• Freakpyromaniacs Copyrights

    -Nederlands De auteursrechten van teksten (exclusief door bezoekers geposte teksten op het forum) en beeld- en/of filmmateriaal (exclusief door derden ingezonden beeld- en/of filmmateriaal) op deze website liggen bij Freakpyromaniacs. Niets uit deze website mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt via internet, fotokopie of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Freakpyromaniacs.

    -English The copyright of all texts (excluding texts from visitors on the forums) and (motion) pictures (excluding those provided to Freakpyromaniacs by third parties) lies with Freakpyromaniacs. No part of this website may be reproduced transmitted or utilized in any form or by any means, internet, photocopying or otherwise without written permission of Freakpyromaniacs.

Nit de L'Espolin - Mascleta Vertical - Ricasa 25-02-2017

Tobias

FPM Fotograaf & Filmer
Medewerker
Vorige week ben ik samen met Tony afgereisd naar het mooie en warme Valencia, er stond namelijk wat bijzonders op de planning. Dat was de Nit de L'Espolin oftewel de verticale mascleta geschoten door Ricasa. De opbouw van deze show was groots en bestond uit twee grote kranen die het laatste gedeelte van de terremotto 40 (!) meter de lucht in hielden, een grote mascleta met maar liefst 10 retenciones, een mega 'letterbord' bestaande uit 13000 lances, 3000 shells in de rivier bedding en z'n 3500 single shots / racks. De opbouw van dit spektakel begon 24 februari en was de 25ste ruim op tijd af. We waren erg welkom bij Ricasa wat ons de gelegenheid heeft gegeven een mooie rapportage te maken!

Het frame van 20 X 20 meter waarop alle lances gemonteerd werden.

Hier is iemand heeeel lang mee bezig geweest ;)

Nog wat singleshots aan de buitenkant van het frame.

Het begin van de verticale mascleta, welke bestond uit enkel trueno's no.6De mascleta zelf was ook gigantisch!

Het overgrote deel van de single shots in de vierkante blokken zijn doorgelont aan de onderkant van iedere rij en dienen eigenlijk als vervanger van de traditionele candle.

Toon had er ook zin in!De show begon met het letterbord wat er erg spectaculair uit zag.Na het letterbord kwamen een aantal gave single-shot beelden elk afgesloten met een lading salutes :DHet eerste deel van de terremotte was zoals we het kennen horizontaal met vlinders uitgerust met een rode bengaal, erg mooi!Hier kruip het verticale gedeelte al omhoog.

Kickuuh!!En de video!

 
Laatst bewerkt:

Michel_G

FPM Content Poster
Medewerker
Allereerst; Tobias, weer een aantal beeldschone foto's, onder andere die met de single shot sequences! Heerlijk!

En Toon, het is absoluut weer een geweldige film geworden, met al die gopro beelden! Geeft ook goed weer hoe intens de retenciones waren. (En dan nog lijken ze op film relatief tam, ten opzichte van hoe ik het die avond ervaren heb, hahaha)

Wat een spektakel was dit zeg. Allereerst was het al heerlijk om op zaterdag de laatste opbouw te zien gebeuren. Lekker langs de hekken slenteren, in de zon, op een paar meter afstand van waar al dit geweld opgehangen werd.

Gelukkig die avond ruim op tijd naar Paseo de la Alameda gegaan, want het was (eerder) drukker dan afgelopen jaar bij de Mascletà Aerial.
Het mooie was dit keer, dat je niet alleen op de "traditionele" plekken (op de 'kopse kant' bij de bruggen) kon staan, maar ook aan de zijkant over de lengterichting op Alameda. Een perfecte plek om alle single shot sequences te kunnen zien en ook een mooi overzicht op de mascletà in zijn totaliteit.
Ik heb het achteraf even nagekeken en ik stond op zo'n 15 meter van de eerste lijnen af, wat ongeveer de helft van de afstand is van die op het plein!
Die afstand, in combinatie met die gigantische hoeveelheid aan truenos/lijnen, maakte het echt een bizarre belevenis! Op de films lijkt het tempo nog veel lager te liggen, dan hoe je het beleefde in het echt. Zelfs bij die eerste 2 retenciones, die recht voor mijn neus hingen, voelde ik af en toe de hitte vanaf komen!

De mascletà vertical was in elk opzicht spectaculair. Het enorme letterbord met het patroon van de jurk van de Fallera Mayor de Valencia was echt een prachtig kunststukje. Het single shot gedeelte was heerlijk met veel variatie en zeker de afwisselingen met het salvo siershells en salutes waren erg fijn. Sowieso de grote hoeveelheid sier shells maakten dit ook veel meer dan een 'normale mascletà nocturna'. Dit was, zoals Ricasa op voorhand al had gezegd, een combinatie tussen een Mascletà en een Castillo.
De mascletà zelf was echt heerlijk; vanaf het begin al meteen een relatief hoog tempo, maar wat elke keer toch in duidelijke stappen toch nog weer wat sneller ging. Echt een mooie opbouw/overgang tussen elke retencion en de begeleiding met mines (fluit/knal) was ook goed in orde. Ook het begeleidende sier was, ruim aanwezig, waardoor het af en toe echt lastig was je aandacht te verdelen.
Jammer genoeg was de vele rook, in combinatie met de weinige wind, af en toe wel een spelbreker, waardoor vanuit sommige posities een gedeelte verloren ging in de rook.

De terremoto was echt waanzinnig; prachtig om eerst al die honderden (in de verticale terremoto zelfs 1000) truenos te zien branden met een rode bengaal, waarna een prachtige en snoeiharde 'race omhoog' ontstond met alle knallen. Een uniek gezicht! De daaropvolgende finale in de lucht was echt heerlijk intens, puur genieten!

