In de USA is het 2020 seizoen van start!

Schuim

Registered User
In Amerika blijft het een bijzondere wereld in de vuurwerkhandel, wat in de ene staat mag, mag in een ander niet.
Waar de een het hele jaar mag verkopen mag een ander dat maar enkele dagen, en enkel in een open wagen.

CodyBPyrotechnics is een geinig, maar wel "erg Amerikaans" kanaal waar die je graag mee neemt op tour naar shops en laat zien wat die koopt of afsteekt.
Hier neemt die je mee op shoptour waar er lekker gebabbeld word met de verkoper, en je zo nog wat leuke info opsteekt over de regeltjes waar ze zich aan moeten houden.

Ik link het filmpje vanaf de aankomst bij de eerste toko.


Ook geinig om te zien is de tour die die heeft gedaan bij "Red Apple Fireworks".
Beeldkwaliteit laat wat te wensen over (denk dat die z'n telefoon gebruikt). Het is voor mij toch heel wat jaartjes geleden dat ik zelf zo tussen de stellingen door heb kunnen lopen tijdens het shoppen in Belgie, dus vind het altijd wel erg fijn om weer is te zien.
Als je nou ook van dit soort leuke filmpjes tegen komt, of een Amerikaanse markt gerelateerde video/vlog, deel ze gerust in dit topic, zodat we ook eens dieper kunnen meekijken in de (nog al) bijzondere wereld van de Amerikaanse vuurwerkhandel.
Vragen over regelgeving, of wat ze nou precies bedoelen met bijvoorbeeld 5" shells, of dingen als "ground salutes" zijn natuurlijk ook welkom!
Maar onthoud dat het dus per staat kan verschillen wat er kan en mag.
 

Michel_G

FPM Content Poster
Medewerker
Thanks, bedankt voor de leuke bijdrage @Schuim !

De VS blijft inderdaad een "gevalletje apart" m.b.t. (consumenten)vuurwerk. Toch zou ik graag eens een keer in een paar van de "soepelere" (wat betreft vuurwerk) staten gaan kijken om gewoon eens door een aantal van dat soort vuurwerk-supermarkten te lopen en te kijken wat je allemaal krijgt voor je dollars!
 

Schuim

Registered User
Dan zou ik maar even uitweiden over het door Amerikanen graag gebruikte woord Ground Salute.
Dit zijn letterlijk de Illegale knallers. Maar het word word ook wel is gebruikt voor de nog legale knallers om lekker te kunnen opscheppen.

Ik lees veel op Reddit en daar zijn de Amerikanen in de "pyro kanalen" al een aantal weken van alles aan het laten zien en bespreken.
En heb me aangeleerd om als mensen wat vertellen of tonen waarbij ik vraagtekens krijgen, het maar gewoon te vragen.
Zo zag ik een post waar iemand het over Ground Salutes had en daarbij een aantal Dum Bum nitraten had liggen (leuk om te zien dat ze ook daar op de illegale markt belanden) en ben ik het maar is gaan vragen wat die nou bedoelde, want ik zag gewoon wat "nitraatjes" 🤡
 

Schuim

Registered User
Ik plak hier even wat info die ik op de website Fireworksland.com heb gevonden, omtrent de landelijke regels omtrent maximale lading:
(ik heb het gelijk even vrij vertaald voor de gene die de taal minder beheersen, orgineel in de link)Fontijnen, Vulkaan vorm50 gram
Fontijnen, Cilinder vorm75 gram
Vuurpijlen of Raketten20 gram
Helikopters20 gram
Romeinse kaarsen20 gram
Single-shots, Mijnen, Kometen (Voorgeladen in buis)60 gram
Grondknallers (Firecrackers or ground-based reports)0.05 gram per knal/report (cracker or report)
Elke vorm van luchknallers (Any aerial report component)0.13 gram per knal component (per report component)
Shell kitjes (Reloadable aerial shells (box with tube and shells))60 gram per shell
44 mm. diameter max.
12 shells max per pakket
400 gram totaal per pakket
Losse shells zonder buis in bulkverpakkingGeclasseficeerd als 1.3G tenzij getest (unless tested)
Cakes (Multiple-tube devices, dense-packed)Maximum 200 gram totale pyrotechnische samenstelling
Combinatie van "losse buizen" (Multiple-tube devices, 500-gram)Maximum 500 grams totale pyrotechnische samenstelling.
Moeten op een basis/plaat bevestigd zitten.
Minimale afstand tussen de buizen 13mm.
Wielen/Zonnen60 gram per driver
200 grams totale samenstelling
Grond Tollen20 gram
Rookartikelen (in de "speelgoedcatagorie)100 gram
Sterretjes100 gram
 

