Europese grondwet

slayer

Registered User
Zoals iedereen denk ik wel weet, moeten we 1 juni stemmen voor of tegen de Europese grondwet.
Weet iemand of er ook wetten in staan die nadelig uitpakken voor mensen die naar Belgie reizen om daar vuurwerk te kopen?
 

Vavoom

Registered User
Dat is precies de ellende met heel dat gebeuren. Inhoudelijk is namelijk nog vrij weinig bekend over de Europese grondwet en weet je dus niet waar je nu eigenlijk voor stemt (welke regels en wat heeft dat voor effect). Je mag alleen maar zeggen of je wilt dat er een Europese grondwet komt (ja of nee).
 

Berryfreaky

Registered User
Ik zit al een tijdje op het internet om wat over vuurwerk te vinden in de europese grondwet maar ik heb geen regeltje kunnen vinden wat over vuurwerk gaat.
Volgens mij is er gewoon nog niks bekend over vuurwerk in de europese grondwet, altans ik heb het niet kunnen vinden.
 

kimble

Registered User
Ik denk niet dat dit in de grondwet staat. In de EU grondwet zijn voornamelijk de dingen opgenomen zoals recht op leven/onderwijs etc, en hoe de macht in de EU verdeelt is. Er zal niet instaan 'gij heeft het recht om vuurwerk te ontbranden'. Dit soort dingen zullen voornamelijk landelijk geregeld worden. Wat wel voordelig is aan zo'n EU grondwet naar mijn mening is dat invoer/uitvoer misschien wat makkelijker wordt, want de grenzen wordt steeds opener.

trouwens als je nee stemt, stem je alleen nee voor deze versie van de grondwet, en dan wordt er weer een nieuwe versie gemaakt waar we over mogen stemmen. totdat iedereen tevreden is.
 
Laatst bewerkt:

Tony

Administrator
Medewerker
kimble zei:
Ik denk niet dat dit in de grondwet staat. In de EU grondwet zijn voornamelijk de dingen opgenomen zoals recht op leven/onderwijs etc, en hoe de macht in de EU verdeelt is. Er zal niet instaan 'gij heeft het recht om vuurwerk te ontbranden'. Dit soort dingen zullen voornamelijk landelijk geregeld worden. Wat wel voordelig is aan zo'n EU grondwet naar mijn mening is dat invoer/uitvoer misschien wat makkelijker wordt, want de grenzen wordt steeds opener.

trouwens als je nee stemt, stem je alleen nee voor deze versie van de grondwet, en dan wordt er weer een nieuwe versie gemaakt waar we over mogen stemmen. totdat iedereen tevreden is.


Er komt wel een nieuwe wetgeving omtrent vuurwerk in Europa waar we al eens over gesproken hebben . Hoort dit niet bij de EU grondwet dan ?
 

kimble

Registered User
Tony zei:
Er komt wel een nieuwe wetgeving omtrent vuurwerk in Europa waar we al eens over gesproken hebben . Hoort dit niet bij de EU grondwet dan ?

Dit komt niet in de grondwet te staan. Ik weet niet precies hoe de Europese Unie werkt maar die kunnen gewoon bepaalde wetten instellen netzoals het nu is in Nederland: we hebben een grondwet waarin onderwerpen staan van vrijheid tot geloof, recht op leven en nog heel wat meer. Dan heb je nog gewoon de wetten zoals je mag geen vuurwerk hebben die niet voldoen aan ... eisen.

Het gaat alleen om de grondwet te vervangen door een europese. De nederlandse wetten blijven in theorie hetzelfde al kan de Europese Unie ze wel overrulen. Dus die nieuwe wetgeving zal niet in de grondwet komen maar dat word gewoon een europees regeltje zegmaar.

Ik ben geen europa expert, dus als ik iets fout zeg gewoon brullen! ;)

mocht je trouwens niks te doen hebben, kan je hier de hele EU grondwet lezen
 
Laatst bewerkt:

roelz

Registered User
Denk dat het niet in de grondwet komt/staat, in de lagere regionen is men bezig met het gelijk trekken van wetgeving omtrent vuurwerk. In het strenge nederland mag méér de laatste jaren (grammen in sierwerk), in belgie gaat het aanscherpen van wat wel/niet mag zo'n beetje beginnen; het uitbannen van de zwaarste klappers is al een feit geloof ik... Zelf in spanje rommelt het las ik ergens op FPM.
Dat egaliseren van regeltjes gaat door totdat er één europees beleid is. (ben ook geen expert; dit zegt m'n 'theewater' ) Groet, Roel.
 

near

Registered User
Het is best wel grappig want ik ben 2 weken terug met school op bezoek gegaang in brussel bij het europese parlement.
Hier hebben we gesproken met 2 mensen van de PVDA.

We konden op school vragen bedenken die we daar konden vragen.

Ik heb daar gevraagt hoe het zit dat de europese grondwet wel voor iedereen geldt maar je er als land ook onder mag zitten dus neem het voorbeeld nederland met zijn vuurwerk wetten.
En wat ze eraan deden om die wetten toch niet teveel verschillig te laten.
Hier kreeg ik geen duidelijk antwoord op, het enige dat gezegt werdt was dat dit mocht en dat ieder land vrij was voor dit soort dingen maar dat ze zich wel aan die grondwet moesten houden.

