Pirotecnia Europla de Belgida - 15/03/2012

Tony

Administrator
Medewerker
De mascleta waar altijd veel mensen van genieten!
Helaas kon ik me cameras niet allemaal kwijt op de plekken waar ik dat wilde vanwege het vele vuurwerk wat overal stond opgesteld maar ik denk dat we ook hier weer een hele mooien film van de mascleta hebben gemaakt en dat jullie de mascleta zien zoals alleen de Pyro's dat zien die in de kooi lopen, als ze dat al doen.

 
Laatst bewerkt:

scania

Registered User
Zijn weer super mooie beelden Toon, die kleine camera,s geven echt een mooi helder beeld.
Ik ben een Europla liefhebber, maar ik vond Turis dit jaar toch leuker(beter) met zijn mascleta.
Bedankt weer voor het delen we gaan binnenkort de dvd weer bestellen.
 

Vinnie

FPM Kalender Beheer
Medewerker
geweldige film weer. Europla is mijn favoriet.
mooi is beeld gebracht en wat een geweld met die knal blokken op het einde.
1 woord : schitterend.
 

Roeland FPM

FPM Filmer
Een woord: kippenvel!

Dit was mijn eerste Fallas en mijn eerste mascleta, ik wist niet wat ik meemaakte in die finale. Zoals Vin al zegt die knalblokken op het eind waren HARD! Volgens sommige was deze mascleta technisch gezien wat minder goed maar het gevoel was bij deze mascleta samen met die van Vicente voor mij het best. Genieten!
 

The Cigarman

Moderator
Medewerker
Zo he wat een beelden weer zeg!
Dit is gewoon een super beleving qua mascleta zeg.
Het begin met die super snelle ritme knallers, vind ik echt mooi om te zien.
Geen rolling thunder, maar een rolling tsunami (Als ik het zo mag noemen).
En die knal blokken op het einde, alsof de aarde aan het koken gaat.
Zeer mooi gefilmd, wel jammer dat ik de dikke rode knaller niet heb zien afgaan.
Maar daarover moet ik gewoonweg niet over zeuren.

Ik kan niet wachten totdat de dvd verkrijgbaar is.

Weer goed in elkaar gemonteerd, top werk weer hoor!
Dikke duim omhoog en een dikke tien!

Vraagje wat zijn die losse knallers die je in bosjes uit elkaar ziet vallen, als de treuno's in beeld worden gebracht.
Is dat hetzelfde idee als bijvoorbeeld de Multi thunder van Pyrostar, of heb ik het verkeerd.
 
Laatst bewerkt:

mickeyzegtboem

Registered User
Heerlijke film weer, en wat ik persoonlijk het grote voordeel van de beelden uit de kooi vind, de overgangen tussen de diverse stadia van de mascleta zijn perfect te volgen.

Hierdoor komt theo z'n punt, dat de mascleta's van europla wat "vlak" zijn, naar mijn mening goed naar voren op de film.
Hoewel het digitaal echt tot in de puntjes perfect is, merk je inderdaad dat het "basisdeel" van de mascleta wat eentonig en weinig spannend is, ook het ritmische effect met de fluiters en luchteffecten in dit stadium is niet strak en opbouwend.
Over de bombardeo kan ik kort zijn, hoewel hij snoeihard was, en velen dit helemaal geweldig vonden, miste ik toch een mooie opbouw en een klimmende bombardeo.
Dit was echt zo snel mogelijk enkele tientallen knalblokken en salutes wegjagen, zonder dat er een mooie opbouw naar een climax inzat.

Maar goed, de film, en dan met name de digitale sequences zijn weer om te smullen!
 

elmo

FPM Moderator
KICKHEU

Man man was zijn dit ziekelijk mooie beelden van mijn favorieten.
Goed in beeld gebracht het digitale stuk,tering wat gaat dat snel door de kooi heen.
En dan die knalcakes die daar staan te pompen..................

Kusje op je ...................voorhoofd
 

Mr_Mascleta

Registered User
Wederom weer waanzinnig mooie beelden van de nieuwe camera's!!! Dit geeft een ander perspectief!

