JUIST MÉÉR VUURWERKSLACHTOFFERS ONDANKS VERBOD?

Plum Bloom

Registered User
FactGurus BNR:

In het debat ‘Begroting Justitie & Veiligheid’ van 24 November vroeg Caroline van der Plas aan de minister waarom er een vuurwerkverbod is. Er zou, volgens haar, een toename zijn van brand, en vuurwerkincidenten. Ook zouden ziekenhuisopnames gestegen zijn, terwijl het verbod er is om de zorg te ontlasten. Volgens haar zou ook illegaal vuurwerk voor meer dan de helft van de slachtoffers zorgen, en illegaal vuurwerk is reeds verboden. Wat zeggen de cijfers, is er echt sprake van een averechts effect van het verbod?

https://www.bnr.nl/player/audio/10210239/10460623 (luister vooral naar de laatste minuut, iets over een mail van SEH-arts Baden)

en

 
Laatst bewerkt:

Sweet Laker

Registered User
Het had vorig jaar ook niks met de zorg te maken. Dit krijg je / kan je verwachten als je een basisschool leraar minister maakt die ter zake dus nul komma geen eigen opgedane kennis van zaken heeft. Dan krijg je iemand die een frikandel eten vergelijkt met een mrna vaccin en die zichzelf telkens tegen spreekt en met alle winden mee waait. Kan de beste man verder ook niks aan doen; denk ik dan maar :geek:
 

Plum Bloom

Registered User
Focus van branche en Van der Plas c.s. zou na jaarwisseling moeten liggen op de ernst van de letsels en niet op het aantal. Als het aantal zware letsels (duidelijk) stijgt, heb je een sterk punt, mijn inziens.
 

Plum Bloom

Registered User

BPN-woordvoerder Leo Groeneveld en etnoloog Peter Jan Magry aan het woord bij WNL op zaterdag (NPO Radio 1). Moeite van het beluisteren waard, positief verhaal.

'Het letsel wordt veroorzaakt door zwaar, illegaal vuurwerk dat wij niet verkopen'​


Consumenten mogen net als vorig jaar ook de komende jaarwisseling geen vuurwerk afsteken vanwege de coronacrisis. Vuurwerkhandelaren hadden tot het verbod werd aangekondigd nog goede hoop. Dit komt, zo zeggen zij, doordat 'zorglieden' zoals Diederik Gommers en Ernst Kuipers eerder aangaven dat ongevallen door vuurwerk de zorg 'niet nog extra belast'.

''Vorig jaar hebben we met het verbod ingestemd. Toen zaten we in een flow van we moeten samen die coronacrisis oplossen en daar wilden wij met het instemmen van het verbod aan bijdragen'', zegt Leo Groeneveld, woordvoerder van de landelijke vuurwerkbranche.

Groeneveld noemt het verbod nu een symboolmaatregel, want de handel in illegaal vuurwerk gaat gewoon door. ''En die verkopen wij als geregistreerde handelaren niet, maar dat letsel wordt wel veroorzaakt door dat zware, illegale vuurwerk.'' Het illegale vuurwerk wordt vaak over de grens in België of Duitsland gekocht en wordt vervolgens doorverkocht waardoor het verspreid raakt over het land. De branche vindt een vuurwerkverbod dit jaar dan ook 'oneerlijk'.


Etnoloog Peter Jan Margry bestudeert de gewoontes van culturen en verwacht dat de discussie over een definitief verbod nog heel lang gaat duren. ''Het duurt heel lang voordat gewoonten veranderen en bij ons is het zo geprogrammeerd dat bij oud en nieuw vuurwerk hoort.''

 
Bovenaan