Het is lang geleden dat ik in Valencia nog zo dik kippenvel heb gehad! Hoe vreemd het ook klinkt; de mascletaes lijken soms wat te wennen, ondanks dat ik er nog steeds ontzettend van geniet en van houd, mis ik af en toe dat overweldigende wat ik in de eerste paar jaar had. Toen stond ik soms sprakeloos en met dik kippenvel na afloop van een mascletà nog minuten na te genieten.
Begrijp me niet verkeerd, ik vind het nog steeds geweldig om een mascletà te zien! Ook de afgelopen jaren ging ik soms nog helemaal uit mijn dak bij een ontzettend goede mascletà, maar dat overweldigende en intense gevoel 'van toen', dat was er een beetje vanaf jammer genoeg.

Tot zaterdagavond 25 februari 2017, 20.05u, op Paseo de la Alameda. Vanaf halverwege de show keerde de kippenvel weer terug en het gevoel van "HO-LY SH*T!". Dit was zo meeslepend en opzwepend, zo intens en zo goed in elkaar gezet, dat je er echt helemaal in meegesleept werd. Minuten lang na afloop heb ik nog kippenvel gehad en moest ik echt woorden zoeken hoe ik dit ging beschrijven....

Kortom, een waanzinnige ervaring van een unieke mascletà, die mij heeeeeel lang bij gaat blijven!
 

smilli

FPM Filmer
Medewerker
Waanzinnige bult vuurwerk, lijkt me eigenlijk wel het gekste wat er in jaren in die stad is geschoten.
Dat letterbord vind ik prachtig gemaakt qua kleur samenstelling, veel respect voor de gene die hier enorm veel tijd in hebben moeten steken.
De Verticale terremoto is precies zoals ik hem wilde zien, perfect uitgevoerd vind ik met de rode bengaaltjes en titanium vonken.
De opbouw ernaar toe met een stuk horizontaal wat netjes wacht tot de muur in een passend tempo vlamvat, magnifica!

Bedankt voor de beelden jongens, ze zijn super.
 

Moontan

Moderator
Medewerker
Ontzettend mooie bijdrage qua tekst, uitleg, foto,s en film. Ik ben zwaar onder de indruk van wat er allemaal bij komt kijken om zo,n mascleta als deze tot stand te krijgen.
Thanks mannen!!
 

maartenvincent

Registered User
Prachtige beelden, waarvoor dank en respect.
Volgens mij is dat verticale deel loeihard. Niet dat ik ooit een echte heb gezien, maar ik ga af op het verschil in de film.
Wat vonden de schieters er zelf van? Was het in hun ogen een succes? Precies zoals verwacht?
 

ChrisN

Registered User
Supermooie foto's!
Ik heb hem ook live gezien, deze mascletà vertical.
Ik had iemand mee die nog nooit in Valencia is geweest en eigenlijk ook nog nooit echt een vuurwerkshow heeft gezien. (Ging vooral mee voor de hapjes en drankjes) tijdens de show zag ik hem eigenlijk alleen maar met enige regelmaat nee schudden en je hoorde hem haast hardop denken 'Die gasten hier in Valencia zijn helemaal geschift' :)

Tot aan deze avond vond ik altijd het Nit Del Foc van 2013 (Ricasa) het beste wat ik had gezien in Valencia. Nu was het wederom Ricasa die écht supergaaf heeft uitgepakt. Jammer dus dat we verder niet zo heel veel meer zien van dit bedrijf.
Hopelijk volgend jaar maar weer tijdens het openingsweekend.
 

pigi.

Member
Super dikke thanks voor het verslag, de foto's en film heren! Ik denk voor degene die niet zijn geweest (zoals ik) hetgeen het meeste in de buurt komt van er daadwerkelijk staan. Al denk ik dat die finale zelfs op de beste film nog niet overkomt, zo bruut ziet het er in ieder geval uit op film!
 

DioR

Registered User
Fotos en film... subliem! Heerlijk zeg! En voor mij uniek om te zien dat mega "letterbord" en de lijnen verticaal de lucht in! Ricasa weet nog steeds hoe het moet! Een en al spektakel!
 

Plum Bloom

Registered User
Allereerst; Tobias, weer een aantal beeldschone foto's, onder andere die met de single shot sequences! Heerlijk!

...

Kortom, een waanzinnige ervaring van een unieke mascletà, die mij heeeeeel lang bij gaat blijven!
Prachtig verslag, Miguelito. Mooie aanvulling op de foto's en de video.
 

gietjo

Registered User
Lekkere binnenkomer hoor. Ricasa en jullie hebben wederom verrast met dit mega spektakel. Ricasa met het vuurwerk en jullie met de beelden!!!
Had al een aantal andere films gezien, maar deze film geeft gewoon weer de meeste, beste en intense belevenis. Fantastisch weer.
Het lijkt wel of die lui elkaar daar ieder jaar moeten overtreffen. pfiewwwww.

Had trouwens stiekem wel een go pro bovenin de kraan verwacht....

Thnx gasten!!!
 

Michel_G

FPM Content Poster
Medewerker
Zo, Fallas 2018 en met name het openingsweekend (met op zondag 25 februari la Crida) komt langzamerhand weer in zicht, dus tijd eens even het één en ander omhoog te trappen.

Allereerst verdient dit spektakelstuk absoluut wat hernieuwde aandacht. Damn, wat was deze gaaf om mee te maken, onwaarschijnlijk!
Ik krijg er bijna nog weer kippenvel van, alleen al als ik er aan terug denk!

Ik heb nog geen idee of er dit jaar op de zaterdag voor de Crida weer een vuurwerkshow zal zijn (in wat voor vorm dan ook), maar als die er komt weet ik niet of deze gauw gaat worden overtroffen!
 

Onze Partners

Bovenaan