Weleens van het feest San Trifone gehoord? Waanzinnig! Check hier alle foto's en videobeelden >> San Trifone 2018 - Beeldmateriaal
Welkom op het nieuwe Freakpyromaniacs forum! Op dit moment werken we volop aan de nieuwe functies van het forum Heb je vragen of opmerkingen klik dan door naar deze thread FPM 2018 V1 en wij proberen zo snel als mogelijk te helpen

Eerste vuurwerkslachtoffer onder het mes: ‘Lieve mensen, het is 4 november’

Tony

Medewerker
Administrator
Berichten
36.237
Leuk bevonden
31.444
Leeftijd
40
Locatie
Rotterdam
#1
,,Lieve mensen, het is 4 november en nacht", schrijft plastisch chirurg Paul van Zuijlen van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Dit weekend opereerde hij het eerste vuurwerkslachtoffer van het jaar. De arts is duidelijk niet blij, getuige zijn Tweet van even na tweeën. ,,Dit moet toch te voorkomen zijn.”

,,Zojuist heb ik alweer het eerste vuurwerkslachtoffer geopereerd", twittert Van Zuijlen. ,,Je zou denken dat dit allemaal toch te voorkomen zou moeten zijn, maar daar vergis ik me dus kennelijk in...” Gezien het vele aantal reacties op Van Zuijlen tweet delen veel mensen zijn afkeer tegen vuurwerk en dan vooral het afsteken voor 31 december. Maar ook illegaal vuurwerk krijgt kritiek.

De oplossingen die worden aangedragen zijn legio en variëren van ‘vuurwerk verbieden’ tot ‘het niet meer vergoeden van operaties’ zodra iemand, door eigen schuld, gewond raakt. ,,Personen die hun middelvinger opsteken tegen het vuurwerkverbod moeten niet zeuren als ze die vinger vervolgens aan vuurwerk kwijtraken”, schampert een twitteraar.

,,Jammer, dat de politiek niet de ballen heeft om het vuurwerk te verbieden!”, merkt iemand op. Anderen wijzen hem erop dat het afsteken van vuurwerk voor oud en nieuw al verboden is en de handhaving te wensen overlaat. ,,Ja want het huidige verbod op illegaal vuurwerk en het afsteken voor 31-12 werkt ook zo goed hè”, wordt hem toegebeten.


Meldplicht

Om de veiligheid van agenten te verbeteren tijdens de jaarwisseling, wil de politie een meldplicht voor mensen die gepakt zijn met illegaal vuurwerk. Tijdens de jaarwisseling zijn politiemensen de afgelopen jaren regelmatig bekogeld met zwaar vuurwerk. ,,Als je mensen een meldplicht oplegt, kunnen ze tijdens de jaarwisseling ook niet met vuurwerk gooien'', zegt Ruud Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen Politieambtenaren.

De bevoegdheid om meldplicht op te leggen, ligt bij de burgemeesters. Verkuijlen: ,,Het is een zwaar middel, maar gemeenten lopen een groot risico als zich illegaal vuurwerk in een woning bevindt. Er moeten dan huizenblokken en woningen worden ontruimd. Het is wat ons betreft het overwegen waard.'' De afgelopen weken werden op diverse plaatsen al grote hoeveelheden, illegaal, vuurwerk in beslag genomen.

In Haarlem raakte zaterdagavond een jongeman ernstig gewond, toen een illegaal stuk vuurwerk in zijn hand ontplofte, meldt het NHNieuws. Het zou gaan om zogenaamde nitraten, knalvuurwerk met een grote explosieve kracht. De politie meldt op Facebook dat het stuk vuurwerk ‘vrijwel direct’ afging bij het aansteken. Of de gewonde jongen ook chirurg Van Zuijlens patiënt was, is niet duidelijk.


