Geen show met drones, hoe Terneuzen dan wel het nieuwe jaar begint

Moontan

Moderator
Medewerker
Geen show met drones, hoe Terneuzen dan wel het nieuwe jaar begint

TERNEUZEN - De allereerste voorbereidingen voor de jaarwisseling in Terneuzen zijn begonnen. Met een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen wordt gezocht naar een alternatief.


De Terneuzense raadsfracties van PvdA en GroenLinks waren er dit jaar vroeg bij. Ze vroegen middels een motie of er niet nagedacht kon worden over een alternatief, één centraal feest voor de gemeente bijvoorbeeld. De fracties wierpen het idee van een droneshow op

Fiasco
Een door honderd met lichtjes uitgeruste drones uitgevoerd ballet in de hemel boven Terneuzen zal het niet worden. Een spektakel als op 5 mei in Rotterdam liet zien, zit er niet in. Veel te duur en de kans dat het vanwege slecht weer een fiasco wordt is levensgroot, oordeelden burgemeester en wethouders van Terneuzen onlangs.

,,De drones waren één suggestie die we deden”, reageert PvdA-fractievoorzitter Laszlo van de Voorde. ,,Een lasershow met muziek is bijvoorbeeld ook een idee. De gedachte die we hadden is een alternatief voor vuurwerk te bieden. Iets wat de mensen zo leuk vinden dat ze helemaal niet meer de behoefte hebben om vuurwerk af te steken. Zoiets moet ook ontstaan maar daar moet je wel een begin mee maken.”

Traditie
Samen met GroenLinks wil de PvdA-voorman een vaste najaarstraditie in de Terneuzense raad doorbreken. ,,Zoals het nu gaat is te repressief. Zo rond oktober, november wordt er weer door alle fracties gesproken over de te vrezen overlast van vuurwerk, dan wordt er gedacht aan een totaalverbod en uiteindelijk verzanden we weer in de conclusie dat dat landelijk moet worden opgelost.

Burgemeester Jan Lonink heeft lof voor de originaliteit van de fracties maar is geen voorstander van één oudjaarsevenement voor de hele gemeente. ,,Het is toch iets dat na de jaarwisseling zou zijn en dat is een moment dat veel mensen al alcohol op hebben. Op zo'n moment willen liefst geen vervoersbewegingen meer. En daarnaast hebben we het over een gemeente met veel kernen, waar iedere kern heeft een eigen cultuur heeft en vaak ook een eigen manier van Oud en Nieuw vieren. Neem bijvoorbeeld Hoek waar ze met carbid schieten met Oudjaar. Niks houdt de fracties tegen met privé-initiatieven te komen. Het hoeft niet per se vanuit de gemeente te komen.”

Corona
,,We moeten als gemeente nog een standpunt innemen over een vuurwerkverbod", waarschuwt de burgemeester. ,,Daarnaast speelt nu corona ook nog een rol. Hoe gaan we straks met Sinterklaas, Carnaval, De Havenfeesten en natuurlijk ook Oud en Nieuw. Een vuurwerkshow aan de kust in Terneuzen lijkt me heel erg mooi.”

 

joszie

Moderator
Medewerker
Het beste alternatief is gewoon iedereen zelf een eigen feestje laten vieren.

En als dit incl. Het zelf afsteken van vuurwerk is,dan lekker zo laten.
 

Onze Partners

Bovenaan