Grote overlast op Geitenkamp; Twee arrestaties bij grote vuurwerkcontrole

Plum Bloom

Registered User
ARNHEM - De politie in Arnhem heeft donderdagavond twee arrestaties verricht en diverse bekeuringen uitgedeeld bij een grote controle op de Geitenkamp. Die werd gehouden naar aanleiding van de vele meldingen, woensdagavond, over vuurwerkoverlast in de Arnhemse wijk.

Een 15-jarige Arnhemmer is aangehouden omdat hij illegaal vuurwerk in zijn bezit had. Een 37-jarige plaatsgenoot werd gearresteerd na het beledigen van een agent.

Bij de controle, die uitgevoerd werd door diverse politie-eenheden en mensen van Handhaving, is het nodige aan zwaar vuurwerk in beslag genomen. Voor diverse overtredingen werd een vijftal boetes uitgeschreven.

Geitenkamp vraagt extra aandacht
Volgens de politie was het ook donderdagavond weer onrustig op de Geitenkamp. ,,Er was veel overlast van groepen mensen.” De komende tijd wordt er stevig gecontroleerd in de wijk, kondigt de politie aan. De autoriteiten zijn in de hele stad fel op (vuurwerk)overlast. ,,Maar de Geitenkamp vraagt op dit moment om extra aandacht.”

Via Facebook deelt de politie Arnhem-Noord een waarschuwing uit aan mensen die met verboden vuurwerk bezig zijn: ‘Weet dat dit soort controles vaker uitgevoerd zullen worden. Wij treden hard op. (...) De straffen voor het bezit van illegaal vuurwerk zijn zeer fors. Zo staat er maximaal 6 jaar gevangenisstraf op het in bezit hebben van illegaal vuurwerk. Een gewaarschuwd mens...’

 

Plum Bloom

Registered User
Grimmig knallend vuurwerkprotest in Arnhemse volkswijk Geitenkamp: ‘Het was hartstikke gezellig’

ARNHEM - In de Arnhemse volkswijk Geitenkamp knalt het avond aan avond, letterlijk en figuurlijk. ,,En dat zal zo blijven tot het nieuwe jaar aanbreekt”, zegt een 46-jarige wijkbewoner.

Vrijdagavond riep de Geitenbult, zoals de dit jaar honderdjarige volkswijk in Arnhem wordt genoemd, herinneringen op aan de roerige volksopstand in Klarendal in 1989. Toen namen wijkbewoners het heft in eigen hand tegen junks en wemelde het avond aan avond van de politie.

Geen drugs maar vuurwerk
Nu draait het niet om drugs - al hangt er ook een wietgeur - , maar om vuurwerk, dat nu al enige avonden achter elkaar in de wijk wordt afgestoken. Ook nu rijden politieauto's en -busjes af en aan en staat aan de Rosendaalseweg, aan de rand van de Geitenkamp, het halve wagenpark van de Arnhemse hermandad klaar om uit te rukken.
Op het winkelplein met dezelfde naam als de wijk houden agenten in burger tegen tienen nog steeds de zaak in de smiezen. De grimmige sfeer wordt versterkt door in donkere kledij schuilende jongeren die op scooters voorbij rijden en plukjes buurtbewoners die rondhangen om te zien waar de actie is. Het verschil met Klarendal destijds is dat om half elf iedereen het voor gezien houdt en dat de rust wederkeert.

Vuurwerkfeestje op plein
De politieaandacht van vrijdagavond is volgens buurtbewoners te wijten aan een vuurwerkfeestje op het plein, eerder op de avond. De kruitdampen die er hangen en de majeure resten van wat ooit een indrukwekkend pakket vuurwerk moet zijn geweest, getuigen ervan. De mensen willen wel wat vertellen, maar op de Geitenkamp doen de meeste dat liever zonder dat hun naam in de krant komt.
,,Het was hartstikke gezellig", zegt een 46-jarige buurtbewoner. ,,Het hele plein stond vol mensen en ze waren allemaal vuurwerk aan het gooien. Ze pakten gewoon effe een momentje om te protesteren.” Want dáár is het volgens de Geitenkampers om begonnen: het landelijk vuurwerkverbod in verband met corona. Dat zint hen niet.

