Het is razend druk bij vuurwerkwinkels, ondanks afsteekverbod

Plum Bloom

Registered User
HUISSEN - Er mag tijdens de jaarwisseling geen vuurwerk worden afgestoken. Toch zijn verkopers druk in de weer met de verkoop van fop- en schertsvuurwerk, in jargon 'categorie 1-vuurwerk'. Daarvoor geldt het verbod niet. Erwin de Roo is bedrijfsleider bij een vuurwerkwinkel in Huissen en kan de drukte bijna niet aan. "Er komen grote kerels binnen die jaren terug voor honderden euro's aan vuurwerk kochten, maar die nu met een paar tientjes aan grondbloemen de deur uitgaan."

"Afgelopen week heb ik mijn bed nauwelijks gezien", vertelt De Roo die sinds het verbod hard op zoek ging naar categorie 1-vuurwerk. "We hebben die switch gemaakt en hebben nu een enorm groot assortiment van 80 à 90 verschillende artikelen." De Roo werkt bij een familiebedrijf dat een passie heeft voor vuurwerk:

"Als we ook dit jaar niets afsteken, zijn we bang dat de traditie zal verdwijnen. Voor de omzet hoeven we het niet te doen, voor het resultaat al helemaal niet. Vuurwerk is een feestje. Het hoort bij de jaarwisseling."

Dat het qua omzet weinig oplevert, weten ze ook in Zutphen. "Nu de grenzen open zijn rijden mensen naar Duitsland om 'echt' vuurwerk te kopen. Dat hebben ze liever dan het vuurwerk dat wij mogen verkopen", aldus Arjan Holland. De vuurwerkverkoper is er daarom nog niet over uit of hij dit jaar zijn vuurwerkwinkel opent.

Video: https://www.gld.nl/nieuws/7468651/het-is-razend-druk-bij-vuurwerkwinkels-ondanks-afsteekverbod
 

Sweet Laker

Registered User
De locaties waar ik vrienden / familie bezoek is het al weken raak. Intensiteit lijkt nu al alleen maar toe te nemen. Zegt misschien iets over mijn netwerk maar dit kan ik mij niet van voor november 2020 herinneren in deze mate. Dan was er af en toe iemand die wat afstak een keer per week of iets en richting kerst nam dit mondjesmaat toe. Nu is het al vanaf september aan het toenemen.
 

Z@P

Registered User
Ja het lijken gouden tijden voor de belgische verkopers. Vandaag ook weer een artikel in de krant, overlast neemt toe maar het zijn meer zware dreunen dan voorheen. Ze creëren zelf een monster op dit moment. Iets met backfire effect. En idd we gaan richting een soort hawai/miami hopelijk , verbod maar het gaat los alsof er geen morgen is 🤣
 

Plum Bloom

Registered User

Vraag naar ‘kindervuurwerk’ zeer groot: verkooppunten zien hun voorraad rap slinken

De verkooppunten zijn schaars, maar de vraag naar vuurwerk lijkt dit jaar groter dan vorig jaar. Aanbieders van categorie 1 vuurwerk zien hun schappen dan ook in een rap tempo leegraken. ,,Wij zijn helemaal door onze voorraad heen.”

Thed Maas, Ruben Biemond 28 dec. 2021 Laatste update: 28-12-21, 18:44

Aldus John Cobussen, eigenaar van tuincentrum Groenrijk in Beneden-Leeuwen. ,,We hebben dit jaar maar een paar leveringen gehad, maar het was in no-time verkocht. Het is niet het belangrijkste deel van onze omzet, maar laat ik het zo zeggen: het is wel een mooie afsluiting van het jaar.” Het laatste categorie-1-vuurwerk in de schappen bij Tuincentrum Bull. Richard Bull laat het zien.

