Is cat1 het alternatief

Richardus

Registered User
De politie wilde dat het kabinet de komende jaarwisseling ook kindervuurwerk, zoals sterretjes en bepaalde soorten fonteinen verbiedt. Dat zegt Ruud Verkuijlen, coördinator van de jaarwisseling bij de politie, in gesprek met NU.nl. Door het kindervuurwerk, zogeheten categorie F1-vuurwerk, ook te verbieden zou de politie het tijdelijke vuurwerkverbod makkelijker kunnen handhaven.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) schreef eerder in een brief aan de Tweede Kamer al dat F1-vuurwerk "niet door EU-lidstaten kan worden ingeperkt vanwege het geringe veiligheidsrisico".

Ook de politie erkent dat een verbod op kindervuurwerk door die Europese regelgeving "lastig was geweest."

Meer blabla, geen zin/tijd alles te copypasten:
 

Plum Bloom

Registered User
Vuurwerkbranche mag ook licht vuurwerk dit jaar niet verkopen: ‘Alles wordt ons afgepakt’

Een nieuwe dreun voor de vuurwerkbranche. Vuurwerkhandelaren mogen ook licht vuurwerk (categorie 1) niet verkopen. Vuurwerkwinkels zijn geen essentiële winkels en thuis bezorgen mag ook niet.

Dat zegt Marcel Teunissen van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland. ,,Heel veel handelaren zijn na het verbod op vuurwerk categorie 2 overgestapt op categorie 1, het kleine werk, de sterretjes, trekrotjes, knalerwten, maar dat gaat nu ook niet door. We mogen het wel inkopen maar we kunnen het niet kwijt. We mogen de afhaalloketten niet openen en volgens het Vuurwerkbesluit mogen we het niet per post sturen en thuis bezorgen. Dat laatste was natuurlijk nooit een probleem want iedereen had de winkel open, maar dat mag dus dit jaar niet omdat we geen essentiële winkels zijn. Dat heeft het ministerie ons vanmorgen laten weten.”

Ook drive-through-achtige initiatieven die we zagen ontstaan na te sluiten van de winkels, kan niet. Er mag helemaal niks,” vervolgt Teunissen. ,,We mogen alleen online verkopen, maar ja, daar hebben we niks aan want we kunnen niet bezorgen. We zijn de enige branche, voor zover ik weet, die niet naar online kan uitwijken. We moeten volgens het Vuurwerkbesluit alles via een verkoopruimte afleveren. Ik snap dat wel voor zwaarder vuurwerk, maar kom op jongens, voor een pak sterretjes...

Nu mag alleen een supermarkt nog licht vuurwerk verkopen. De handelaren zijn echt heel erg boos. Furieus. Dit laatste dingetje dat we nog hadden wordt ons nu ook afgepakt. Eerst begin dit jaar de vuurpijlen en het knalvuurwerk eruit, toen al het ‘normale’ vuurwerk en nu ook nog onze sterretjes, trekrotjes, knalerwten, grondtollen en fonteintjes. Wij zeggen: wees niet zo kinderachtig, laat ons dit kleine spul in elk geval bezorgen. Maar nee dus.”

De vuurwerkbranche (er zijn ongeveer 1300 verkopers in Nederland) kreeg al eerder dit jaar een enorme dreun toen de regering een vuurwerkverbod voor komende jaarwisseling afkondigde. Dit ter bescherming van alle zorgmedewerkers die het toch al zwaar hebben en alle gewonden die doorgaans vallen door vuurwerk, er dit jaar niet bij kunnen hebben.

Compensatie
Er is compensatie voor de vuurwerkbranche beloofd. Of dit wordt aangevuld nu ook het ‘kleine spul’ niet verkocht kan worden, weet Teunissen niet. ,,Maar er wordt sowieso maar zes procent van de omzet vergoed. Dan denk je: nou ja, dan pakken we die 5 à 10 procent van het kleine spul in elk geval nog en dat is dan nu ook van de baan.”
Het ministerie Infrastructuur en Waterstaat laat weten dat ‘fop- en schertsvuurwerk’ alleen nog verkocht mag worden door opengestelde winkels die het lichte vuurwerk in vorige jaren ook al verkochten, zoals sommige supermarkten. Afhalen mag alleen bij winkels die toestemming hebben voor een afhaalloket en die in voorgaande jaren ook al licht vuurwerk verkochten, zoals sommige bouwmarkten.

