in den Haag om bijvoorbeeld skatebanen en voetbalveldjes als gedoogplekken aan te wijzen om overdag wat rotjes, matjes enz. af te steken? Kan de politie/buurtteam daar wat vaker surveilleren en de buurt weet waar ze aan toe is. Overdag kunnen ouders ten minste aan hun kleine kinderen laten zien hoe je iets veilig afsteekt, of kunnen zien wat de oudere kinderen uit de buurt doen. Dat lukt immers niet meer om 18:00 in het donker. Veroorzaak je dan als politiek niet juist onveiligheid? Voor de rest is n vuurwerkbril een prima maatregel. Hopelijk leest de politiek dit topic mee.
 

Sweet Laker

Registered User
Ieder jaar blijkt dagelijks dat handhaving niet lukt. Er wordt niet voor niks zoveel onder het kopje overige gestopt en / of gebaggitaliseerd. Begin dit jaar waren er debatten op tv. Een medewerker van de politie gaf de problematiek aan, ook met oog op de komende vergrijzing. Duizenden banen tekort. Maar nee hoor, volgens onze politiek is er niks aan de hand en moeten we lekker verder blijven slapen.

Moet toch frustrerend zijn als medewerker van recherche etc dat je zoveel uur moet besteden aan een burger die van wat vuurwerk geniet terwijl de zware jongens met doorgeladen wapens alles vrolijk rond mogen en kunnen blijven lopen.
 
Laatst bewerkt:

Sweet Laker

Registered User
De agenten op straat hebben nog niet zo lang geleden een poging tot staken gedaan. Niet bekeuren voor overtredingen etc. De platpetten zitten net als ons in hetzelfde schuitje. En men is niet, zoals in Frankrijk, bereidt om massaal de straat op te gaan of men vindt het al snel simpele zielen die maar wat roepen.
 

Onze Partners

Bovenaan