Schuim

Registered User
Wikipedia toon het volgende omtrend de verschillen in regelgeving per staat, deze info is het laatst geupdate in Juli 2019.
(vertaald met google translate, en vormfouten aangepast zover ik ze zag)
-------

In de Verenigde Staten verschillen de wetten die gelden voor consumentenvuurwerk sterk van staat tot staat of van County tot County. Het is gebruikelijk dat consumenten de staats- en countygrensen overschrijden om soorten vuurwerk te kopen dat in hun eigen rechtsgebied is verboden. Vuurwerkwetten in stedelijke gebieden beperken doorgaans de verkoop of het gebruik op data of seizoenen. Gemeenten hebben mogelijk strengere wetten dan hun county's of staten.

De Consumer Product Safety Commission definieert wat vuurwerk kan worden beschouwd als consumentenvuurwerk. Consumentenvuurwerk in de Verenigde Staten is beperkt tot 500 gram (dit was voorheen 200 gram tot de laatste jaren) van compositie en vuurwerk kan tot 50 milligram flitspoeder bevatten. Shells zijn beperkt tot 1,75 "in diameter en shells in voorgeladen buizen zijn beperkt tot 2". Vuurwerk dat deze limieten overschrijdt, wordt niet beschouwd als consumentenvuurwerk en heeft een ATF-licentie nodig.

De American Pyrotechnics Association houdt een lijst bij van staatswetten met betrekking tot vuurwerk.

Een staat - Massachusetts - verbiedt de verkoop en het gebruik van alle consumentenvuurwerk, inclusief nieuwigheden en sterretjes.

Twee staten - Illinois en Vermont - staan de verkoop en het gebruik van alleen draad- of houtstok sterretjes en andere novelty's (?scherts?) toe.

De volgende staten staan de verkoop en het gebruik toe van niet-lucht en niet-explosief vuurwerk (ook wel "veilig en gezond" genoemd) zoals novelty's, fonteinen en sterretjes, enz .: Arizona, Californië, Colorado, Connecticut, Delaware, Idaho, Maryland (met uitzondering van sommige countys zoals Montgomery County, waar alleen snap-and-pop-lawaaimakers (?knalerwten/knappertjes), slangen en feestpoppers toegestaan zijn), Minnesota, New York, New Jersey, North Carolina, Oregon, Rhode Island, Virginia, Wisconsin en het District of Columbia.

Gouverneur van Delaware, John Carney, ondertekende op 20 mei 2018 een wetsvoorstel dat sterretjes en niet-explosieve, niet in de lucht aanwezige novelty's toestaat. Het gebruik is alleen toegestaan op 4 juli en 31 december van elk jaar met een verkoop beperkt tot de 30 dagen voorafgaand aan het toegestane gebruik.

De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, heeft op 21 november 2014 een wetsvoorstel ondertekend waardoor sterretjes, feestpoppers, kegelfonteinen en andere novelty's kunnen worden verkocht, bezeten en gebruikt in de staat New York buiten New York City. Lokale overheden moeten de verkoop en het gebruik van vuurwerk goedkeuren voordat mensen het legaal kunnen gebruiken. Hoewel het gebruik van vuurwerk het hele jaar door is toegestaan, is de verkoop van vuurwerk door geregistreerde bedrijven beperkt tot een periode van 1 juni tot en met 5 juli en van 26 december tot en met 2 januari van elk jaar.

De wetgevers van Michigan hebben een wetsvoorstel aangenomen en ondertekend dat op 13 december 2011 door gouverneur Rick Snyder is ondertekend, waardoor de verkoop en het gebruik van alle vuurwerk van consumenten mogelijk is. Verkopers moeten echter een vergoeding ($ 600–1000) betalen om krachtiger (? high-power) consumentenvuurwerk te mogen verkopen en er zal een belasting worden toegevoegd aan vuurwerkaankopen.

Californië stelt zeer specifieke eisen aan het soort consumentenvuurwerk dat aan inwoners kan worden verkocht en gebruikt. Zelfs dan kan en kan elke stad beperkingen stellen aan verkoop en gebruik.

In Minnesota mag alleen consumentenvuurwerk dat niet explodeert of door de lucht vliegt, worden verkocht aan, en gebruikt door bewoners.

