Mascleta en zijn vraagstukken?

Mr_Mascleta

Registered User
Ik ben erg benieuw of de aantal grammen per product gelimiteerd zijn, zoals de zware truenos, zit hier een limiet op qwa knalsas?
De trueno de aviso hoeveel mag en kan zoiets bevatten?

Smilli, op elke mascleta op La Plaza Ayuntamineto is een reglement die bepaald het aantal kilo's "massa explosiva". In het geval van bijv Ricasa die hebben mij van de week door de telefoon gezegd dat het bij hun mascleta op 60 kilo lag!
In die aantal kilo's, daarin bepaalt de pirotecnia uiteindelijk wat en hoeveel hij in zijn producten stopt, naar gelang waarvan hij ook denkt wat de beste uitwerking heeft.
Om de "trueno de aviso 50mm" te nemen zal dit ongeveer op 25 a 35 gram "massa explosiva" nitrato perchloraat bevatten. Dus als Ricasa bijvoorbeeld een Bombardeo schiet met daarin 30x10 "batterias de trueno de aviso" dus er van uitgaan dat hij 35gram bezit dan is in dit deel sprake van 10,50 kilogram "massa explosiva"!
 

Mr_Mascleta

Registered User
Een vraagje die daar op aansluit. Zijn er voor de staartmascleta's dan ook andere regels? Mogen bijvoorbeeld de grondknallers daar minder gram bevatten?
En los daarvan hoeveel gram bevatten de knallers gebruikt in de straat mascleta's meestal? Zo zag ik op een foto van de mascleta op het plein dat een nr6 van Hermanos Caballer maarliefst 95gram explosivo bevat!
En hoeveel bevatten de knallers in een miniatura gemiddeld genomen?
Bij voorbaad dank.

Voor de mascletá's in de straat gebruikt men in principe altijd dezelfde producten zoals de mascleta op het plein. Er zullen altijd afwijkingen plaats vinden maar dat heeft met diverse factoren te maken. Het kan zijn dat de straat te nauw is, dat het budget niet toereikend is, of de keuze van de "comision de la Falla" , etc,etc.
De enige regel die men zou kunnen wijzigen is bijvoorbeeld het finalestuk en zijn"trueno's de avios" in het aantal mm'ters.

Dus als men ervoor kiest om de straat een groep op te hangen in de categorie nummer 4 dan is dat oke. De groep met nummer 6 wordt naar mijn weten niet of nauwelijks opgehangen ivm de zwaarte van de decibellen, heeft ook geen zin in een straat.
Wat je ook ziet dat men zoals op het plein ook in de straten de "candelas" of in sommige gevallen "monotiros" plaatst.

Wat men gebruikt in een "mascleta-miniatura" zit vaak op een vijfde deel van de bestaande grammen in groep nummer 2.

P.S wat bedoel jij met grondknallers? Ik probeer te bellen met diverse piotecnias, maar ik ben bang dat vanwege "Pascuas" alles dicht is, JODER!
 

Mr_Mascleta

Registered User
Zijn de salutes hoger geworden na de downgrade van 75 naar 50 mm op het plein of zit daar ook sas limiet aan?

Ik denk dat we ook kunnen spreken van een up-grade Yvez. Ze zijn namelijk in staat door vermenging van de diverse grondstoffen nitrato - magnesio - een sas samen te stellen die de knal harder kan laten klinken. Omdat men in wat jij zegt de downgrade van 70mm naar 50mm moest hanteren heeft men de samenstelling ietwat gewijzigd waardoor de knal evenredig is gebleven aan de 70mm, dit is mij verteld door de pirotecnia.
Ik denk dat de knalsas -"massa explosiva" limiet is vastgelegd op die 25-35gram per trueno de aviso? Ga je naar de mascleta año nuevo die de Valenciaanse pirotecnia schoot gelden er weer andere grammen per product, maar ook schiet men hier bijvoorbeeld "carcasas descarga trueno's" met een diameter van 150mm.
 

VvanVuurwerk

Registered User
Bedankt voor de reactie. Met grondknallers doelde ik op de vlinders (dus geen ''trueno de aviso'', candles en dergelijke). Ik had al een vermoeden dat categorie nummer 6 vrijwel nooit bij straat mascletas hangen maar dacht dat dat misschien ook wel niet toegestaan was, vandaar de vraag.
Je noemd voor de vlinders in de mascleta miniaturas dat die meestal een kruitinhoud hebben van een 5e deel van groep nummer 2. Maar hoeveel gram zit er dan normaal gesproken ongeveer in een nummer 2 knaller?
Erg bedank voor alle moeite en tijd die je neemt om deze vragen te beantwoorden.
 

shinji

Moderator
Medewerker
Theo, Zaragozana schiet ook enkele straatmascletas in Valencia tijdens Fallas ( Ruzafa, Nou Campanar). Zij maken gebruik van een soort van plastic tonnetjes ipv de normale truenos. Deze gaan ongelooflijk hard, kan jij daar iets meer over vertellen?
 

