Kabinet trekt 28 miljoen euro uit voor compensatie vuurwerkverbod

Moontan

Moderator
Medewerker

Kabinet trekt 28 miljoen euro uit voor compensatie vuurwerkverbod​

DEN HAAG - Het kabinet maakt in totaal 28 miljoen euro vrij om vuurwerkhandelaren en importeurs te compenseren voor het vuurwerkverbod van afgelopen jaarwisseling. Ook toen mocht er geen vuurwerk afgestoken worden, om zo de door corona overvolle ziekenhuizen te ontlasten. De jaarwisseling daarvoor gold om dezelfde reden een vuurwerkverbod.

De regeling is verruimd ten opzichte van het vorige compensatiepakket. Nu kunnen handelaren tot 4500 euro per vestiging terugkrijgen. Handelaren kunnen voor maximaal vijf vestigingen geld terugkrijgen. In de regeling voor de jaarwisseling van 2020-2021 was er eenmalig 3500 euro beschikbaar.

Vuurwerkhandelaren kunnen bovendien 6 procent van de omzet uit 2019 vergoed krijgen, schrijven minister Mark Harbers en staatssecretaris Vivianne Heijnen, beiden van het ministerie van Infrastructuur, in een brief aan de Kamer. Dit is een vergoeding voor onder meer promotiekosten en het retourneren van betalingen, aldus de bewindslieden.

Ook importeurs en vervoerders kunnen weer compensatie krijgen. Zij kunnen evenveel geld terugkrijgen als vorig jaar.

Het kabinet wil het loket voor de compensatieaanvraag op 1 maart dit jaar openen. De bewindslieden verwachten de eerste betalingen eind april of begin mei.

 

Sweet Laker

Registered User
Dat zie je verkeerd. :LOL:

Geen vuurwerk afsteken is goed voor mens én milieu. Daar doet men natuurlijk graag vrijwillig een flink duitje voor in het zakje. En als klap op de granaatappel kan je daar als compensatie best 4x per week droog brood en koud water voor nuttigen. Hogere gasprijzen; ook geen probleem. Het was toch niet koud deze winter.

Beetje dankbaar zijn voor deze gulle geste na 2 jaar geen omzet :unsure:;):ROFLMAO:

(Ja, het is triest deze grijpstuiver).
 

Plum Bloom

Registered User

Geen vuurwerk? Dat kost u 28 miljoen euro​


Laf fonteintje voor gedupeerde branche

Nou nou, poeh poeh, wat een spetterende jaarwisseling was het. U mocht niet naar de kroeg, niet naar de club, niet naar een huisfeest, niet meer dan vier bezoekers thuis ontvangen en ook vuurwerk afsteken was weer keihard verboden door een kabinet dat soms dingen lijkt te verbieden alleen om te tonen dat ze het kunnen. Dat vuurwerkverbod werkte namelijk voor geen meter, want Nederland schoot massaal zwaarder Belgisch en Pools spul de lucht in en ondanks dat heel veel mensen een stukje plezier was afgepakt was het bij de eerste hulp alsnog twee keer zo druk als een jaar eerder.

De Nederlandse vuurwerkbranche zag hun inkomen voor het tweede jaar op rij in rook opgaan voor helemaal niets en wordt nu ook nog afgescheept met een fooitje. Het kabinet trekt 28 miljoen euro uit om de sector te compenseren, maar dat is "inclusief uitvoeringskosten en kosten voor toezicht door omgevingsdiensten", dus een deel zal aan de ambtelijke strijkstok blijven hangen. Opvallend, want vorig jaar, toen het vuurwerk net zo verboden was, trok het kabinet nog 40 miljoen euro uit ter compensatie en dat terwijl het kabinet in december nog geruststellend verkondigde dat de branche dit jaar ruimer werd gecompenseerd.

Nu is 28 miljoen op onze Casio nog steeds aanzienlijk minder dan 40 miljoen, maar dat zal wel een creatieve manier van inflatie berekenen zijn die wij niet beheersen ofzo. (Kunnen we deze berekening ook op de brandstofprijzen loslaten? red.) We betalen met z'n allen dus 28 miljoen euro voor een onnodig verbod dat niet werkte. En dan zeggen ze dat vuurwerk kopen zonde van het geld is....

 
Bovenaan