Het laatste categorie-1-vuurwerk in de schappen bij Tuincentrum Bull. Richard Bull laat het zien. © Koen Verheijden

Dit jaar écht anders​

Ook vorig jaar slonk de voorraad aan categorie-1-vuurwerk bij Groenrijk behoorlijk snel. Maar in het tempo waarmee het vuurwerk nu over de toonbank vliegt? Dat is dit jaar écht anders. ,,Er is dit jaar veel meer animo. We krijgen continu de vraag of we nog vuurwerk hebben, maar het is allemaal al verkocht.”
,,Men is toch op zoek naar iets om dit emotionele jaar op een denkbeeldige manier af te kunnen sluiten", zegt Richard Bull, eigenaar van Tuincentrum Bull in Beuningen. Het hele jaar door ligt vuurwerk zoals knalerwten, trektouwtjes en confettibommen bij Bull in de schappen. ,,We zijn er niet heel actief mee, maar vanuit de kassamedewerkers hoor ik dat er wel meer verkocht wordt dan vorig jaar. We hebben nu niet veel meer liggen.”

Alleen klein vuurwerk is toegestaan​

Net als vorig jaar besloot het kabinet dat er dit jaar geen vuurwerk afgestoken mag worden tijdens de jaarwisseling. Alleen klein vuurwerk is toegestaan. ,,Sterretjes en grondbloemen en dergelijke”, zegt vuurwerkverkoper Evert Eekhoff. Categorie-1-vuurwerk dus. Ook wel ‘kindervuurwerk’ genoemd: dat bevat weinig kruit.
,,En dat loopt storm", zegt Eekhoff. ,,Ik hoop dat ik genoeg heb, want de schepen met vuurwerk in Rotterdam kunnen momenteel niet gelost worden. We zien nu vooral ouders met hun kinderen vuurwerk komen ophalen. We zijn blij dat we weer wat kunnen doen. Want vorig jaar konden we niks.”

Rij van mensen bij afhaalpunt​

In een ruimte van ongeveer twaalf vierkante meter heeft Eekhoff een afhaalpunt gerealiseerd aan de Watertorenweg in Berg en Dal. Voorheen was de locatie een oud dorpswinkeltje waar sigaretten, sigaren en wol werd verkocht.

Nog voordat de winkel officieel open is, vormt zich al een rij van mensen die hun bestelling komen afhalen. Ook nu zijn het vooral ouders met kinderen die toch iets te knallen willen aankomende jaarwisseling.
,,Verkoopt u ook nitraten?” vraagt een jonge jongen. ,,Wat denk je zelf?” antwoord Eekhoff.
Het is een vraag die Eekhoff vaker krijgt. ,,We hebben het niet en zouden het niet eens willen”, zegt Eekhoff. De vuurwerkverkoper is erop gebrand om de branche ‘netjes’ te houden, desondanks dat 80 tot 90 procent van de omzet wordt misgelopen. ,,Categorie-1-vuurwerk is normaal gesproken ongeveer tien procent van je omzet. Het is nu iets meer, omdat mensen graag iets willen hebben, maar het staat niet in verhouding met wat we normaal verkopen.”

Evert Eekhof (l) verkoopt vuurwerk van de lichtste categorie aan Yoerie Callaars uit Nijmegen.

Evert Eekhof (l) verkoopt vuurwerk van de lichtste categorie aan Yoerie Callaars uit Nijmegen. © Paul Rapp

Opboksen tegen goedkoper vuurwerk uit Duitsland​

De Eekhoffjes verkopen sinds mensenheugenis vuurwerk in Berg en Dal en Nijmegen. Doorstonden jarenlang het geweld van net over de grens, waar de Hauptstrasse in Wyler enkele dagen voor oudjaar altijd omgedoopt wordt tot Vuurwerkhoofdstraat van Duitsland. Duizenden inwoners van de regio Nijmegen - en tot ver daarbuiten - gaan daar dan hun vuurwerk kopen, want goedkoper dan in Nederland.
Maar het is momenteel stil op de Hauptstrasse in Wyler. ,,Nee, ik ga dit jaar niet open”, zegt André Bax van de Vuurwerkstunthal met vestigingen in Elst en Wyler. Want ook in Duitsland mag dit jaar alleen ‘kindervuurwerk’ verkocht worden.
,,Drama”, zegt Bax. Ik denk dat veel kleinere ondernemers in deze branche het nu niet gaan redden. Dit is al het tweede jaar op rij dat er een verbod is op vuurwerk in de categorie 2, zeg maar ‘normaal vuurwerk’.” ,,In ben druk met België, want daar mag nog wel verkocht worden.”