Vandaag 15 maart de mascleta van Pirotecnia Europla de Belgida, onder leiding van Salavador Armengol Casañ en Quico Martinez Gomis(professor in het digitale schieten).
Vanaf 2002 acte de présence op La Plaza de Ayuntamiento. Mijn eerste kennismaking was in 2003 en niet te vergelijken met bijv dit jaar mede door het gebruik van het digitaal schieten met de "trueno's digitalizades"
Stja Europla...................dat zegt men al gauw, agressief, geweld, klonk hard en nog een aantal van deze benamingen en is objectief blijven heel erg moeilijk.
Ik zeg Europla is een meester in het digitaal kunnen schieten van meesterlijke stukken vuurwerk en is zoals vandaag niet te overtreffen als het gaat het schieten van een bijvoorbeeld "Batucada" met de digitale trueno's: Secuenicias"!
Fantastisch om te zien en te horen met name die "ultra snelle" digitale trueno's die hij schoot vandaag en bijna niet te geloven dat men dit kan realiseren?

De Mascleta van vandaag; stja het "Inico" gedeelte stond onder meer in het teken van zijn piece of art zoals hierboven beschreven. Hij begon met "volcanos de truenillos potentes(krachtige) in de eerste 8 repeterende slagen direct gevolgd door "volcanos silbatos - pitos" (Fluit) direct gevolg door "chicharras", deze schitterende sessie liep prachtig door met als hoofdgeluid de "truenillos" met daarin verwerkt 3 om 3 slagen met "silbatos" en "chicharras"; prachtig!
Hierna werd doorgezet met 4 harde mooie slagen (Los Golpes) met "trueno de aviso 50mm" met daartussen doorgeschoten de eerder gebruikte effecten "volcanos Silbatos" en "chicharas" maar ook "Carcasas de efecto- Relampagos Rojo" (Flits). Fantastisch schouwspel! Nu op dit beeld ziet her nog mooier uit en ik vind het een fantastisch effect!
Hierna zette men de een kleine versie van de "Batucada" in gecombineerd met de fluiteffecten als eerder genoemd en als laatste ook weer in combinatie met de "trueno's Digitalizades" in "Secuencias" de "relampagos rojo" en ook slagen met de "trueno de aviso" "Goteo".
Wat je hiervan kan zeggen als wat ik schreef in de intro; meesterlijk en magnifiek en ongelooflijk knap! Wat ik mooi vond is toch de prachtige combinaties in geluid en knal zeer hard maar nog wel elegant en ritmisch!

Hierna ging men over naar "el fuego terrestre" of "el cuerpo" de mascleta. Aangevangen in de eerste "retencion" van de in totaal 5 "retenciones" begon men al direct met veel en in mijn beleving ietwat te dominante "fuego acompañados" in de vorm van "trueno de aviso" vanuit la batteria en "Candelas de truenillos potente" ook wel "roncadores" genaamd en "Candelas de Chicaharras" en daarbij vermoed ik "caja mecanizados de silbatos" of "efecto trueno"?
Ja het was enorm hard en krachtig en noem alle benamingen hier, maar wat ik persoonlijk jammer vond is dat het te vlak werd en ook door die krachtigheid zijn elegantie ietwat verloor en ook de "Desarollo" kon ik niet bespeuren. Ik vond het ook dat het in sommige gevallen dat de luchteffecten het lage gedeelte ietwat overstemde in zijn geluid. Ook vond ik het niet in overeenstemming met elkaar! Juist in dit gedeelte is het zo belangrijk om de "Fuegos Acompañdos" dat te laten zijn waarvoor ze bestemd zijn namelijk; onderbouwend in de ontwikkeling van het geluid en niet de overhand hebbende.
Wat je wel kan horen is in de laatste "retencion" in het midden met zijn 21 groepen, waarvan 4 groepen met nummer 5 en 4 groepen met nummer 6 en de andere groepen werden per 2 ontbrandt, een zeer krachtige acceleratie met een mooie begeleiding van "Candelas de Chicharras" dit stuk was top! In mijn beleving kwam het midden gedeelte ook ietwat te gehaast over? Misschien heeft dit te maken met de langere duur van zowel het Inicio - als Apetiosis deel???

Stja en dan de "Terremoto"............al jaren kan ik niet begrijpen waarom op deze manier? Je ziet elke keer weer dat men ondanks de gebruikte en voorgeschreven 20 seconden niet die versnelling kiest die gebruikelijk en zo noodzakelijk is voor de "Terremoto" en ook wordt gevraagd om die belangrijke climax te waarborgen! Te vlak in mijn ogen!
Op zich is er niks mis met 3 "ramales" of 3 tempo's, maar het is niet het vervolg van de "Desarollo" en daarin zie je nu dat men heeft gekozen om daar heel zwaar te gaan en het niet te vervolgen in de "terremoto"!

