Knallers met gekleurde vlam of crackling toegestaan in Nederland?

Michel_G

Zilveren Member
Ik moet zeggen dat ik van tijd tot tijd wel eens vuurwerk gerelateerde documenten door lees, maar hier kan ik zo snel geen antwoord op vinden.

Vroeger had je de Fantasy Kanonslagen die een vlam hadden voor de knal, maar zover ik weet zijn er op dit moment geen knallers met een effect (cq. voorbrander) voor de knal. (Mochten ze er wel zijn, laat dat dan weten A.U.B.!)
In Duitsland zijn er wel een aantal legale knallers op de markt die of een gekleurde vlam of bijv. crackling voor de knal hebben.

Iemand (importeur of iemand die beter op de hoogte is van de eisen aan vuurwerk, dan dat ik dat ben) die weet of dit expliciet verboden is? De Regeling Aanwijzing Consumenten- en Theatervuurwerk schept hier in ieder geval geen duidelijkheid in. Bijlage 2 geeft alleen maar aan dat er max 2,5 gram buskruit in mag zitten. (Ik weet dat er uitgebreidere documenten zijn met technische eisen, maar ik kan die zo snel niet terugvinden.)

Elke importeur heeft wel een aantal "premium knallers" in het assortiment, welke groot zijn in omvang en wat meer kruit bevatten, maar ook meteen een stuk duurder zijn. Keiharde klappen zullen het nooit worden met de huidige regelgeving, maar ik zou het persoonlijk best een leuke toevoeging vinden als daar een mooie gekleurde vlam of wat crackling voor zit! Je betaalt toch al een stuk(je) meer voor dit soort knallers, dus dan zou dit best een leuke meerwaarde zijn t.o.v. al die budget knallers!
 

Michel_G

Zilveren Member
GBV heeft Silver Thunders met zilverkleurig brandend lontje

Klopt, maar dat is echt het lont, geen apart brandende toevoeging aan de kanonslag/knaller zelf. Volgens mij is er ook nergens beschreven hoe (visco) lont moet branden, behalve dat het de juiste vertraging heeft/geeft.

De vraag is dus of er ook een "pre-burner" aan de knaller zelf mag worden toegevoegd.

Maar thanks voor het meedenken! Ik heb de Silver Thunders al eens gehad en zijn leuke dingen vanwege zilver brandende lontjes. (Knallen net zo prut als andere budget kanonslagen, dat dan weer wel :p)
 

roelz

Registered User
Ik dacht eigenlijk dat dat niet meer mocht; een sier effect voor de knal, daarom zijn de grondbloemen met knal er ook niet meer in NL. De Twister Knal (grondbloem) van GBV was rond 2007/2008 een topper, met voor NL begrip fel harde knal.
 

Michel_G

Zilveren Member
Ik dacht eigenlijk dat dat niet meer mocht; een sier effect voor de knal, daarom zijn de grondbloemen met knal er ook niet meer in NL. De Twister Knal (grondbloem) van GBV was rond 2007/2008 een topper, met voor NL begrip fel harde knal.

Maar het verschil is dat die vallen onder grondtollen (ground spinners) of springtollen (jumping spinners) en daarvan staat wel duidelijk in de RACT staat beschreven dat die geen knal mogen hebben. Doordat ze draaiden/verplaatsen waren die geclassificeerd als 'spinners'.

Voor knallers (bangers) staat dit NIET beschreven in het RACT. En er zijn (Europees gezien) wel knallers met vlam en/of crackling verkrijgbaar, die ook gewoon een CE nummer hebben.
De vraag is dus of er in aanvullende (Nederlandse) documentatie een uitgebreidere specificatie te vinden is, waar dit beschreven staat.
 

Michel_G

Zilveren Member
Staat me iets bij dat losse knallers geen siereffect mag hebben in nl.

Kan je dat ook staven met de desbetreffende regelgeving? Ik ben benieuwd hoe (en waar) dit beschreven staat!

De Regeling Aanwijzing Consumenten- en Theatervuurwerk zegt dit er over:
BangersRACT.jpg

EDIT:
Tenzij je het natuurlijk zo leest, dat buskruit het enige type kruit mag zijn in een knaller, dan sluit je daarmee automatisch alle andere effecten uit!

Bij bijvoorbeeld 'spinners' mogen er meerdere typen kruit in zitten, vandaar ook de specifieke beschrijving dat knal uitgesloten is.

Wellicht dat het toch zo simpel is!
 

Michel_G

Zilveren Member
Ik had het ooit ergens opgeslagen maar kan het niet meer vinden. Als ik het van d week nog kan vinden zal ik het hier posten.

Top, zou ik interessant vinden!

Er vanuit gaande dat het inderdaad verboden is, ben ik ook wel benieuwd waarom dit verboden is. Enige wat ik zo gauw kan bedenken is dat je per ongeluk de voorbrander aan kan steken, waardoor je de vertragingstijd verkort en het product dus is afgekeurd.

Als je dat weet af te schermen en er zit gewoon een visco voor die voldoende vertraging geeft, zie ik geen bezwaar. Zelfs al zou de "voorbrander" direct doorslaan naar het knalcompartiment, dan nog heb je de benodigde vertraging d.m.v. het visco.
 
Laatst bewerkt:

jamietje

Registered User
Ik zat er laatst ook aan te denken.
Die Silver Thunders zijn enorm zacht zelfs voor NL standaard.
Zou ze graag in NL zien (rotjes met vlam)

Mag je geen fontein die knalt :geek:
 

rodepo

Registered User
Het is dus inderdaad denk ik toch dat er alleen zwart buskruit in mag zitten. Zo staat het er ook eigelijk als je letterlijk leest.
Dit was het antwoord:

In antwoord op uw vraag geven wij de volgende informatie:
In bijlage I en II van de Regeling aanwijzing consumenten- en theatervuurwerk is aangegeven welk effect en hoeveel pyrotechnische stof er in de verschillende vuurwerkartikelen mag zitten.
https://wetten.overheid.nl/BWBR0027932/2018-11-16

De Inspectie leefomgeving en transport ziet er op toe dat het vuurwerk hieraan voldoet.
https://www.ilent.nl/onderwerpen/vuurwerk

Wij vertrouwen erop dat wij uw vraag hiermee naar tevredenheid hebben beantwoord. Voor eventuele vervolgvragen kunt u contact opnemen via onderstaande contactgegevens.

Met vriendelijke groet,

Rijkswaterstaat
Kenniscentrum InfoMil
www.infomil.nl/helpdesk/
OF www.infomil.nl/vervolgvraag
www.infomil.nl
 

Michel_G

Zilveren Member
Thanks voor al de moeite! (Had ik uiteraard ook zelf kunnen doen, maar dacht het eerst hier even te vragen, hahaha)

Heeft in ieder geval weer wat leuke "discussie"/conversatie opgeleverd! :D

Ik blijf het jammer vinden. Het zou toch echt een leuke toevoeging kunnen zijn bij die hele grote en duurdere knallers die er op de markt zijn. De knal in Nederland is al niet geweldig, dus dan zou elke aanvulling een verbetering/meerwaarde zijn in mijn optiek.
 

Michel_G

Zilveren Member
Inderdaad, daar zit sowieso nog een hoop ruimte wat betreft kruitgewicht. (15 gram totaal, waarvan max 8 gram per compartiment.)
 
Bovenaan