Er komt gevaarlijk vuurwerk vanuit China naar de haven

Moontan

Moderator
Medewerker

Er komt gevaarlijk vuurwerk vanuit China naar de haven​


Het systeem van CE-markering voor veilig en kwalitatief consumentenvuurwerk functioneert in de praktijk niet. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Hierdoor loopt de consument onnodige risico’s bij het afsteken van consumentenvuurwerk met CE-markering. Raadslid Mohamed-Hoesein maakt zich dan ook zorgen over de opslag van meer dan duizend containers met vuurwerk in de Rotterdamse haven die binnenkort zullen vertrekken van China voor de komende jaarwisseling.

Bij haar jaarlijkse productveiligheidsonderzoek signaleert de inspectie steeds opnieuw dat gemiddeld 75 procent van het door de ILT geteste vuurwerk op de Nederlandse markt niet aan de eisen voldoet. Ongeveer een kwart hiervan wordt jaarlijks door de ILT van de markt gehaald vanwege een hoog risico voor de consument.

Reden voor de fractie van Denk om aan havenwethouder Van Gils te vragen of hij in het bezit is van de afkeurpercentages van vuurwerk met CE-markering dat wordt aangeboden op de Rotterdamse markt.

De ILT constateert onder andere dat er beter toezicht moet komen op de aangewezen instanties. Dus toezicht op toezicht. En er moet meer samenwerking tussen de Europese markttoezichthouders komen om dat toezicht - dat nu per land verschilt - doeltreffender te maken.

‘’Bent u bereid verbeteringen door te voeren bij het opstellen en accorderen van het kwaliteitsproces bij het testen van het vuurwerk die de Rotterdamse haven binnen komt varen?’’, is de concrete vraag aan de havenwethouder.

 
Bovenaan