En dan het laatste deel van deze mascleta de "Bombardeo" en de extra toevoeging daarna in de "Apetiosis". Als eerste wil ik zeggen dat het ongelooflijk was wat hier gebeurde en wat een gruwelijke hoeveelheid! Spektakel alom!
Mijn visie tov dit geheel is, was het nu de bedoeling dat alles tegelijk werd geschoten of is hier sprake van een inschattingsfout? Je ziet dat de "Bombardeo" met zijn "Subida" wegvalt tussen al die vele knalblokken
"Cajas de 100disparos de trueno" en ook de begeleiding van "Candelas de Chiccharras" is mij niet duidelijk in wel deel deze thuis hoorden? Ook zie je de laatste slagen van de "volcanos de estrellas rojo" met daarna de slag met truenos vlakker is als wat ervoor wordt weg gebeukt. Klein schoonheidsfoutje, maar doet niets af aan al dat geweld wat natuurlijk een spektakel blijft om te zien.

Ik heb zitten genieten van deze gruwelijke(laatste deel) en zeer magnifieke(Batucada eerste deel) mascleta van Europla, maar toch verbaast het mij weer dat er niet veel verschil zit in voorgaande jaren als je hebt over het Inicio en Cuerpo, en de niet wenselijke teremoto en toch weer veel dezelfde effecten een geringe innovatie en niet voldoet ? Maar het was top om de ultra-snelle truenos digitaal te zien!
Dat is wat het bij maakt of de mascleta subliem is ja of nee. Als je naar Caballer FX kijkt met zijn ongelooflijke verscheidenheid aan materialen en daarmee gepaarde symfonie en zonder toevoeging, maar dat is persoonlijk ook.Was een 7 maar na het zien van deze film kan ik zeggen dat het 7,5 mag zijn.
 

maartenvincent

Registered User
De tering hee. Ik dacht nog hoe erg kan het zijn met die blokken.....
Hoewel ik het effect leuk vind, vind ik aan de andere kant eigenlijk dat het niet hoort.
Ik begrijp de keuze (beperkt aantal kilo's kruit), maar toch.
En die digitale knallers blijven wel mijn favoriet :tounge:
 

gietjo

Registered User
Holy crap, kiek die blokken eens lekker dansen. Gigantisch!!!

Zoals er volgens mij al eerder ergens in een topic is gezegd: Hier mag de RTVV jaloers op zijn.
 

Kobajo

FPM Filmer
Fantastische beelden wederom, maar voor mij een mascleta die mij op het digitale gedeelte na niet kon boeien. Zoals Michel ook al aangeeft kun je aan de hand van de beelden goed zien en horen wat Theo bedoeld.
De finale was in mijn ogen een overkill en ook te hard. Heb daar niet op mijn gemak naar staan kijken.
Ik zou het mooi vinden als de mannen van Europla volgend jaar proberen meer aandacht te besteden aan "el cuerpo" en daar een mooi ritme in kunnen vinden. We hebben immers gezien dat je al dat digitale geweld niet nodig hebt om een schitterende mascleta te schieten.

Toontje ouwe drakendanser bedankt weer voor de regie!
 

Mr_Mascleta

Registered User
Ja dat is waarmee ook jij Daniel de spijker mee op zijn kop slaat. "We weten het nu wel" zou je haast kunnen zeggen al blijft het mooi om te horen, maar het streeft zijn doel voorbij. Het is voor mij als Borreda; bravour, veel en meer en vergeten waar het omgaat?
Kijk wat die "trueno's digitalizades" doen is prachtig, ja natuurlijk is het een hoogstaand niveau, alhoewel je dit ook kan relativeren, want als je ziet wat Pirofantasia heeft gedaan vorig jaar in Castellon 2011 op 9.35min in zijn finale!
Ik ben juist daarom benieuwd en heel nieuwsgierig als ze terug gaan nar de basis of ze dan werkelijk die kunsten kunnen vertonen die iets anders laten zien dan de afgelopen jaren?
 