Opstoppingen in Rotterdam​

Volgens Bax ontstaat het mogelijke tekort aan kindervuurwerk doordat de schepen in de haven van Rotterdam niet gelost kunnen worden. ,,Daar staan de kades vol met containers met goederen voor Engeland. Die moeten in verband met de Brexit tegenwoordig allemaal gecontroleerd worden en dat leidt tot opstoppingen. De schepen hebben de opdracht gekregen een paar knopen minder te varen en het is de vraag of er deze week nog schepen binnenlopen. Zie het van de zonnige kant: dat ze langzamer varen is wel beter voor het milieu.”

 

Plum Bloom

Registered User

Run op kindervuurwerk, veel winkels zijn al door hun voorraad heen​


De laatste drie dagen van het jaar is het normaal gesproken een drukte van jewelste bij de winkels in Brabant die vuurwerk verkopen. Maar het vuurwerkverbod gooit roet in het eten. Veel mensen kiezen daarom voor kindervuurwerk, dat nog wel is toegestaan. Daardoor zijn veel winkels door hun voorraad heen. Andere vuurwerkliefhebbers zoeken hun heil over de grens om daar illegaal spul in te slaan. Ondertussen blijft het stil bij de vuurwerkinleverpunten in onze provincie.

Categorie 1 vuurwerk is dit jaar wel nog toegestaan. Dat hebben ze bij verschillende Boerenbond-locaties wel geweten. Het 'kindervuurwerk' is daar populairder dan ooit.

"We krijgen tientallen telefoontjes per dag met de vraag of we dat verkopen", vertellen twee medewerksters van de winkel in Helmond. "Er wordt veel meer van gekocht dan normaal. De voorraad is op." Ook de winkel in Nuenen is door de voorraad heen. "We verkochten categorie 1 vuurwerk al sinds oktober. Toen bekend werd dat er dit jaar weer een vuurwerkverbod zou zijn, ging het hard. Het meeste is al uitverkocht", zegt een medewerker.

Bij de Boerenbond in Hilvarenbeek is er nog wel een voorraad knalerwtjes en smaragd. "Er wordt meer van gekocht dan normaal. Vorig jaar zagen we dat ook al met het vuurwerkverbod", zegt een medewerker.

Drukte bij vuurwerkwinkels Baarle-Hertog
Niet iedereen neemt genoegen met categorie 1 vuurwerk. "Je kunt hier ergens vuurwerk halen toch? Waar moet ik zijn?", roept een man in Baarle-Nassau vanuit zijn auto. Hij is niet de enige. Vanuit heel het land komen mensen naar de gemeente om net over de grens, in Baarle-Hertog, vuurwerk in te slaan. In België mag vuurwerk namelijk wel gewoon worden verkocht.

Wie met de auto het centrum in wil rijden, komt al snel in een file terecht. Mannen in gele hesjes staan het verkeer in goede banen te leiden, terwijl voor drie vuurwerkwinkels rijen staan van tientallen meters. "We hebben een uur in de rij gestaan", vertellen drie jongens.

"We komen uit de Randstad, we zijn hier met het openbaar vervoer naartoe gekomen." Dat vonden de jongens het wel waard: met een grote tas vol knalvuurwerk staan ze weer buiten. En ze zijn niet de enige. Uit de winkels komen Nederlanders met dozen vol vuurwerk, die ze snel in hun auto laden, waarna ze weer wegrijden.

Stilte bij vuurwerkinleverpunten
Wie juist van zijn vuurwerk af wil, kan in Bergen op Zoom en Roosendaal terecht bij een speciaal inleverpunt. "Mensen die nu in België in de rij staan, verwachten we hier niet", geeft wethouder Barry Jacobs toe. "We richten ons vooral op mensen die nog oud vuurwerk hebben liggen en er nu toch geen lekker gevoel bij hebben. Of ouders, die niet willen dat hun kinderen dit jaar iets afsteken."