‘Moedig besluit’
Vorig jaar haalde de politie 150 pakketten uit de handel. ,,Pakketten met illegaal vuurwerk dat de kracht heeft van een aanvalsgranaat. Daarbij komt dat het, anders dan legaal vuurwerk, massa-explosief is. Gaat er een af dan gaat gaat alles af”, aldus Verkuijlen. Een vuurwerkvrije stad, waarvoor de Rotterdams burgemeester Aboutaleb pleit, vindt hij een ‘moedig besluit’.

Verkuijlen kijkt met ‘veel interesse’ uit naar het onderzoek inzake de mogelijkheden daartoe in Rotterdam. ,,Daar kijken we met veel interesse naar, maar we zien ook zorgpunten. Een dergelijke maatregel kan vuurwerktoerisme in de hand werken. Dan gaat iemand naar zijn tante in een aangrenzende gemeente waar het afsteken van vuurwerk wel is toegestaan.’’

Bron: https://www.ad.nl/binnenland/eerste...-mes-lieve-mensen-het-is-4-november~a43dca82/
 

Tony

Medewerker
Administrator
Berichten
36.237
Leuk bevonden
31.444
Leeftijd
40
Locatie
Rotterdam
#6
Vuurwerkexpert.nl is lid van de BPN. De branchevereniging komt met onderstaand persbericht naar aanleiding van een uitzending van nieuwsuur. Omdat wij hier volledig achter staan, delen we deze boodschap graag. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat ons plezier ons wordt afgenomen omdat men het verschil niet begrijpt tussen legaal en illegaal vuurwerk. Deel jij dit bericht om iedereen het eerlijke verhaal te vertellen? Hierbij het persbericht:

"De BPN betreurt de berichten naar aanleiding van de uitzending van Nieuwsuur van afgelopen maandag waarin plastisch chirurg Paul van Zanten bericht over het binnenkomen van het eerste vuurwerkslachtoffer als gevolg van zwaar en illegaal vuurwerk. Verschrikkelijk nieuws.

Het is betreurenswaardig dat de import, en het gebruik van deze zware explosieven in ons land toeneemt. Dit zware, levensgevaarlijk illegale vuurwerk heeft wat de BPN betreft niets met vuurwerk te maken.

(Legaal) vuurwerk in Nederland is aan strenge regels gebonden en mag slechts 3 dagen per jaar (op eind december) verkocht worden, en slechts op oudejaarsnacht worden afgestoken. En dat heeft een reden. Op die manier beperken we overlast, schade en letsel als gevolg van legaal vuurwerk en kunnen we verantwoord blijven genieten van deze jaarlijkse traditie. De BPN heeft zich de afgelopen jaren, samen met politie en overheid bovendien ingezet om schade en letsel als gevolg van (legaal)vuurwerk tijdens de jaarwisseling te beperken (onder andere door de aanpak van illegaal vuurwerk, de mogelijkheid dit te melden, en de campagne #vier vuurwerk veilig). En met succes, het aandeel schade, letsel en overlast als gevolg van legaal vuurwerk is de afgelopen jaren gedaald.

Juist vanwege die gezamenlijke aanpak, en de dalende cijfers betreurt de BPN het dat bij deze discussie, over letsel als gevolg van illegaal vuurwerk, ook opnieuw het gebruik van legaal vuurwerk wordt betrokken. De jaarlijkse vuurwerktraditie heeft niets te maken met het gebruik van zware explosieven en bommen, die onder het mom van vuurwerk in de maanden voorafgaande aan de jaarwisseling ons land binnen komen.

Om de vuurwerktraditie te beschermen, maar bovenal om consumenten bewust te maken van de gevaren hiervan steunt de BPN de oproep van de politie om het gebruik, import en verkoop van illegaal vuurwerk harder te bestraffen. Alleen dan kunnen we dit soort ongevallen voorkomen. Door gezamenlijk op te treden tegen illegaal vuurwerk kunnen we de jaarlijkse vuurwerktraditie in stand houden en letsel en schade als gevolg van zwaar en illegaal vuurwerk voorkomen."
 

Onze Partners

Bovenaan