,,Alles word je afgepakt”, moppert een 40-jarige vrouw. ,,Kerst, Oud en Nieuw. Je mag geen vuurwerk voor je eigen deur afsteken, maar wel met 85 man in de Action. De regels zijn toch tegenstrijdig?” De 46-jarige wijkgenoot is het daar mee eens. ,,Die blagen willen gewoon vuurwerk afsteken. Je bent allemaal jong geweest toch?”
Op de Geitenkamp gaat het echter niet om een enkel onschuldig rotje dat door een nog niet volgroeide deugniet wordt afgestoken. Er gaat zwaar vuurwerk de lucht in. En vrijdagavond zouden, zo bevestigt de politie, ook schoten zijn gelost. ,,Met een kalasjnikov", roept de een. ,, Nee, met een alarmpistool", roept de ander.

Brievenbussen opgeblazen
Donderdag werd een 15-jarige jongen met illegaal vuurwerk gepakt en werd een 37-jarige man aangehouden omdat hij een agent had beledigd. Ook woensdag was het al onrustig. ,,Toen is er al van alles met vuurwerk opgeblazen", beweert een 17-jarig meisje. ,,Brievenbussen, ramen, containers. Die avond kwam er ook al een motoragent bij, maar die keerde om omdat-ie bang was. Iedereen steekt illegaal vuurwerk af. Daar kun je wel aankomen.”
Wát het ook is, ook vrijdagavond laat klinkt nog een enkele knal alsof we in Syrisch oorlogsgebied bivakkeren en niet in een best wel gezellige, maar sociaal verzwakte Arnhemse volksbuurt die er soms z'n eigen mores op nahoudt. ,,Niet normaal", zegt wijkbewoner Gerard Veenendaal op het moment dat een dertigtal meters verderop weer een angstaanjagende bom afgaat.

,,Zielig voor de politie. In de zeven jaar dat ik hier woon, heb ik dit nog nooit meegemaakt.” Hij krijgt bijval van zijn vriend Cees Schaftenaar. ,,Dit is gewoon een kwestie van de politie treiteren. En ik ben bang dat het nog erger gaat worden. Je moet geen kinderen gaan bekeuren in de Geitenkamp, want dan krijg je de mensen tegen je", zo analyseert hij de volksaard ter plaatse.
Schaftenaar refereert aan de aanhouding van de 15-jarige en het uitdelen van boetes aan jeugd. Het 17-jarige meisje uit de wijk moet daar ook aan denken. ,,Kleine kinderen worden opgepakt, maar het zijn de volwassenen die er achter zitten", stelt zij. ,,Zij kopen het vuurwerk en geven het aan hun kinderen die het gaan afsteken.”

Kat- en muisspel
Het gevolg van een en ander is volgens wijkbewoners dat zich nu een kat-en-muisspel tussen politie en bevolking aftekent waarvan het einde nog niet in zicht is. ,,Dit blijf je houden tot het nieuwe jaar aanbreekt", zegt de 46-jarige man.
En dat allemaal vanwege een vuurwerkverbod waarvan in elk geval een deel van de Geitenkampers vindt dat het niet voor hen geldt. ,,Het is de staat zelf die er vanaf wil, met corona en hoe druk het is in de zorg heeft het niks te maken", zegt de man. ,,Dat heeft die deskundige, die Diederik Gommers, toch ook zelf gezegd, bij Beau?”

 

Richardus

Registered User
Wat een machtsvertoon. Ze hebben nu niks anders te doen blijkbaar, op oudejaarsnacht kunnen ze nooit zo op 1 plek aanwezig zijn als het op vele plekken los gaat...
 

Z@P

Registered User
Een wijk verderop gingen er gister wat italiaanse shells de lucht in naar mijn idee, doffe lancering gevolgd door 8 knallen en een diepe doffe dreun, het is genieten 😉 Blij om te lezen en horen dat er mensen tegengas geven.
 

Chrissie81

Registered User
Een wijk verderop gingen er gister wat italiaanse shells de lucht in naar mijn idee, doffe lancering gevolgd door 8 knallen en een diepe doffe dreun, het is genieten 😉 Blij om te lezen en horen dat er mensen tegengas geven.
Ja dat zou kunnen, ik hoorde ook van die mooie ritmische tikken in de verte. In ieder geval behoorlijk doffe klappen waren het.
 
  • Like
Reactions: Z@P

Chrissie81

Registered User
Wat een machtsvertoon. Ze hebben nu niks anders te doen blijkbaar, op oudejaarsnacht kunnen ze nooit zo op 1 plek aanwezig zijn als het op vele plekken los gaat...
Inderdaad, proberen nu heel indrukwekkend over te komen omdat het allemaal in 1 wijkje is. Als dit later meer verspreid wordt door de steden etc. denk ik dat ze zo weer weg zijn als ze met 3 of 4 agentjes aan komen kakken.
 

