Mysterieuze knallen gehoord van Kaatsheuvel tot Prinsenbeek

The Cigarman

Moderator
Medewerker
Van Kaatsheuvel, via Breda tot Prinsenbeek hebben mensen maandagnacht net na middernacht een of meerdere harde knallen gehoord. Sommigen melders hebben het ook over fel licht. Over de oorzaak van de knallen wordt gespeculeerd. Suggesties variëren van vuurwerk, een vliegtuig of een straaljager tot meteorieten. Maar wat het is geweest, is nog niet duidelijk.

Al denkt Vincent de oplossing te hebben, laat hij Omroep Brabant dinsdagochtend weten. "Ik sta in Limburg, Grashoek, op de camping en ik was buiten een sigaretje aan het roken. Ik zag een meteoriet met knal. Een mooi spektakel." Coen heeft echter weer een andere lezing. "Dat was vuurwerk", zegt hij stellig. "Zag de vuurpijlen boven Breda uit elkaar klappen."
"Mijn ramen trilden", schrijft iemand uit Breda op de website Watwasdieknal.nl. "Meerdere harde dreunen die voelbaar waren in huis", schrijft Berrie, ook uit Breda. Sam uit Kaatsheuvel heeft het over een 'doffe knal' terwijl Eleonore uit Prinsenbeek juist weer aangeeft meerdere knallen te hebben gehoord. "Het leek wel een ontploffing", zegt ze.

Affakkelen Shell?
Een plaatsgenoot van Eleonore noemt affakkelen bij Shell in Moerdijk als mogelijke oorzaak van de knallen: "Op camera zie ik een vuurexplosie in combinatie met harde knallen. Dit komt uit richting van Shell Moerdijk."
Ook op Twitter laten verschillende mensen weten de knallen te hebben gehoord. Stefanie uit Bavel 'vond het maar eng' en Rogier uit Breda wist de laatste van de knallen op te nemen. Er is een doffe knal te horen.

Dit was het niet
De optie van een straaljager kunnen we inmiddels uitsluiten, zo leert navraag dinsdagochtend bij vliegbasis Volkel. "Wij waren het niet", zegt een woordvoerder. "En op de radar zien we ook niks wat die knallen kan verklaren." Navraag bij Shell levert ook een uitsluiting op. "Wij waren vannacht in Moerdijk niet aan het affakkelen", laat een woordvoerder weten.
Meteorieten lijkt een woordvoerder namens Sterrenwacht Halley in Heesch heel onwaarschijnlijk. "Ik denk eigenlijk niet dat het dat is geweest", zegt hij. "Dat zou wel heel bijzonder zijn."
Bij de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant zijn maandagnacht overigens geen meldingen over harde knallen binnengekomen. Ook is er daar volgens een woordvoerder 'geen incident bekend dat dit soort knallen kan veroorzaken'. "Ook voor ons is het speculeren", zegt een woordvoerder. "En daar doe ik niet aan mee."

Bron: https://www.omroepbrabant.nl/nieuws...allen-gehoord-van-kaatsheuvel-tot-prinsenbeek
 

Chrissie81

Registered User
Dit was wel serieus zwaar spul zeg, werd er wakker van, en bij de laatste paar dreunen trilde de slaapkamer ramen ondanks dat het kilometers verder werd ontstoken.
 

The Cigarman

Moderator
Medewerker
Al eerder gepost in de chat door Brug.

Mysterie van harde knallen lijkt opgelost: 'Ik wist meteen wat het was'.​


Het mysterie van de harde knallen die veel mensen maandagnacht iets na twaalf uur hebben gehoord in Breda en verre omgeving, lijkt opgelost te zijn. Er kwamen meldingen uit een groot gebied van Prinsenbeek tot Kaatsheuvel. Er werd volop gespeculeerd over wat de knallen nu waren, maar het filmpje dat de kleinzoon van Martin uit Prinsenbeek maakte, lijkt het antwoord te geven.

oordat Martin ons het filmpje van zijn kleinzoon stuurde, passeerden allerlei opties de revue:
  • affakkelen bij Shell in Moerdijk,
  • een straaljager,
  • meteorieten.
Al deze suggesties vielen in de loop van de ochtend echter af als mogelijke oorzaken. Dat bleek uit navraag bij Shell, vliegbasis Volkel en Sterrenwacht Halley.
Het filmpje dat Martin uit Prinsenbeek ons stuurde, lijkt voor duidelijkheid te zorgen: "Ik had meteen in de gaten dat het vuurwerk was", vertelt hij dinsdag aan Omroep Brabant. "Het gebeurt hier wel vaker, maar de laatste tijd was het stil. Tot vannacht. De ruiten trilden in de sponningen. Toen ik vervolgens in de richting Moerdijk keek, zag ik het vuurwerk. Diep in de nacht, niet normaal", zegt hij.

Ook de bewakingscamera van Raymond uit Prinsenbeek legde de knallen vast. "In het echt was het nog veel harder", zegt hij er nadrukkelijk bij.

Vuurwerk werd dinsdagochtend al door meerdere mensen geopperd. Mensen die de knallen hoorden, gaven namelijk aan dat ze ook flitsen en een vreemde gloed hadden gezien.
Maar er zijn ook nog mensen die hun twijfels hebben. Volgens een vuurwerkdeskundige van het nationaal opleidingscentrum pyrotechniek in Den Bosch kan het om professioneel vuurwerk zijn gegaan, maar is het onwaarschijnlijk dat de knallen in zo'n groot gebied te horen zijn geweest. "Daarvoor moet je wel heel veel geknutseld hebben", zegt hij. "Dat doe je niet zomaar op je zolderkamer."
De vuurwerkkenner noemt een kilometer of tien als het maximale bereik van vuurwerklawaai. Hemelsbreed liggen Prinsenbeek en Kaatsheuvel iets meer dan twintig kilometer uit elkaar.

Bron met de filmbeelden en poll: https://www.omroepbrabant.nl/nieuws...len-lijkt-opgelost-ik-wist-meteen-wat-het-was
 

maartenvincent

Registered User
En maar afvragen waarom mensen een hekel hebben aan vuurwerk.
Was hier van zondag op maandag rond 1 uur 's nachts ook, dat is echt niet normaal.
 

Onze Partners

Bovenaan