oude fotootjes

SrCl2

Registered User
Wat mij vroeger (eind jaren 70) altijd bevreemdde was dat er in vrijwel ieder dorp ander vuurwerk werd afgestoken. De collectie van 1979 waarover ik eerder berichtte laat het vuurwerk zien dat wijzelf hadden afgestoken.

Mijn opa en oma woonden een dorp verderop, hemelsbreed slechts ongeveer een uur gaans. Daar werd echter totaal ander vuurwerk afgetoken. Zo vond ik daar de Beautiful van Red Lantern, een (zeker voor die tijd) enorme zwermpot. Helaas heb ik die zwermpot nooit live mogen aanschouwen. Op het kleine fotootje is de Beautiful met een pijl aangegeven.

Januari 1979 (collectie 2).jpg

Ook opvallend: de Flying Dragon Missile van Horse Brand. De oerversie, want de felrode kartonnen stabilisatoren waren nog voorzien van het opschrift "Horse Brand". De stokloze raket is in de foto omcirkeld.

In de jaren die volgden zou ik werkelijk tientallen Flying Dragon Missiles afsteken. Het was een raketje dat best wel hoog de lucht in vloog en op zijn hoogste punt een vinnig knalletje liet horen (in de neus zat namelijk een ladycrackerrotje dat gevuld was met flitskruit verstopt). Begin jaren 80 verdween het opschrift "Horse Brand" van de stabilisatoren, rond 1985 verdween het flitskruit uit het ladycrackerrotje (om plaats te maken voor buskruit) en eind jaren 80 werden de kartonnen stabilisatoren vervangen door (veel te dikke) plastic exemplaren. Die waren namelijk zo zwaar dat de raket nauwelijks opsteeg. Rond 1990 verdween de Flying Dragon Missile voorgoed van de markt.
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Dank voor de ontzettend leuke verhalen uit jouw verre vuurwerkverleden. Knap trouwens dat je nog zo veel kan herinneren . Je praat toch over ruim 40 jaar geleden. Ik ben van dezelfde tijd, maar ik kan me niet alles meer herinneren. Ik ben vanaf de jaren 80 jaarlijks wel een soort samenvatting gaan schrijven van de producten die ik had gekocht en meer over andere details betreffende de oudejaarsavond.
 

The Cigarman

Moderator
Medewerker
Mijn opa en oma woonden een dorp verderop, hemelsbreed slechts ongeveer een uur gaans. Daar werd echter totaal ander vuurwerk afgetoken. Zo vond ik daar de Beautiful van Red Lantern, een (zeker voor die tijd) enorme zwermpot. Helaas heb ik die zwermpot nooit live mogen aanschouwen. Op het kleine fotootje is de Beautiful met een pijl aangegeven.
Ik kan me hier wel een verhaal van herinneren.
Tijdens een vuurwerk museum meeting bij Lesli, het jaar dat er een shitload aan Get Togethers uitgedeeld werden.
Er was toen ook een man aanwezig die uit Groningen kwam en zelf een vuurwerk winkel had.
Hij had een houten vitrine bij zich met allemaal oude vuurwerk artikelen.
De museum dude's kwamen er al snel achter dat sommige stukken vuurwerk een ander Chinees fabriekslabel hadden.

Dus vroeger was er zeker wel een verschil wat er in Nederland aan vuurwerk verkocht werd.
Ondanks de Chinese staatsfabrieken, die niet ieder jaar allerlei nieuwe artikelen hadden.
 

Z@P

Registered User
Mooie foto’s en herinneringen, leuk om te lezen. Mijn vroegste vuurwerk herinneringen dateren pas vanaf eind jaren 80.
 

SrCl2

Registered User
Knap trouwens dat je nog zo veel kan herinneren . Je praat toch over ruim 40 jaar geleden. Ik ben van dezelfde tijd, maar ik kan me niet alles meer herinneren.
In jouw profiel las ik dat je toch wel wat ouder bent dan ik (ik ben in 1971 geboren). Het is nochtans best mogelijk dat onze vuurwerkherinneringen uit dezelfde tijd stammen, ik was er namelijk heel jong bij.
Mijn eerste vuurwerkherinnering dateert van de laatste week van 1975. Wij staken toen zelf nog geen vuurwerk af, maar zagen wel dat anderen dat afstaken. Een jaar later hadden wij ons eerste vuurwerkpakket, het allereerste vuurwerkje dat ik live heb mogen aanschouwen was onderstaande Twitter Glitter (die andere, veel bekendere versie kwam pas later op de markt). Tijdstip: 31 december 1976, rond 20:00 uur.

1585044463678.png
Bron: http://www.roelwijngaarden.com/images/phocagallery/o_sier_fonteinen/thumbs/phoca_thumb_m_C0233.JPG

Die avond mocht ik zelf ook enkele vuurwerkjes aansteken en was daarmee de koning te rijk.

Een jaar later, ik was toen nog maar 6, mocht ik al mijn vuurwerk zelf afsteken. Uiteraard geschiedde dat wel onder stringent ouderlijk toezicht.

Ik ben trouwens heel benieuwd naar jouw samenvatting. Ik hoop vurig dat je die te zijner tijd met ons kunt/wilt delen.
 

SrCl2

Registered User
In de laatste week van 1978 maakte ik kennis met een (voor mij) nieuw soort vuurwerk: de draaizon. In het vuurwerkpakket dat wij toen hadden zat namelijk een Tri-Rotating Wheel van Horse Brand.

De draaizon diende met behulp van de meegeleverde draadnagel aan een houten paal of iets dergelijks te worden opgehangen, met dien verstande dat het vuurwerkje vrij om zijn as moest kunnen draaien. Een van de paaltjes van ons tuinhek moest eraan geloven, want de bomen in onze tuin hadden een schors die nogal oneffen was (hierdoor zou de draaizon kunnen vastlopen).
Na het aansteken van de lont begon de zon als een tierelier te draaien. Behalve een sissend geluid werden ook mooie vonkenregens uitgestoten. In mijn beleving (!) draaide de zon wel een paar minuten lang.

Toen het vuurwerkje was uitgedraaid, bleek het nauwelijks brandschade te hebben opgelopen. Ik heb het (samen met de eveneens vrijwel onbeschadigde Colourful Lamp) nog maandenlang bewaard.
Tri-Rotating Wheel (1979).jpg
In mijn rechterhand de fraaie Colourful Lamp van Red Lantern, in mijn linkerhand de Tri-Rotating Wheel van Horse Brand.

Een aandachtig kijker ziet dat er onder de radiator nog iets "vuurwerkachtigs" ligt. Dat klopt, het is namelijk een onbeschadigde Flying Dragon Missile van Horse Brand. Dat raketje heb ik enkele dagen later afgestoken (helaas).
 

Onze Partners

Bovenaan