Schuim

Registered User
Inderdaad, proberen nu heel indrukwekkend over te komen omdat het allemaal in 1 wijkje is. Als dit later meer verspreid wordt door de steden etc. denk ik dat ze zo weer weg zijn als ze met 3 of 4 agentjes aan komen kakken.
Dit is het ook exact, ze moeten nu wel laten zien dat ze handhaven, anders heeft iedereen er schijt aan, en krijgen ze na de tijd ook nog is op hun flikker.
 

Plum Bloom

Registered User
Dit is het ook exact, ze moeten nu wel laten zien dat ze handhaven, anders heeft iedereen er schijt aan, en krijgen ze na de tijd ook nog is op hun flikker.
En het is pas 21 november :ROFLMAO:

Ik hoop dat het overslaat naar andere gezellige wijken in de (middel)grote steden.

Arnhems burgemeester Marcouch is overigens al een tijdje bezig de sterke man uit te hangen. Net als Aboelaadklep in Rotterdam. Zou mij niet verbazen als ze zich aan het profileren zijn als opvolger van Lodewijk Asscher, als de PvdA in maart 2021 teleurstellend presteert bij de parlementsverkiezingen.
 

Plum Bloom

Registered User
Politie met honden in actie in Arnhemse wijk Geitenkamp, jongeren spelen kat-en- muisspel

ARNHEM - Het is zaterdagavond onrustig in de Arnhemse wijk Geitenkamp. Jongeren steken er vuurwerk af en hangen op straat. De politie grijpt in. Ze is massaal ter plaatse, onder meer met honden.

Agenten proberen de jongeren in toom te houden, er is sprake van een kat-en- muisspel. Er wordt vuurwerk afgestoken en er klinken harde knallen. ‘Ga eens boeven vangen!’, roept een bewoner van de wijk uit zijn raam. Agenten reageren er niet op.

Er zijn intussen drie mensen aangehouden. Het was eerder deze week ook al onrustig in de Geitenkamp. Het is de vierde avond op rij dat met name jongeren vuurwerk afsteken. Frustratie over het vuurwerkverbod met oud & nieuw zou hun drijfveer zijn.

,,We moeten dit jaar de meeste tijd binnen zitten vanwege corona”, zegt tiener Tony. ,,Het vuurwerk was het enige waar we nog naar uitkeken. Maar je ziet het, ze steken het toch wel af.”

 

Plum Bloom

Registered User
Die tweede foto. Volgens mij staan de wouten zelf ook te genieten van die cake.

Jammer dat ik niet in Geitenkamp woon. Stiekem nitraatjes naar buiten gooien vanaf de eerste verdieping, pakkans nul.

Opvallend trouwens dat er geen melding worden gemaakt van agenten die bestookt worden. Da's kennelijk voorbehouden aan een ander slag volk, waarbij de-escaleren de voorkeur krijgt.

En wat riepen die twee hoogleraren ook al weer? https://freakpyromaniacs.com/index....em-gefrustreerde-mensen-niet-alles-af’.63220/
 
Laatst bewerkt:

goofygrunn

Registered User
Die shells op straat in Urk... 🙄
 
Laatst bewerkt:

Richardus

Registered User
Ik sta er altijd wel weer versteld van dat den mensch, of den 'Olander?, zulk onbeheerste beesten zijn. Het gaat me niet enkel om de wetten die overtreden worden, maar om het gebrek aan inzicht in consequenties, aan gemeenschapszin. De welvaart heeft hier een volk van narcisten geschapen, politici en bestuurders voorop.
 

Plum Bloom

Registered User
Zeven arrestaties in Arnhemse wijk met veel vuurwerkoverlast

ARNHEM - In de Arnhemse wijk Geitenkamp zijn dit weekend vooralsnog zeven verdachten aangehouden. In de wijk is het al een paar nachten onrustig; er wordt veel overlast ervaren van mensen die zwaar illegaal vuurwerk afsteken, aldus de politie.

Voor het afsteken van illegaal vuurwerk werden zaterdagavond vijf verdachten aangehouden. Een van hen zou ook bewust vuurwerk naar anderen hebben gegooid. Een persoon werd aangehouden voor het beledigen van agenten die vanwege de onrust extra in de wijk aanwezig waren.

Vrijdag kreeg de politie meerdere meldingen van grote groepen jongeren die overlast veroorzaakten door vuurwerk af te steken in de wijk. Ook werd er vuurwerk naar auto’s gegooid en er zou in de lucht zou zijn geschoten, wat nog wordt onderzocht, aldus de politie. Die hield vrijdag een 27-jarige man uit Arnhem aan op verdenking van verstoring van de openbare orde en opruiing.

De politie sluit meer aanhoudingen niet uit en meldt ook de komende tijd alert te blijven op de situatie in de wijk.

 

Plum Bloom

Registered User
Update de Gelderlander:

Vuurwerkoproer Geitenkamp Arnhem: nog eens vijf aanhoudingen

ARNHEM - In de Arnhemse wijk Geitenkamp zijn zaterdag op de vierde avond van het vuurwerkoproer nog eens vijf verdachten aangehouden.

Volgens de politie zouden zij illegaal vuurwerk hebben afgestoken. Een van de aangehouden personen wordt ervan verdacht dat hij bewust vuurwerk naar anderen gooide. Ook werd er iemand aangehouden voor het beledigen van agenten. Verder zijn er verschillende verkeersboetes uitgedeeld aan mensen die voor overlast zorgden.

Zwaar illegaal vuurwerk
Zaterdag was het de vierde avond op rij dat de politie met veel agenten aanwezig was in de wijk vanwege overlast van zwaar illegaal vuurwerk. Het zijn met name groepen jongeren die zich bezondigen aan het afsteken ervan.

Frustratie over het vuurwerkverbod met Oud en Nieuw wordt als drijfveer genoemd. De Geitenkamp is een van de plaatsen in Nederland waar een via social media veelvuldig verspreide oproep gehoor vindt om je tegen dat verbod af te zetten juist door vuurwerk af te steken.

Kat-en-muisspel
Inmiddels lijkt dat vuurwerkprotest ook te zijn ontaard in een kat-en-muisspel tussen politie en jeugd, waarbij de laatste groep erop uit is om de eerste uit te dagen. De politie kondigt aan de komende alert te blijven op de situatie in de wijk.

Daarin speelt volgens haar mee dat verschillende wijkbewoners de overlast zat zeggen te zijn. Op hen wordt ook een beroep gedaan om anoniem te bellen, als ze weet hebben van Geitenkampers die illegaal vuurwerk hebben liggen of daar in handelen.

 

Plum Bloom

Registered User
Burgemeester doet oproep na vuurwerkoproer Geitenkamp: ‘Ouders, waar bent u?’

ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch roept ouders in de Arnhemse wijk Geitenkamp op hun steentje bij te dragen om de rust in de wijk te doen wederkeren.

,,Ouders moeten hun verantwoordelijkheid pakken”, zegt de burgemeester, naar aanleiding van het vuurwerkoproer in de volkswijk waaraan de politie al sinds woensdag elke avond de handen vol heeft. ,,Dat mis ik.”

Meerderheid de dupe
Marcouch zegt dat in de Geitenkamp een minderheid haar frustraties over het landelijk vuurwerkverbod afreageert door zwaar, vaak illegaal vuurwerk af te steken. Daarvan is de meerderheid van de bewoners in de wijk, die helemaal klaar zijn met de vuurwerkoverlast, de dupe.

,,Zij zijn ook blij met de aanpak van de politie. En die gaat ook onverminderd voort. Wij hebben al de nodige aanhoudingen verricht en bekeuringen uitgedeeld en we zullen keihard blijven optreden tegen vandalisme en tegen het met gevaarlijk vuurwerk naar mensen gooien en hen schrik aanjagen.”

Marcouch weet dat onder de toeschouwers van het vuurwerkoproer ook veel jongeren in de tienerleeftijd zijn die rond de met vuurwerk stuntende en opruiende kwelgeesten hangen, maar die niet direct kwaad in de zin hebben. ,,Bij díe kinderen vraag ik me af: ouders, waar bent u?”
Als deze vaders en moeders nu eens hun kinderen thuishouden, dan krijgt de politie meer zicht op de jongeren die willens en wetens de boel verstieren, zo is de boodschap van de burgemeester.


Meer dan baldadigheid
,,Het woongenot en het gevoel van veiligheid van heel veel wijkbewoners is ernstig verstoord door het wangedrag. Daar moeten we samen wat aan doen. Ik beschouw dit als méér dan baldadigheid.”
In dat verband roept hij de mensen ook op zich te melden met informatie, bijvoorbeeld als ze weet hebben van plekken waar illegaal vuurwerk ligt opgeslagen

 
Bovenaan