Eén groot terrein voor verkoop van vuurwerk? ‘We willen snel weg uit het centrum’

Moontan

Moderator
Medewerker
Eén groot terrein voor verkoop van vuurwerk? ‘We willen snel weg uit het centrum’
BAARLE-HERTOG - Eén groot terrein waar alle vuurwerkwinkels zijn gevestigd, buiten het centrum van Baarle-Hertog? Het plan was vergevorderd, maar de hoogte bestuursrechter lijkt er nu een streep doorheen te zetten. Daarmee zadelt ze de gemeente en handelaren op met een fiks probleem.


De verschillende vuurwerkwinkels in het centrum van Baarle zouden een nieuwe plaats krijgen op een gloednieuw bedrijventerrein tussen de Alphenseweg en de Oordeelstraat, zo besloot de gemeenteraad in het najaar van 2017. Belangrijkste reden was vooral om de jaarlijkse overlast in december definitief te bannen.

Voor de winkels zou het ook betekenen dat ze elk 5.000 kilogram (vijf ton) zouden kunnen opslaan met een maximum van 25 ton voor de hele uitbreidingszone. Nu is dat beperkt tot 150 kilogram per vestiging. Het terrein zou afgesloten worden in overleg met de vuurwerkhandelaars. Maar toen het werd goedgekeurd besloot een buurtbewoner naar de Raad van State te stappen.Flink wat extra kosten
Die lijkt nu het nieuwe bedrijventerrein naar de prullenbak te verwijzen, of alleszins toch te vernietigen. De impact van een mogelijke uitbreiding van woningen aan de Alphenseweg is namelijk niet meegewogen in de plannen, is het oordeel.

De kans is daarmee groot dat vuurwerkhandelaren nog jaren in het centrum van Baarle zullen moeten zitten en tijdens de eindejaarsperiode flink wat extra kosten zullen moeten maken om alles ordentelijk te laten verlopen.
,,Als de vernietiging er komt, is dat zeker geen goede zaak voor ons”, vertelt Pieter Loots, een van de vuurwerkhandelaars. ,,We hopen dat de gemeente zal onderzoeken of de vuurwerkhandelaren naar de bestaande bedrijventerreinen kunnen en dat er bij schaarste aan grond daar de nodige stappen zal ondernemen om deze uit te breiden. Volgens ons kan deze procedure sneller worden doorlopen.”

Vuurwerkparking
Een troost voor de bewoners in de omgeving van het centrum is de komst van een nieuwe parkeerplaats. Een plan dat ook al flink wat jaren meegaat, maar nu gerealiseerd wordt. Tegen 2022 zou aan de oostkant van het centrum een parking moeten komen voor een honderdtal voertuigen.
Loots: ,,Bizar dat dit rondkomt op het moment dat onze verhuisplannen worden afgeketst. In onze ogen is het dan ook een vuurwerkparking, want laat ons eerlijk zijn: doorheen het jaar is er nooit een parkeerprobleem in het centrum of onze straten. Nooit.”
Burgemeester Frans De Bont wil niet gezegd hebben dat het een met het ander te maken heeft en al zeker niet dat de parking er alleen komt voor de vuurwerkhandelaars.

 
Bovenaan