Mr_Mascleta

Registered User
Theo, Zaragozana schiet ook enkele straatmascletas in Valencia tijdens Fallas ( Ruzafa, Nou Campanar). Zij maken gebruik van een soort van plastic tonnetjes ipv de normale truenos. Deze gaan ongelooflijk hard, kan jij daar iets meer over vertellen?

Rick, als eerste heb je daar een foto van met bijbehorende etiket? Dan kan ik later mijn antwoord aanpassen mits daar een antwoord is. Tevens ben ik ook heel erg benieuwd naar deze "tonnetjes".
 

Kobajo

FPM Filmer
Die plastic tonnetjes worsen volgens mij ook op het plein gebruikt alleen zit er dan een mooi papiertje omheen. Zag deze bij plastics Gamon liggen en de persoon aldaar vertelde dat ze gebruikt werden voor de trueno's.
Weet het niet 100% zeker, so be gentle on me
 

vonk

FPM Moderator
Medewerker
Theo, Zaragozana schiet ook enkele straatmascletas in Valencia tijdens Fallas ( Ruzafa, Nou Campanar). Zij maken gebruik van een soort van plastic tonnetjes ipv de normale truenos. Deze gaan ongelooflijk hard, kan jij daar iets meer over vertellen?

Een paar jaar geleden door een andere firma wel gezien dat ze 3" cylinders van plastic aan de lijnen hingen. Dus eigenlijk die ze voorheen tijdens de bombeardo gebruikten toen het nog 70 mm was. Dikke boem was dat haha.
 

elmo

FPM Moderator
Denk dat Rick deze bedoelt

SL271497.JPG


SL271498.JPG


Als de zon er op staat kun je de hoeveelheid knalsas zien zitten.
 

shinji

Moderator
Medewerker
Bij deze een filmpje van Zaragozana in Ruzafa. Ik kan jullie vertellen dat er niet voor niets een behoorlijk grote ruimte is gelaten tussen de tonnetjes en de salutes.

[video=vimeo;21409249]http://vimeo.com/21409249 [/video]
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Mr_Mascleta

Registered User
Rick, zo te zien zijn dit als een soort evenknie als de "masclets" die in Valencia worden gebruikt. Het principe is gelijk aan de masclets. Wellicht heeft hij een zodanige samenstelling in zijn knalsas dat die harder klinkt. Dit had je in voorgaande jaren met Portugués die zulke harde klappen gaf met zijn "masclets" dat je weleens dacht; "hoe doet hij dat"?

Alleen wat wij in Valencia zien is wat ook wel toffee wordt genoemd doordat de pirotecnias voor de sier ook het papier eromheen hebben gewikkeld, iets van showelement, zo heeft Europla weleens tussen de groepen aluminiumfolie gehangen om een extra dimentie te geven aan het geheel. Zaragozana kiest ervoor om het zo te doen dus de tonnetjes zo te laten hangen.

Dit wat Zaragozana gebruikt aan zijn lijnen - groepen schiet men in de "Tronada".
 
Laatst bewerkt:

Mr_Mascleta

Registered User
Theo,

In de Mascleta spreekt men altijd over retentiones. Zijn retentiones de groepen zelf? Of zijn dit groepen met knallers die meegaan lopen tijdens de Mascleta?

Hieronder heb ik 2 foto's toegevoegd, zijn dit voorbeelden van de retentiones?

Stefan, ik heb hier op beeld de perfecte weergave van een "retencion" op 3.07 - 3.27 min zie je een "retencion" tussen de palen in de lijnen - touwen "mechas cuerdas" die dwars over het plein lopen markeren een "retencion"!
Voor Rick is het nu ook goed te zien de posities van de "rastres" voor elke retencion hangt men deze in veelvoud op! Je hoort en ziet nu ook het geluid wat ze produceren.
De mascleta is van "Peñarroja" Jose Pepe Nebot de Vall de Uxo.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Het geeft me in elk geval antwoord op mijn vraag wat nou de max diameter is van de shell buizen die men mag gebruiken.
Na het zien van wat filmpjes van de afgelopen dagen was ik er van overtuigd dat dat groter moest wezen dan 70mm,alleen blijkt zelfs dat al niet eens te kloppen las ik hier.
Max 50mm,maar door veranderen van de verhoudingen in die shells klinken ze wel als een groter formaat,op een positieve manier word je dus belazerd :ROFLMAO:
 
Bovenaan