Geen vuurwerk in oud GWK

Vuurwerk.pagina

Registered User
Woensdag 18 oktober 2006 - ROOSENDAAL – Ondernemer Carlo van Overveld uit Essen begrijpt er niets van. „Volgens mij is het allemaal heel simpel.“ Maar voor de gemeente Roosendaal liggen de zaken anders. Zij voelt niets voor een vuurwerkverkooppunt in het oude GWK-gebouw aan de grens.
Een paar maanden geleden kwam ras-Roosendaler Van Overveld, die sinds kort in Essen woont, op het idee. Met in zijn achterhoofd het gegeven dat Roosendaal op dit moment slechts drie verkooppunten voor vuurwerk telt, viel zijn oog op het voormalige grenswisselkantoor aan de Antwerpseweg. „De locatie is ideaal. Ver weg van bebouwing en bovendien beschikt het pand over een enorme kluis. Prima voor de opslag van vuurwerk.“

Volgens Van Overveld is het pand makkelijk aan te passen aan de strenge regels die gelden voor vuurwerkopslag. Maar hij is pas bereid die aanpassingen te doen als hij groen licht krijgt van de gemeente. De ondernemer benadrukt dat het gros van het vuurwerk in België blijft opgeslagen. Slechts een klein gedeelte bevindt zich straks in de kluis van het GWK. „We gaan regelmatig pendelen tussen beide panden. Zo is steeds maar een beperkte hoeveelheid aanwezig in ons pand.“

Hij heeft inmiddels een deal gesloten met een vuurwerkleverancier in België. Dat betekent overigens niet dat hij straks Belgisch vuurwerk verkoopt. „Nee, hoor. Het gaat om goedgekeurd Nederlands vuurwerk. Dus dat moet ook geen probleem zijn.“

Toch voelt de gemeente niets voor het plan. Op het GWK rust op dit moment een horecabestemming. Detailhandel, waaronder vuurwerkverkoop valt, is wat B en W betreft uitgesloten. „Ik begrijp niets van die formele opstelling. Ik vraag om een ontheffing voor twee dagen om het vuurwerk te verkopen. Daar kunnen ze toch wel een uitzondering voor maken?“

Gemeentewoordvoerder Ruben Sax is echter onverbiddelijk. „In dit geval maken we geen uitzondering vanwege mogelijke verkeersgevaarlijke situaties. Mensen die vuurwerk kopen, moeten doorrijden naar Essen om te kunnen keren en terug te rijden naar Nederland. We zijn bang dat ze dat niet doen en meteen keren via de berm.“

Maar naast het GWK zit ook een horecagelegenheid. Levert die niet dezelfde problemen op? Sax: „De drukte daar kun je niet vergelijken met de aantallen mensen die op vuurwerkverkoop afkomen.“

Toch geeft Van Overveld de moed niet op. Hij heeft een brief gestuurd aan de gemeenteraad waarin hij de raadsleden oproept alsnog in te stemmen met zijn plannen of in ieder geval met hem te spreken.

bron
 
Bovenaan