 

stefantvs

Administrator
Medewerker
maar ik lees nu weer ondernemers die wel b2b mogen verkopen ?
Dus met kvk cat1 kopen :love: wie had dat ooit gedacht :p

ik snap geen klote meer van al die regels ..... en voor dit jaar gaat ik me er niet meer druk om maken :-(
heb wat grondbloemen en dat is mijn oud en nieuw , en wat funkieees bengalen :love:(y)
 

joszie

Bronzen Member
Bijzonder dat een supermarkt, welke mega omzetten draaien, iets mogen verkopen wat de eigen branche, die niets heeft, niet mogen verkopen. Scheve wereld.
 

firewire

Registered User
Het MKB wordt onder het mom van corona vakkundig de nek omgedraaid.

Ik vindt het ook wel stuitend dat er totaal niet meer gerept wordt over de tienduizenden veigheids/vuurwerkbrillen die via de vuurwerkbranche bij de zorg zijn afgeleverd begin dit jaar.

Zoveel begrip was er vanuit de branche voor de ‘kritieke’ zorg situatie en dit deden ze belangeloos en met een warm hart, maar een beetje begrip en wat genuanceerder in de media was wel zo netjes geweest.

Maar mja dat is géén sensatie journalistiek en indirect toegeven aan wat in hun ogen kapot moet. Lafaards...

Welke krant gaat dit plaatsen?

‘Vuurwerkbranche schenkt de zorg tienduizenden veiligheidsbrillen.

‘Zorg pakt diezelfde vuurwerkbranche hun ‘doekje tegen het bloeden’ KINDERVUURWERK af.’
 
Laatst bewerkt:

GMP82

Zilveren Member
Welke krant gaat dit plaatsen?

‘Vuurwerkbranche schenkt de zorg tienduizenden veiligheidsbrillen.

‘Zorg pakt diezelfde vuurwerkbranche hun ‘doekje tegen het bloeden’ KINDERVUURWERK af.’

Geen enkele natuurlijk. Media zijn marionet van het linkse kamp.

Enne, het is niet de zorg die het vuurwerk afpakt. Die gaven zelf al aan liever een alcohol verbod te zien, want dat zou meer zoden aan de dijk zetten. Het is zo'n bekend trucje; je eigen agenda doorduwen en net doen of je voorziet in de behoefte van een ander.
 

KruitFreak

Registered User
Soms moet je er niet teveel over lullen maar gewoon doen. Ik verwacht geen problemen als je een cake afsteekt op 31-12 mits je maar niet met vijf dozen vuurwerk bij de voordeur staat.
Oom agent gaat echt geen bon schrijven als elders de stad wordt gesloopt met illegaal vuurwerk.
 

Plum Bloom

Registered User
Ik vindt het ook wel stuitend dat er totaal niet meer gerept wordt over de tienduizenden veigheids/vuurwerkbrillen die via de vuurwerkbranche bij de zorg zijn afgeleverd begin dit jaar.

Als de berg niet naar Mohammed komt, moet Mohammed naar de berg (of vice versa). De paginagrote advertentie van een tijdje terug in de Persgroepbladen was bij uitstek geschikt om de brillenactie zelf onder de aandacht te brengen van een groot publiek.
 

Vuurwerk Huizen

Registered User
maar ik lees nu weer ondernemers die wel b2b mogen verkopen ?
Dus met kvk cat1 kopen :love: wie had dat ooit gedacht :p

ik snap geen klote meer van al die regels ..... en voor dit jaar gaat ik me er niet meer druk om maken :-(
heb wat grondbloemen en dat is mijn oud en nieuw , en wat funkieees bengalen :love:(y)

Cat 1 verkoop mag gewoon, alleen hebben we met een lockdown te maken waardoor er heel veel winkels beperkingen hebben/gesloten zijn.
Alle essentiële winkels zijn open, de rest is volledig gesloten. Maar sommige branches hebben wel uitzonderingen omdat sommige diensten/producten niet essentieel zijn maar we ook niet zonder kunnen. Bijvoorbeeld fiestenhandel/garages mogen wel reparaties uitvoeren maar geen producten verkopen. Tuincentra mag wel kerstbomen en planten buiten verkopen. Een pakketpunt mag pakketjes afgeven/aannemen maar geen andere producten verkopen. De dhz branche mag niet de winkel open maar die mag wel bestellingen aannemen welke op een later tijdstip afgehaald kunnen worden. Doordat wij een dhz winkel zijn mogen wij dus wel bestellingen afgeven, maar omdat de fietsboer alleen reparaties mag doen kan hij geen vuurwerk verkopen, zelfde geldt voor een tuincentra.
Doe je aan B2B dus zakelijke handel dan mag je ook gewoon open blijven en verkopen.
Wat wel heel belangrijk is, dit staat los van cat 1 maar in dit geval wel heel belangrijk voor ons als vuurwerkliefhebbers. Het te verkopen product moet je voor je lockdown al in het assortiment hebben gehad.