Tony

Administrator
Medewerker
Ja dat is waarmee ook jij Daniel de spijker mee op zijn kop slaat. "We weten het nu wel" zou je haast kunnen zeggen al blijft het mooi om te horen, maar het streeft zijn doel voorbij. Het is voor mij als Borreda; bravour, veel en meer en vergeten waar het omgaat?
Kijk wat die "trueno's digitalizades" doen is prachtig, ja natuurlijk is het een hoogstaand niveau, alhoewel je dit ook kan relativeren, want als je ziet wat Pirofantasia heeft gedaan vorig jaar in Castellon 2011 op 9.35min in zijn finale!
Ik ben juist daarom benieuwd en heel nieuwsgierig als ze terug gaan nar de basis of ze dan werkelijk die kunsten kunnen vertonen die iets anders laten zien dan de afgelopen jaren?

Het punt is dat elke schieter voor zichzelf bepaald hoe hij de mascleta interpreteert. Europla gelooft heilig in zijn mascleta net als dat Turis, Marti, Ricasa, Vicente en velen anderen dit doen. Gelukkig ook maar anders kregen we allemaal dezelfde mascletas :)
Hun vinden dit geweldig en dat zie je ook aan het einde van de film als ze uit hun dak gaan.
 

Mr_Mascleta

Registered User
Het punt is dat elke schieter voor zichzelf bepaald hoe hij de mascleta interpreteert. Europla gelooft heilig in zijn mascleta net als dat Turis, Marti, Ricasa, Vicente en velen anderen dit doen. Gelukkig ook maar anders kregen we allemaal dezelfde mascletas :)
Hun vinden dit geweldig en dat zie je ook aan het einde van de film als ze uit hun dak gaan.

Maar dat heb ik ook altijd beweert Toon en dat is ook wat ik schrijf hoe men (de Pirotecnia) de keuzes maakt bijv in het "Inicio" deel. Daarnaast heb ik ok altijd geschreven dat de keuzes die men maakt soms goed uitpakt en soms wat minder en dat is hier ene goed voorbeeld van. Ook vind ik dat; zie Hns Caballer zijn keus maakt om elk jaar een andere te schieten daarmee, een en hun klasse laten zien, maar ook de trots dat ze met hun producten iets anders kunnen doen!
Voor alle duidelijkheid vind ik elke mascleta ook gaaf om te zien, maar dat ik daar en kanttekening bij plaats is omdat je al zoveel jaren meeloopt en ook met de pirotecnias zelf erover praat en met o.a de mannen van Amigos en Enrique Ferriols en alle anderen.
Door al deze gesprekken en de kennis kan je er weleens een ander licht op laten schijnen en dat betekent niet dat ik de kennis van enig pirotecnia in twijfel trek nee hoor 100% respect.
 
Laatst bewerkt:

DioR

Registered User
Wat was dit een beleving zeg! Super mooi gemonteerd weer! Ik blijf bij elke film weer versteld staan wat er allemaal in beeld is kunnen brengen! Top hoe de overloop naar verschillende onderdelen is vastgelegd... Maar goed, ff klaar om toon en consorten een veer in de reet te douwen!

De mascleta! Ik vond dit een van de toppers, en Europla staat de laatste jaren toch hoog in mijn lijstje. Nog boven Vicente, die de laatste tijd onder "mijn" standaard persteert.
Het begin van de mascleta vind ik super, het lekkere gelijkmatige ritme maar daartussen een heerlijke fluit. Daarna het digitale stuk, wat ik altijd mooi vind hoe dat in elkaar zit! En wat snel gaat dat zeg! Hoe de mascleta daarna verder verloopt is gewoon gruwelijk. Nogmaals super in beeld gebracht, en dat merk ik ook in mijn beleving hier achter de laptop.

Topper van een mascleta, maar Valenciana is toch echt de winnaar van dit jaar. Europla verdiende 2e plek voor mij!
 

smilli

FPM Filmer
Echt schitterende beelden, ik denk dat ik hem nu al zo'n 15 keer achter mekaar heb gekeken! En dat einde waarin ik mezelf nog zie lopen maakt het natuurlijk helemaal af:tounge:
 

donmul627

Registered User
geweldige mascleta, ik vind ze ieder jaar geweldig om te zien. ben benieuwd wanneer we de volgende kunnen verwachten.

kwa werk kun je je niks beters voorstellen denk ik tony?
 

Tony

Administrator
Medewerker
geweldige mascleta, ik vind ze ieder jaar geweldig om te zien. ben benieuwd wanneer we de volgende kunnen verwachten.

kwa werk kun je je niks beters voorstellen denk ik tony?

Dit is het mooiste wat er is!
Vooral alle positieve commentaren die we de laatste jaren toch een beetje gemist hebben zorgen voor een BOOST!

Thanks allemaal!
 
Bovenaan