De volgende staten staan de verkoop toe van alle of de meeste soorten consumentenvuurwerk aan inwoners: Alabama, Alaska, Arkansas, Florida, Georgia, Iowa, Indiana, Kansas, Kentucky, Louisiana, Maine, Michigan, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, New Hampshire, New Mexico, North Dakota, Ohio, Oklahoma, Pennsylvania, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, Utah, Washington en West Virginia. Veel van deze staten hebben verkoopseizoenen rond 4 juli en / of Kerstmis en oudejaarsavond; Utah staat ook de verkoop en het gebruik van vuurwerk toe rond Pioneer Day, 24 juli, ter gelegenheid van de aankomst van Mormoonse kolonisten in de vallei van het Great Salt Lake in 1847. Sommige van deze staten staan ook lokale wetten of voorschriften toe om de toegestane typen vuurwerk of verkoopmomenten verder in te perken.

In Florida is al het consumentenvuurwerk legaal (per 8 april 2020). Het afsteken is alleen toegestaan op 4 juli, oudejaarsavond en nieuwjaarsdag, hoewel het wel het hele jaar door aan inwoners kan worden verkocht. Elke county mag zijn eigen regelgeving indienen. Echter, de nieuwe wet verbiedt Home Owner Associations (Wijk/Buurtraden/VVE's) om vuurwerk in gemeenschappen te verbieden als de county het gebruik toestaat.

Washington staat consumentenvuurwerk toe behalve knalvuurwerk, vuurpijlen, raketten en flessenraketten. Elke county en stad mag het gebruik en bezit van vuurwerk regelen.

Missouri staat toe dat alle soorten vuurwerk voor consumenten word verkocht aan inwoners met twee verkoopseizoenen; 20 juni - 10 juli en 20 december - 2 januari. South Carolina staat toe dat alle soorten vuurwerk van consumenten, behalve kleine raketten met een diameter van minder dan 0,5” en een lengte van 3”, deze mogen het hele jaar door worden verkocht en gebruikt door inwoners.

Drie staten - Hawaï, Nevada en Wyoming - staan elke county toe om hun eigen voorschriften vast te stellen.

In Nevada, bijvoorbeeld, in Clark County, waar Las Vegas is gevestigd, kunnen bewoners op 4 juli alleen niet-explosief en niet-luchtvuurwerk voor consumenten (veilig en gezond) kopen en gebruiken. Nye County staat personen van 18 jaar of ouder toe om veilig en gezond vuurwerk van consumenten te kopen en te gebruiken op privéterrein of op gratis daarvoor bestemde lanceerplatforms. Lucht- en explosief consumentenvuurwerk is toegestaan, maar alleen op daarvoor aangewezen plaatsen op aangegeven tijden en data en alleen met een vergunning. Elko County staat alleen het gebruik van sterretjes toe. De meeste andere countys in Nevada verbieden alle soorten consumentenvuurwerk. Deze county's omvatten Carson City, Churchill, Douglas, Eureka, Humboldt, Lander, Lincoln, Lyon, Mineral, Pershing, Storey, Washoe en White Pine.

In Maine kan vuurwerk alleen worden verkocht aan mensen ouder dan 21 jaar in winkels voor vuurwerk, behalve sterretjes die kunnen ook worden verkocht in winkels die andere items verkopen, behalve voor propaangasdealers of andere explosieven

Veel staten hebben winkels met alle soorten consumentenvuurwerk die aan niet-ingezetenen (bewoners van staat) worden verkocht, op voorwaarde dat ze het gekochte vuurwerk uit die staat verwijderen. Dit is de reden waarom er veel winkels zijn die vuurwerk verkopen in staten zoals Ohio, Missouri, New Hampshire, Nevada en Wisconsin met alle soorten consumentenvuurwerk, ook al is het voor inwoners beperkt of verboden om hetzelfde consumentenvuurwerk te kopen of te gebruiken, tenzij ze bemachtigen over de juiste licenties en / of vergunningen.

Veel Native American Tribes hebben vuurwerkwinkels voor consumenten op reservaten die zijn vrijgesteld van staat en lokale autoriteiten en die worden verkocht aan mensen die niet tot de stam behoren.
 

Schuim

Registered User
Bij deze stel ik jullie voor aan Joe Robbinson, die ook wat leukere diepgang bied, en shoptours doet, maar wat chaotischer filmt.
Iets serieuzer, iets mindere kwaliteit.

8 winkels in Missouri

Krackling Kirks - een overvol zaakje - en zn autofocus op hol.
 

tronetti

Registered User
Blijft een bizar land qua mogelijkheden, eergisteren een Amerikaan voorbij zien komen op fb.
Hij vertelde dat hij klaar was voor de 4e. Liet een filmpje zien van zijn schuur waar voor een slordige 35.000 dollar aan consu ligt opgeslagen.
Wat hij heeft liggen kun je hier een heel jaar consu shows van schieten.

