Een vuurpijl explodeerde in Ruuds gezicht, het werd hem fataal

Tony

Administrator
Medewerker
Hij keek er ieder jaar naar uit: vuurwerk afsteken tijdens oudjaar. Maar die voorliefde werd Ruud fataal. Op oudjaarsdag ontplofte een vuurpijl in zijn gezicht. "Ik rende als een gek naar hem toe en dacht: het zal toch niet, het zal toch niet", zegt zijn vriendin Saskia.

Saskia vertelt het indringende verhaal van haar vriend Ruud in de documentaire Vuurwerk onder vuur op Videoland. Ruud uit Medemblik overleed op oudjaarsdag 2013 aan het begin van de avond, toen hij de kinderen in de buurt mooi vuurwerk wilde laten zien. Maar een vuurpijl ging niet af nadat hij hem had aangestoken.

Boven hangen
Hij is er weer naartoe gelopen, ging erboven hangen. En toen gebeurde het. "Meer hoef ik niet te zeggen", vertelt Saskia. Ze was op dat moment in huis. "Een van de kinderen bonkte enorm hard op de deur. Het is heel raar, maar ik hoorde aan de manier van bonken dat het helemaal mis was. Ik deed open, en hij vertelde wat er was gebeurd."

Saskia sprintte naar Ruud toe. Hij lag op straat, was achterover gevallen. Het vuurwerk was recht in zijn gezicht geëxplodeerd waardoor een deel van zijn gelaat was weggevaagd. Hij was zwaargewond, ademde nog wel, maar Ruud had geen kans meer.

Saskia en Ruud leerden elkaar jaren daarvoor kennen in de sportschool. Het duurde enige tijd, maar ze werden verliefd en kregen een relatie. Toevallig waren ze ook overburen. "Dat was aan het begin wel lastig toen we niet wilden dat de buurt van ons wist. Maar tijdens de relatie was het wel makkelijk dat we zo dicht bij elkaar woonden. De buurt gunde het ons heel erg."

Verschillen
Zo waren ze acht jaar samen en hadden ze veel aan elkaar. Maar over vuurwerk dachten ze verschillend. Saskia is er nooit dol op geweest, dat heeft ze van huis uit meegekregen. "We woonden op een boerderij met een rieten kap. Mijn vader vond het maar niks. Een vuurpijl op het dak en je huis was weg. Dat gevoel heeft er bij mij altijd ingezeten."
Ruud genoot er wel van. Hij gaf geen honderden of duizenden euro's uit aan vuurpijlen, maar elk jaar wel een paar tientjes. Zo ook op de bewuste oudjaarsdag. Hij was altijd voorzichtig, handelde nooit roekeloos. "Hij lette heel goed op de veiligheid. Werkte nooit met een aansteker, maar met een aansteeklont. En hij stak de pijlen in een speciale buis zodat ze recht omhoog vlogen."

Toch ging het die ene dag vreselijk mis. Na het ongeluk heeft de burgemeester een bezoek gebracht aan Saskia. Hij vroeg of ze voortaan een vuurwerkverbod wil. Maar dat wil ze absoluut niet. Ze gelooft niet in een lokaal verbod. "Als het moet worden verboden, dan op nationaal niveau. Het werkt niet als je op de ene plek wel iets mag afsteken, maar op de andere plek niet."

Niet tegen
Ze wil duidelijk zijn: ze is niet tegen siervuurwerk. Het hoort bij oud en nieuw, het hoort bij sommige evenementen. Maar het risico is te groot dat het fout gaat als iedereen het mag afsteken, vindt ze. "Ik had gehoopt dat Ruud het laatste slachtoffer zou zijn. Maar dat is hij niet. Elk jaar komen er weer meer slachtoffers. Dat is het vuurwerk niet waard, oud en nieuw moet juist een feest zijn."

Oudjaarsdag is sinds het fatale ongeluk niet meer hetzelfde voor Saskia. "Als een dierbare overlijdt, vergeten velen de sterfdatum. Maar bij Ruud zal het altijd aan oudjaar worden gekoppeld. Ik kan er niet omheen en wil dat ook niet. Maar ik probeer in de avond wel de knop om te zetten en het nieuwe jaar gezellig in te luiden met mijn kinderen."

Afstandje kijken
Dan gaan ze op haar dakterras staan en kijken ze van een afstandje naar het vuurwerk. Natuurlijk komt Ruud dan ter sprake. Maar of Saskia dan ook van dat kleurrijke geweld in de lucht geniet? "Dat vind ik een heel moeilijke vraag."

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/ned...explodeerde-ruuds-gezicht-het-werd-hem-fataal
 

joszie

Bronzen Member
Behoudens of het een shell was of niet, hij heeft er met zijn gezicht boven gehangen wordt in het bericht gezegd.

Hoe sneu en vervelend ook, hij is toch door ondeskundig gebruik door een eigen fout om het leven gekomen. Op geen enkele manier zou dat rechtvaardigen waarom ik geen consumentenvuurwerk meer zou mogen afsteken.

Jammer dat bepaalde mediabedeijven deze hetze voeren. Onjuiste berichtgeving, geen enige reflectie op wat ze plaatsen.

Een waardeloze maatschappij leven we tegenwoordig in.
 

Koetje

Registered User
Het is treurig voor die man en de nabestaanden natuurlijk maar hij had geen flauw idee waar hij mee bezig was. Lekker shells schieten in een woonwijk met de buurtkindertjes eromheen. En ook nog eens met je hoofd boven de buis hangen.
Verder staat het bericht vol met onwaarheden. Maar er is vast bij nog weer wat mensen nu het zaadje geplant dat we toch echt eens moeten stoppen met dat levensgevaarlijke consumentenvuurwerk. De Nederlandse media is door en door verrot. Draait alleen om clicks en verder niks.
 

AWG

Registered User
voor haar maakt het niet uit of het een vuurpijl of een shell betrof..
ze is haar vent kwijt en dat vindt ik tragisch..
zij weet het waarschijnlijk oprecht niet.. en het zal haar ook niet boeien.
voor haar zal al het vuurwerk ''aangetast'' blijven. en ik kan dat haar niet kwalijk nemen,
je vent met half zijn gezicht... dat blijft je altijd bij.:(


en over wat de media allemaal bekonkeld? dacht dat dat toch geen nieuws meer zou moeten zijn voor ons..
lekker stemmingmaken en net doen alsof alle ellende in de wereld door vuurwerk komt (in de decembermaand)
in november is het zwartepiet
in oktober is het tabak
in september is het het orkaanseizoen
in augustus is het de zon die kanker geeft.
en zo hebben we voor elke maand een moment voor zeuren.
 
Bovenaan