Hoogleraar overspoeld met kritiek na verhaal over vuurwerkverbod: ‘Jammer dat we weer een beetje barbaren worden’

Plum Bloom

Registered User
NIJMEGEN - Na het lezen van de eerste tien reacties is hij er maar mee opgehouden. Hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen van de Radboud Universiteit zag alleen maar een bevestiging van wat hij al eerder concludeerde: het binnen zitten, thuiswerken en de vele dingen die niet mogen, zorgen voor veel frustraties.

Tientallen lezers vonden de afgelopen dagen een uitlaatklep in de reactiemogelijkheid op de website van De Gelderlander, onder een artikel met Derksen.
,,Geef binnen de veiligheidseisen die er zijn zo veel mogelijk ruimte voor vuurwerk, zodat mensen hun frustratie kwijt kunnen”, zei hij zaterdag in deze krant. ,,Houden ze dat binnen, dan komen daar alleen maar problemen van, zoals huiselijk geweld.”

Letsel, honden en geweld
‘Hoe verzin je het, door een hoogleraar nog wel’, was een van de reacties. En zo waren er meer met die strekking. Menigeen vond Derksens verhaal niet passend voor een hoogleraar. Een aantal reageerders onderstreepte vooral de negatieve kanten van vuurwerk. Het kan ernstig letsel veroorzaken, honden raken er door van slag en het wordt wel eens gewelddadig ingezet, bijvoorbeeld tegen hulpdiensten.
,,Aan alles wat mensen doen, kleven gevaren”, zegt Derksen. Hij vindt de reacties die hij heeft gelezen ‘heel kritisch, negatief en impulsief.’ ,,Ze bevestigen mijn beeld dat Nederlanders in de afgelopen veertig jaar extraverter, narcistischer en egocentrischer zijn geworden. Onze cultuur lijdt daaraan. Dat zie je terug in bijvoorbeeld de populistische politieke bewegingen. Jammer dat we weer een beetje barbaren worden.”

Wel wat gewend
De kritische repliek op de website van deze krant (68 reacties) en Facebook (109 reacties) raakt hem niet. ,,Als je 42 jaar klinisch werk doet, ben je wel wat gewend.” Hij weet dat slechts een klein percentage van de lezers zo reageert. ,,Het bewijst maar hoe gefrustreerd mensen zijn.”
Derksen benadrukt nog maar eens waartoe hij in het artikel van afgelopen zaterdag oproept: geniet van het vuurwerk, gebruik het als ontlading. ,,Vaak wordt gedacht dat we denkende, rationele wezens zijn, maar we zijn vooral voelende, ervarende, fantaserende en dromende mensen.’’

 

Onze Partners

Bovenaan