Hier kwam ik dus niet ver mee. Maar ik vind als ze een willen worden, dat ze dan een grote grondwet moeten hebben. En niet dat bv: weer die soft-drugs regeling alleen in nederland geldt.
 

de generaal

Registered User
De Europese grondwet zoals die nu wordt voorgesteld zal geen directe invloed hebben op vuurwerksmokkel / vuurwerk regelingen van lidstaten. Een grondwet heeft tot doel de verhoudingen binnen een staat of zoals in dit geval de europese unie te regelen. Grondrechten (zoals recht op onderwijs en vrije meningsuiting) zijn maar een klein onderdeel van een grondwet in het geval van de Nl'se grondwet gaan slechts 23 van de 140 artikelen hierover.
Wetten die de strafbaarheid van dingen regelen vallen onder lagere wetgeving. Die zullen dus in de grondwet niet geregeld worden.

Deze gronwet heeft wel tot doel te leiden tot verdere samenwerking op het gebied van b.v grensoverschreidende criminaliteit. Het zou dus kunnen zijn dat (op een later tijdstip) op het gebied van vuurwerk nadere richtlijnen worden gesteld. Dat hoeft niet meteen een verscherping van het huidige beleid te zijn, en
lijkt me dan ook geen directe reden om NEE te stemmen .

De generaal
 

tommy-gun

Registered User
De nieuwe Europesche grondwet heeft geen betrekking op individuele zaken als vuurwerkbeleid. Deze staan in de Nederlandse Wetgeving vernoemd en deze worden door ieder land afzonderlijk bepaald. Het zal dan ook geen invloed hebben op het huidige beleid. Het is meer een samenraapsel van bestaande verdragen die voor alle landen van de Europesche Unie gaan gelden en opnieuw vastgelegd worden.
Helaas gaan op het gebied van opsporing de desbetreffende instanties wel nauwer samenwerken en informatie uitwisselen. Ook wordt het voor opsporingsiensten makkelijker om in het buitenland te werken hetgeen betekent dat bijv. Nederlandse opsporingsambtenaren in Belgie de bij Nederlandse wet verboden zaken zoals illegale vuurwerkhandel kunnen vastleggen.
Nu zal dat in de praktijk niet zoveel vaart lopen maar in de toekomst ?????
 

Savendro

Registered User
De Dienstenrichtlijn is een uitgebreid en complex stuk. De kern echter, die ook van grote invloed gaat zijn op de autonomie van gemeentelijke overheden, is het zogenaamde “oorsprongslandbeginsel� en de ´vestigingsvrijheid’. Dienstverleners uit elke Europese lidstaat mogen dan in uw gemeente hun diensten aanbieden zónder gebonden te zijn aan Nederlandse wet- en regelgeving. Aan buitenlandse dienstverleners mogen géén vergunningseisen gesteld worden en geen Nederlandse autoriteit mag toezien op het gedrag van de dienstverlener of de kwaliteit en inhoud van de aangeboden diensten. De richtlijn kent een aantal uitzonderingen, maar de formulering daarvan is zo algemeen dat slechts weinig diensten echt zijn uitgesloten van deze beginselen.

Daarnaast garandeert de dienstenrichtlijn volkomen vestigingsvrijheid voor alle Europese dienstverleners. U mag als gemeente géén voorwaarden meer stellen, geen regels meer handhaven of u op wat voor manier dan ook uitlaten over de inhoud of kwaliteit van de dienstverlening of bedrijfsvoering. Vergunningenstelsels worden in belangrijke mate buiten werking gesteld en elke controle op de dienstverlening wordt de gemeente ontnomen.

Voor uw gemeente kan dat betekenen dat buitenlandse dienstverleners met zeer concurrerende prijzen gaan meedingen naar opdrachten die aanbesteedt moeten worden. Die opdracht eenmaal verworven, kan uw gemeente geen voorwaarden meer stellen, vergunningen verlangen of controle uitoefenen op de dienstverlening.

Dienstverlening is in de richtlijn een zeer ruim begrip. Niet alleen administratieve diensten of traditionele diensten als kappers en schoonmakers vallen daaronder, maar elke handeling buiten loondienst waarvoor een economische tegenprestatie wordt verlangd. Dat treft dus ook de vuilnisophaaldienst, het zwembad, delen van het onderwijs en gezondheidszorg, de thuiszorg, gebouwenbeheer, openbare werken, bejaardenzorg, pomphouders, sociaal-cultureel werk, toerisme, maar ook handel in bijvoorbeeld vuurwerk.

Als ik de vetgedrukte stukjes met elkaar combineer, zou ik er wel iets leuks van kunnen maken :)

Maar goed beschouwd, bestaat die hele europese grondwet uit bestaande regels die nu vastgelegd gaan worden in een boekje. atm zal er dus niks veranderen.
Kijk je naar de voor en tegen stemmers. Dan zou ik persoonlijk voor gaan stemmen. Er mogen dan geen goede argumenten zijn om voor te gaan stemmen. Maar de anti-stemmers baren mij zorgen met argumenten als "kom we stemmen tegen want we hebben niet gewonnen bij het song-festival"

En dan nog zou het niet uitmaken, want die grondwet geraakt er toch wel door, aangezien een referendum alleen een advies is aan de regering. Uiteindelijk zal de regering beslissen of er wel of niet meegedaan wordt.
 
Bovenaan