Jongeren roepen op te knallen tegen vuurwerkverbod: 'Afschuwelijk, zien het met angst en beven tegemoet'

Moontan

Moderator
Medewerker
Jongeren roepen op te knallen tegen vuurwerkverbod: 'Afschuwelijk, zien het met angst en beven tegemoet'


Het vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling blijft de gemoederen behoorlijk bezighouden. Op sociale media circuleren diverse oproepen om als protest op meerdere plekken vuurwerk af te gaan steken. Zo is er een petitie gestart tegen het vuurwerkverbod waarbij wordt opgeroepen om zaterdagavond om 20:00 uur vuurwerk af te steken. Ook op Facebook wordt daartoe opgeroepen.

Diverse dierenorganisaties roepen op om huisdieren dan binnen te houden. Maar het blijft niet bij de oproep voor morgenavond. In Hendrik-Ido Ambacht hebben jongeren namelijk op Snapchat een oproep gedaan om vrijdagavond met vuurwerk naar een park te komen voor een ‘knalfeest’.


Omwonenden van het park hebben al last van vuurwerkoverlast sinds het verbod bekend werd gemaakt en volgens burgemeester Jan Heijkoop is er al voor een ton schade veroorzaakt. Veel omwonenden houden hun hart vast voor wat er vrijdagavond komen gaat. De gemeente heeft extra verlichting geplaatst om de vuurwerkafstekers in de gaten te kunnen houden, maar dat maakt weinig indruk op ze, vertelt Ria, die bij het park woont. Zij ziet vrijdagavond “met angst en beven tegemoet”, en zij niet alleen: dat geldt voor de hele buurt. “Het is geen vuurwerk meer”, vertelt ze. “Het zijn bommen die afgestoken worden, cobra’s, en dat vlak onder je balkon.”

Geknal afschuwelijk voor dementerenden
Vlakbij is zorginstelling Sophiastaete gevestigd, waar veel mensen met dementie wonen. Al het geknal is funest voor deze mensen, weet Ria. “Zij hebben het gevoel dat ze terug zijn in de oorlog. Dat is afschuwelijk, daar hebben de verzorgers de handen vol aan.”

Ook dierenorganisaties houden hun hart vast voor de protesten tegen het vuurwerkverbod. Mirjam Addiks van dierenambulance Louterbloem, regio Dordrecht roept eigenaren op om altijd alert te zijn op vuurwerk, want “anders is de kans groter dat je dier er vandoor kan gaan”. “Zeker als het op een min of meer onverwacht moment ineens ergens helemaal losgaat. Daar maken we ons als Dierenambulance zeker zorgen om. Als dieren er vandoor gaan kan het heel lastig zijn om ze weer te pakken te krijgen, want vaak zijn ze dan behoorlijk bang.”

‘Gedraag je beheersbaar’
Burgemeester Heijkoop vindt dat de vuurwerkoverlast de spuitgaten uitloopt. Complete kozijnen en deuren zijn eruit geblazen de schade wordt geschat op een ton, maar dat loopt snel op als het zo doorgaat. “We hebben ons niet gerealiseerd dat het enerzijds positieve van een landelijk vuurwerkverbod om letsel en druk op ziekenhuis te voorkomen dit soort reacties oproepen, waarvan wij niet weten wat de reikwijdte is.”

Hij doet een oproep richting de vuurwerkfans die van plan zijn vrijdag de boel te laten ontploffen. “Gedraag je beheersbaar op dit punt. Ik hoop dat het meevalt maar we zijn er goed op voorbereid dat het niet escaleert.”

Marcel Teunissen, branchevereniging Pyrotechniek Nederland is niet te spreken over de geplande vuurwerkverbodprotesten. Hij onderstreept dat die initiatieven niet vanuit de vuurwerkbranche komen. “We snappen dat er vuurwerkliefhebbers zijn die graag hun mening willen uiten en/of willen protesteren, maar laten ze dat dan vooral doen binnen de regels. Er is vaker een discussie over vuurwerk. Laten we dat alsjeblieft op een positieve manier doen.”

 

Moontan

Moderator
Medewerker
Marcel Teunissen kan het allemaal wel zo mooi zeggen, maar we praten hier veelal over voornamelijk jongeren wat zal ik zeggen 14-18 jaar? Er is iets onnodigs van hun afgepakt, iets wat een belangrijk deel van hun leven is.

Hoe verkeerd/baldadig deze acties ook moge zijn: We zijn allemaal jong geweest!! Laten we dat niet vergeten.
 

maartenvincent

Registered User
“We hebben ons niet gerealiseerd dat het enerzijds positieve van een landelijk vuurwerkverbod om letsel en druk op ziekenhuis te voorkomen dit soort reacties oproepen, waarvan wij niet weten wat de reikwijdte is.”

Pffffff. Kneus van de maand.
Dit zul je Rutte op 1 januari ook horen zeggen, of iets in die strekking. Als hij een echte vent is tenminste.
 

joszie

Moderator
Medewerker
Hoewel ik de acties en frustratie snap, ben ik niet voor een dergelijke 'demonstratie'

Je doet de zaak geen goed om met zwaar illegaal knaltuig de buurt te frustreren. Liefhebbers zijn hoe dan ook de dupe, laat het niet verder escaleren en ga helemaal los op de 31e.
 