Dus je kan niet ineens als je denkt he mijn handel ligt plat maar ik doe B2B of als supermarkt voor het eerst nu ineens cat 1 gaan verkopen, dit gaan doen.
Dat mag niet
 

Plum Bloom

Registered User
Kindervuurwerk vliegt bij Jumbo de winkel uit: ‘Er komen volwassen mannen uit Utrecht langs’

HUISSEN - Het zogeheten kindervuurwerk van Huisman Vuurwerk in Huissen vloog de afgelopen dagen de winkel uit bij de Jumbo in Huissen. De supermarkt verkocht de restanten van het categorie 1 vuurwerk dat Huisman door de lockdown niet meer aan de man kon brengen.
,,Wij hebben het overgenomen van Huisman en het succes is overweldigend”, zegt Martin Reuselaars, sinds maandag eigenaar van de Jumbovestiging aan de Brink.
Echt bizar
Dinsdagochtend heeft hij de voorraad voor de laatste keer aangevuld. ,,Wij zijn er vrijdagmiddag mee begonnen. En het is een doorslaand succes. Er komen volwassen mannen uit Utrecht naar ons om fonteinen en grondbloemen te kopen omdat ze tijdens de jaarwisseling toch iets willen afsteken. In hun eigen regio is niets meer te koop”, zegt Reuselaars.
De afgelopen dagen is een aantal keren per dag een auto van de Jumbo naar Huisman Vuurwerk gereden om weer een nieuwe voorraad op te halen. ,,Het lag nog niet uitgestald bij ons in de winkel of het was alweer uitverkocht. Echt bizar. Ik denk dat wij dinsdagmiddag uitverkocht zijn”, aldus de kersverse eigenaar van de Jumbo.

Elkaar helpen
Net als andere supermarkten verkocht de Jumbo in Huissen jaarlijks licht vuurwerk. Maar door eerst het verbod op de verkoop van zwaarder vuurwerk en vervolgens de lockdown waardoor Huisman de deur moest sluiten, besloot Reuselaars dit jaar meer vuurwerk te verkopen.
Hij zocht contact met Erwin de Roo van Huisman Vuurwerk. ,,Als ondernemers moeten we elkaar in deze moeilijke tijd helpen”, zegt Reuselaars.
De Roo vond het een goed idee van de Jumbo. ,,Wij verkopen elk jaar ook categorie 1 vuurwerk, maar door het vuurwerkverbod hadden wij extra veel van het kindervuurwerk dat wel was toegestaan ingeslagen. En tot aan de lockdown liep de verkoop als een trein. Van heinde en verre kwamen mensen naar de winkel om het legale vuurwerk te kopen.”

Beetje body
Hij benadrukt dat het bij het categorie 1 vuurwerk niet alleen om sterretjes gaat. ,,Die zijn razend populair bij de kinderen. Net als knetterballen. Maar bij de volwassenen was de vraag groot naar fonteinen.’’
Die komen nog het dichtst in de buurt van het gewone siervuurwerk, weet hij. ,,Je steekt ze aan de pot blijft op de grond staan, waardoor het veilig is en tot deze categorie wordt gerekend. Maar dit heeft voor de echte vuurwerkliefhebber in elk geval nog een beetje body”, zegt De Roo.

Traditie
Ondanks het verbod op de verkoop en het bezitten van zwaarder vuurwerk willen deze echt vuurwerkliefhebbers toch iets afsteken. ,,Dat is nu eenmaal de traditie. Op Oudejaarsavond eet je oliebollen, drink je champagne en daarna ga je naar buiten om vuurwerk af te steken. Die traditie wil je overbrengen op je kinderen. Die houd je zo in stand en je houdt je aan de wet.”

 
Bovenaan