Aan de andere kant heeft Amerika ook weer wel iets weg van ons linkse kikkerlandje.
Verschillende regels per staat; iets wat je hier straks ook gaat zien, per provincie dan.
Straks zien we hier afgeladen rondtrekkende freaks met vluchtgedrag.
 

Schuim

Registered User
Wat ik veel op Reddit voorbij zie komen: Jaaaa! Ik heb mijn collectie bij elkaar voor dit jaar!! (je ziet voor 1000den euro's aan vuurwerk)
Paar berichten er onder, ja het is voor de buurt show voor het grote feest. :D Maar het zijn echt wel erg dikke collecties.

Maar de inkomens op jaarbasis in de USA kunnen echt wel dik zijn, gemiddelde zit op $31.000 per jaar.
En als een uitschieter dan een freak is, ja dan weet je het wel ^^
 

Plum Bloom

Registered User
Nieuwe plaag overspoelt Amerikaanse steden: illegaal straatvuurwerk
De 4th of July komt eraan, maar de laatste weken lijkt het of de Verenigde Staten bijna dagelijks hun nationale feestdag vieren met urenlang illegaal straatvuurwerk. In New York alleen al kreeg de politie bijna 5.000 klachten daarover. Maar ook San Francisco aan de westkust hoort het stevig knallen. En er is geen aanwijsbare reden voor.
De autoriteiten breken er hun hoofd over waarom illegaal straatvuurwerk plots zo boomt in de VS en waar de bevolking de feestelijke explosieven vandaan haalt. Volgens de politie van Brooklyn lijkt het vuurwerk vaak op wat enkel aan professionals met een licentie mag worden verkocht. “Het gaat duidelijk niet om gewone rotjes”, aldus Eric Adams.

Het begon allemaal in die New Yorkse wijk, Brooklyn, waar de laatste weken meer dan 2.200 klachten binnenliepen over afgestoken vuurwerk. Jongeren schoten er op straat Romeinse kaarsen naar elkaar, als spel. Brooklyn stak Boston aan, daarna waren de buitenwijken van Washington DC en de rest van de VS aan de beurt. De politie van San Francisco aan de andere kant van het land wordt eveneens overspoeld met klachten over slapeloze nachten en opgeschrikte huisdieren. Bewoners verwarren het vuurwerk soms ook met schoten. Het zorgt voor angst.

De coronacrisis zal er ongetwijfeld voor iets tussen zitten. Het vuurwerk is voor sommigen een manier van stoom aflaten in een moeilijke periode, zo beweren ze zelf. New York werd zwaar getroffen door Covid-19. Maar het vuurwerk is en blijft ook gevaarlijk, zowel voor lichamelijke en psychische letsels als voor schade aan gebouwen en huizen, die vuur kunnen vatten.

In New York City loopt de situatie het meest uit de hand, hoewel de verkoop van alle soorten vuurwerk daar verboden is. De staat New York is iets milder en laat sterretjes toe. Niet alle Amerikaanse staten leggen de verkoop van vuurwerk aan banden. New Yorkers moeten dan ook, bijvoorbeeld, slechts de grens met Pennsylvania oversteken om zich daar knallers aan te schaffen. Met alle gevolgen van dien. Vorige week gingen er beelden uit Brooklyn rond van iemand die vuurwerk naar een dakloze wierp. Over de toestand van het slachtoffer, wiens rug in brand stond, is verder niets bekend. Nog zeker twee anderen - een tiener uit de Bronx en een dertiger uit Brooklyn - raakten gewond door het afschieten van vuurwerk.

Zaterdag is het de nationale feestdag in de VS, de 4th of July. De New Yorkse autoriteiten verwachten daarom nog een toename van het afgestoken vuurwerk. Burgemeester Bill de Blasio wordt het vuur aan de schenen gelegd, bovenop de kritiek die hij krijgt voor zijn aanpak van de coronapandemie. In een reactie zei hij dat hij naar “de hoofdoorzaak” wil gaan: “We moeten de bron - de bevoorrading - afsluiten.”

 

vonk

FPM Moderator
Medewerker
Ging van de week ook de mist in bij een film van Cody. Een vergelijking film van 3 verschillende 5inch setjes. Vond ze voor 5 inch zeer slecht, blijkt het om 5 inch hoogte te gaan hahaha. In dat geval waren het beste effecten :)
 

Schuim

Registered User
Helaas vliegen er dus ook wel is vuurwerk stalletjes in de fik.
Bij deze (achter onderstaande link) is er iets van in de buurt afgeschoten vuurwerk in terecht gekomen.

Link naar Reddit

Helaas kan ik het filmpje niet op YT vinden, en jatten van Reddit is helaas niet te doen, maar deze een filmpje vanuit een andere, minder mooie hoek.
 

Onze Partners

Bovenaan