Echt storm loopt het nog niet. "In de twee dagen dat we hier nu staan, is er één iemand langs geweest. Die heeft 4,3 kilo ingeleverd." Diezelfde hoeveelheid werd vorige week ook in Roosendaal ingezameld. Toch is dat volgens de wethouder niet erg. "Het gaat erom dat we in ieder geval de gelegenheid bieden. Alle beetjes helpen."

 

AWG

Registered User

Run op kindervuurwerk, veel winkels zijn al door hun voorraad heen​


De laatste drie dagen van het jaar is het normaal gesproken een drukte van jewelste bij de winkels in Brabant die vuurwerk verkopen. Maar het vuurwerkverbod gooit roet in het eten. Veel mensen kiezen daarom voor kindervuurwerk, dat nog wel is toegestaan. Daardoor zijn veel winkels door hun voorraad heen. Andere vuurwerkliefhebbers zoeken hun heil over de grens om daar illegaal spul in te slaan. Ondertussen blijft het stil bij de vuurwerkinleverpunten in onze provincie.

Categorie 1 vuurwerk is dit jaar wel nog toegestaan. Dat hebben ze bij verschillende Boerenbond-locaties wel geweten. Het 'kindervuurwerk' is daar populairder dan ooit.

"We krijgen tientallen telefoontjes per dag met de vraag of we dat verkopen", vertellen twee medewerksters van de winkel in Helmond. "Er wordt veel meer van gekocht dan normaal. De voorraad is op." Ook de winkel in Nuenen is door de voorraad heen. "We verkochten categorie 1 vuurwerk al sinds oktober. Toen bekend werd dat er dit jaar weer een vuurwerkverbod zou zijn, ging het hard. Het meeste is al uitverkocht", zegt een medewerker.

Bij de Boerenbond in Hilvarenbeek is er nog wel een voorraad knalerwtjes en smaragd. "Er wordt meer van gekocht dan normaal. Vorig jaar zagen we dat ook al met het vuurwerkverbod", zegt een medewerker.

Drukte bij vuurwerkwinkels Baarle-Hertog
Niet iedereen neemt genoegen met categorie 1 vuurwerk. "Je kunt hier ergens vuurwerk halen toch? Waar moet ik zijn?", roept een man in Baarle-Nassau vanuit zijn auto. Hij is niet de enige. Vanuit heel het land komen mensen naar de gemeente om net over de grens, in Baarle-Hertog, vuurwerk in te slaan. In België mag vuurwerk namelijk wel gewoon worden verkocht.

Wie met de auto het centrum in wil rijden, komt al snel in een file terecht. Mannen in gele hesjes staan het verkeer in goede banen te leiden, terwijl voor drie vuurwerkwinkels rijen staan van tientallen meters. "We hebben een uur in de rij gestaan", vertellen drie jongens.

"We komen uit de Randstad, we zijn hier met het openbaar vervoer naartoe gekomen." Dat vonden de jongens het wel waard: met een grote tas vol knalvuurwerk staan ze weer buiten. En ze zijn niet de enige. Uit de winkels komen Nederlanders met dozen vol vuurwerk, die ze snel in hun auto laden, waarna ze weer wegrijden.

Stilte bij vuurwerkinleverpunten
Wie juist van zijn vuurwerk af wil, kan in Bergen op Zoom en Roosendaal terecht bij een speciaal inleverpunt. "Mensen die nu in België in de rij staan, verwachten we hier niet", geeft wethouder Barry Jacobs toe. "We richten ons vooral op mensen die nog oud vuurwerk hebben liggen en er nu toch geen lekker gevoel bij hebben. Of ouders, die niet willen dat hun kinderen dit jaar iets afsteken."

Echt storm loopt het nog niet. "In de twee dagen dat we hier nu staan, is er één iemand langs geweest. Die heeft 4,3 kilo ingeleverd." Diezelfde hoeveelheid werd vorige week ook in Roosendaal ingezameld. Toch is dat volgens de wethouder niet erg. "Het gaat erom dat we in ieder geval de gelegenheid bieden. Alle beetjes helpen."

zo te zien en te horen zijn er aardig wat mensen die er toch wel een lekker gevoel bij hebben.
 
Bovenaan