O&N eeuwenoude traditie

KoenL

Registered User
Toch een heel ander verhaal dan ze bij NOS op 3 samenvatten. Daar wordt beweerd dat de traditie pas na de Tweede Wereld oorlog begint.
 

roelz

Registered User
Goed stuk van het Historisch nieuwsblad, heb zelf ook een beetje rond gekeken en wat dieper gegraven. Ik citeer mezelf:

"..De oude Germanen die zo’n tweeduizend jaar geleden leefden maakte al een feest van deze overgang van het oude naar het nieuwe, daarbij moesten boze geesten op afstand worden gehouden; lawaai en vuur waren daar de beste middelen voor vond men toen wat naadloos aansluit bij het hedendaagse vuurwerk gebruik tijdens de jaarwisseling. Verder op in de geschiedenis knalden burgers er lustig op los met allerlei soorten vuurwapens en er bestonden speciale kleine kanonnen om enorme dreunen mee te veroorzaken zonder een projectiel te verschieten. Wapenwetgeving bestond toen nog niet in Nederland of was nog heel prematuur, alles kon dus min of meer. Bij onze Duitse buren heet dat ‘Böller Schiessen’, een gebruik sinds het jaar 1400 en een traditie op zich heb ik me laten vertellen, tegenwoordig worden deze kanonnen en zeer klassieke ‘hand böller’ nog steeds op ambachtelijke wijze geproduceerd. Vuurwerk en het gebruik van buskruit in het algemeen was eeuwen geleden al een bron van zorg bij diverse bestuursorganen; rond het jaar 1650 kon je in Amsterdam al een boete krijgen voor het afsteken van vuurwerk. Handhaving met boetes rondom vuurwerk gebruik was toen blijkbaar nodig, burgers hielden van vuurwerk en lieten zich blijkbaar regelmatig verleiden tot baldadigheid; driehonderdzeventig jaar geleden ongeveer. De Nederlandse traditie om als burger vuurwerk af te steken, nog niet gekoppeld aan de jaarwisseling, is dus minimaal zo oud. Stadsbestuurders van die tijd waren bang voor branden die de hele stad is de as konden leggen wat natuurlijk terecht was als je bedenkt dat de meeste huizen voor een groot deel van hout gemaakt waren in die tijd.

Dan verder in de tijd; rond 1900 kwamen er berichten uit Jakarta, waar toen heel veel Nederlanders verbleven door de kolonisatie. In deze berichten worden ook de oudejaarsfeesten met vuurwerk genoemd, enthousiast aangeleverd door de sterk aanwezige Chinese gemeenschap. Deze feesten met vuurwerk zijn misschien wel het aller prilste begin van de hedendaagse oudjaar traditie. Het vuurwerk afsteken met oudjaar zette misschien daarom wel als eerste voet aan wal in plaatsen met een haven.."
 

Baron van lunt zu sas

Registered User
Jaja mensen, Het enige non-religieuze multiculturele feest in de nacht.

Bij1! ; Kom effe een knuffie geven! Jullie en ons samen dat is toch een toffe pagara dushi!
 
  • Haha
Reactions: AWG
Bovenaan