Laatst bewerkt:

goofygrunn

Registered User
Tjah we wisten allemaal dat dit ging gebeuren en niemand wilde luisteren. Nu allemaal dik janken en eigen hachje redden dikke lul drie bier. Dat verbod wordt definitief en welk argument ook straks we verliezen. Dan breekt nu maar de pleuris uit omdat ze niet kunnen handhaven en flikker ze oud en nieuw in een lockdown met avond klok en leger op straat. Ben het zat, spuug zat al dat gemekker en geneuzel van links, politiek, veiligheids orgaan
 

GMP82

Bronzen Member
Ook ik snap de frustratie en ik voel hem ook.

Maar afgezien van een aantal mensen die een 'voorraadje' sier cakes de lucht in jagen met die acties, loopt het merendeel te smijten met de knallers die voor een groot deel de oorzaak zijn van het negatieve imago dat onze hobby/traditie gekregen heeft.

Gevoelsmatig klopt dat ergens niet. En het zal voor een deel van die figuren ook niks anders dan 'een aanleiding' zijn om te klooien, in plaats van dat ze nou echt een statement of signaal willen afgeven. En daar ga je de mist in. Ondanks -nogmaals- dat ik de frustratie snap en voel, krijg ik bij veel van deze oproepen en acties een hoog "not in my name" gevoel.
 

rodepo

Registered User
Ik ben tegen vandalisme. Tegen f4 vuurwerk in particulieren handen.
Maar zonder rebelie geen protest.
Een wekelijks protest van een kwartiertje herrie met of zonder vuurwerk lijkt mij een goede zaak.
Rotte appels heb je bij bijna elke demonstratie helaas.
 

petertje23

Registered User
Redelijk logisch gevolg van het afgekondigde verbod.
Ook hier in de regio komen de nieuwsberichten dagelijks voorbij met vernielingen/overlast omtrent vuurwerk.

Ik keur dit zeker niet goed! Maar hopelijk gaan mensen die wat te vertellen hebben nu wel inzien dat een verbod niet de juiste weg is.
Het valt toch niet te handhaven.
 

Richardus

Registered User
Op die leeftijd hebben ze, biologische redenen qua hersenontwikkeling, nog weinig overzicht over implicaties, verantwoordelijkheid en dus weinig rem...daardoor ook weinig tot rede vatbaar. Als je boven 20-25 bent zou je toch enige rationeel overzicht en zelfregulering moeten kunnen inzetten, en zo'n protest gematigd houden; een illegale knaller op een ruime plek, een cake of box tuurlijk mooi man, en dan basta en weer naar binnen. Al die onnadenkende pubers die de boel nu al vernielen en buurten belagen werken alleen maar tegen de goede zaak; het terugbrengen van consumentenvuurwerk. Konden we het maar in die koppies hameren... Heb vele jaren in m'n buurt meegemaakt dat de jeugd rond de jaarwisseling geen vuurwerk meer hadden en de zwart verdelers slim niet meer van zich lieten horen. Dus net op dat moment dat je jezelf kunt laten horen en het nut heeft...heb je je kruit verschoten :confused:
 

joszie

Moderator
Medewerker
Het gedrag verandert niet omdat juist dat probleem niet wordt aangepakt.
Alles maar altijd verbieden en de hardste schreeuwer krijgt gelijk.

10 jaar Rutte heeft niets opgeleverd in Nl. De echte problemen zijn alleen maar groter geworden.
 

mrfire

Registered User
Het gedrag verandert niet omdat juist dat probleem niet wordt aangepakt.
Alles maar altijd verbieden en de hardste schreeuwer krijgt gelijk.

10 jaar Rutte heeft niets opgeleverd in Nl. De echte problemen zijn alleen maar groter geworden.
Maar dat is een bewuste agenda! Klein bedrijf moet kapot, De boeren moeten kapot, klein tot middel horeca moet kapot. Allemaal bewuste keuzes van hoger hand.
 

Plum Bloom

Registered User
Protestvuurwerk op diverse plekken in Alblasserdam en omgeving

Op diverse plaatsen is zaterdagavond 21 november 2020, als protest tegen het aangekondigde landelijke vuurwerkverbod tijdens Oud en Nieuw, vuurwerk afgestoken. Om 20.00 uur precies werd in Alblasserdam en omgeving op tal van plekken vuurwerk afgestoken. Het ging om zowel knalvuurwerk als siervuurwerk. In de afgelopen dagen werd de oproep om zaterdag vuurwerk af te steken vele duizenden keren gedeeld via sociale media. Ook in de rest van het land was het protest duidelijk hoorbaar, gezien de vele reacties die online worden geplaatst. De hashtag #vuurwerkprotest is momenteel nummer 1 op Twitter als het gaat om ‘trends’.

 

mrfire

Registered User
Vuurwerkverbod heeft ook helemaal niets met corona te maken. Ook niet de horeca die dicht moet. Hotel met restaurant mag het restaurant wel open maar een horeca ondernemer met alleen een restaurant moet dicht. Jullie snappen toch wel dat als corona echt zou bestaan het hotel met restaurant het restaurant ook daar niet open zou mogen zijn?
 

mrfire

Registered User
Het gedrag verandert niet omdat juist dat probleem niet wordt aangepakt.
Alles maar altijd verbieden en de hardste schreeuwer krijgt gelijk.

10 jaar Rutte heeft niets opgeleverd in Nl. De echte problemen zijn alleen maar groter geworden.
Je hebt waarschijnlijk wel door dat die mondkapjes er zijn voor gedragsverandering? Dat is de enige reden!
 
Bovenaan