Bij alle bommen wordt aangeraden ze te schieten onder een hoek van 45 graden, dit is na te meten als men de ondergrond als 0-punt gebruikt, nadeel is dat langs oevers de ondergrond vaak schuin afloopt, dan geldt in dit geval dus het 0-punt ook niet meer, je zal dan bijvoorbeeld als de oever 20 graden schuin afloopt je opstelling dus onder een hoek van 25 graden moeten plaatsen, kies je dus voor de 45 graden en plaats je deze 45 graden van de oever af dan zit je dus op de gebruikelijke 65 graden.
Te grote hoek dus.
Plaats je de bommen onder 45 graden, gerekend vanaf een 0-punts oever, dan heb je dus geen afkets probleem.
Zelfde geldt ook voor een oever die 20 graden afloopt en je plaats de stelling onder een hoek van 25 graden.
Een waterbom heeft ook een bepaalde vlucht waar aan voldaan moet worden, een lange vlucht en de bom knalt boven water (lange vlucht is vaak de fout van het schieten onder een te grote hoek), kies je een tekorte hoek dus onder de 45 graden dan kets deze tegen het water af en kan dan dichterbij als de oorspronkelijk aangegeven baanlengte ontploffen.
Meeste waterbommen zijn dus zo berekent dat bij het schieten onder een hoek van 45 graden de bom goed functioneert zoals deze zou moeten.
Ik denk dat de hoeveelheid liftcharge iets groter is vanwege de zwaarte van de bom, vaak wordt er gewerkt met zwaarder constructiemateriaal aan 1 zijde zodat de bom naar de juiste kant draait, lont naar onder en de effectkop naar boven, fuse is vaak van watervastmateriaal en brand dus ook onder water.
Daarnaast is het ook haast onmogelijk om na te gaan dat zo'n waterbom een 360 graden gelegde constructie zou moeten hebben aangezien hiervan maar 180 graden zichtbaar is.
Ik denk dat de schaal tot een bepaalde hoeveelheid graden belegd is en de rest dienende doet als verzwarend materiaal.
Geheel zeker ben ik er dus ook niet van maar lijkt me de meest logische oplossing aangezien het sas verspilling is als men de schaal 360 graden belegd en maar 180 graden zichtbaar is, waar is de overige 180 graden dan?
Juist verspilling dus.
Het lijkt mij de meest voor de hand liggende oplossing dat de schaal 180 graden afgevuld wordt en de overige 180 graden verzwaard materiaal is.
Verzwaard lijkt me logisch aangezien een dobber ook niet gaat staan zonder lood.
Daarnaast w.b.t de liftcharge is het zo dat de zwaartekracht theorie in werking gaat en het object naarmate de vlucht vordert naar onderen getrokken wordt, dus naar de aarde toe die in dit geval bestaat uit water.
Maar denk eerlijk gezegd dat het bepalend is aan de kaliber bom en de baanlengte van de af te leggen waterbom.
Maargoed er zullen vast wel meer mensen zijn met een verhelderend theorie.:smile:
Ps. 0-punt bedoel ik dus de 0 graden aan op een gradenboog, iets makkelijk rekenen namelijk.:idea: