Negatief Minister Verlinden staat open voor debat over verbod op vuurwerkverkoop Belgie

Plum Bloom

Registered User
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) wil het debat voeren over een algemeen verbod op de verkoop van vuurwerk aan particulieren. Dat antwoordde ze woensdagmiddag in de Kamer op vragen van Patrick Dewael (Open VLD), Sigrid Goethals (N-VA) en Bart Moyaers (Vooruit).

Meerdere steden en gemeenten verbieden het afsteken van vuurwerk op hun grondgebied, maar dat werd rond de jaarwisseling niet overal even goed nageleefd. Volgens veel burgemeesters is zo’n verbod namelijk zo goed als onmogelijk om te handhaven, omdat je mensen dan al bijna moet betrappen terwijl ze het vuurwerk aansteken. Bovendien mag vuurwerk wel gewoon vrij verkocht worden in ons land.

Minister Verlinden kreeg er woensdagnamiddag vragen over in de commissie Binnenlandse Zaken van de Kamer. De verkoop van vuurwerk is een bevoegdheid van de minister van Economie, zei ze, maar ze staat wel open voor het debat, dat volgens haar ook in de Kamer moet plaatsvinden. “We moeten daar duidelijk over nadenken. Vuurwerk veroorzaakt jaarlijks te veel leed aan mensen, dieren en infrastructuur.”

Open VLD-Kamerlid Patrick Dewael bleef wat op zijn honger zitten, zei hij. Hij drong er bij Verlinden op aan te overleggen met de minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). Daarnaast kan ook een Europese aanpak interessant zijn, stipte de liberaal aan. Nu komen heel wat Nederlanders hun vuurwerk bijvoorbeeld over de grens in België kopen, omdat het daar niet langer verkocht mag worden.

Ook Sigrid Goethals (N-VA) vroeg Verlinden om snel te overleggen over een verbod op de verkoop van vuurwerk. Mogelijk kan het een oplossing zijn om de verkoop van kleiner vuurwerk nog wel toe te laten, maar groter knalgoed aan banden te leggen, opperde ze.

Bert Moyaers (Vooruit) tot slot hoopt dat er snel een wettelijk kader komt. “Gemeenten kunnen nu wel een verbod op het afsteken van vuurwerk opleggen, maar als men het mag blijven kopen, zal men blijven schieten.”

 

Puur

Registered User
deze zagen we van verre al aankomen natuurlijk......zou me niks verbazen mochten de mafkezen in nederland hun zin krijgen dat de hele driehoek,
nederland , belgie en duitsland in 1 keer klaar zijn.......ik kijk nergens meer van op tegenwoordig.
 
  • Like
Reactions: Z@P

Sweet Laker

Registered User
Dat kunnen ze allang. Alleen is er ook eerst een bepaald momentum / draagvlak nodig. Die is nu aanwezig om eventueel door te kunnen pakken. Laten we hopen dat gezond verstand het gaat winnen.
 

Plum Bloom

Registered User
deze zagen we van verre al aankomen natuurlijk......zou me niks verbazen mochten de mafkezen in nederland hun zin krijgen dat de hele driehoek,
nederland , belgie en duitsland in 1 keer klaar zijn.......ik kijk nergens meer van op tegenwoordig.
Hayo Wolff zei eind vorig jaar dat Duitsland nu in de positie zit waarin Nederland drie jaar geleden zat. Kan dus nog wel even duren, dat Duitse verkoopverbod (als het er al komt).

Inmiddels ook in Duitsland sprake van een petitietje, volgens de indieners ruim 500.000x ondertekend. De milieu-en dierenvriendjes kijken bij elkaar het kunstje af. Zie http://www.scharf-links.de/42.0.html?&tx_ttnews[tt_news]=79080&tx_ttnews[cat]=23&cHash=a674fc02e9
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Reactions: Z@P
Bovenaan