Dit was Fallas Valencia 2022

Palm Tree

Registered User
De avond van 18 Maart is toch wel een van de hoogtepunten tijdens Fallas, Nit del Foc.
De grootste en laatste siershow naast de Alameda brug.

Het idee was om rond 22.00 uur naar Palau te gaan, en vanuit daar door naar ons vaste plekje naast de Alameda brug.
Echter aangekomen op Palau al snel wat bekenden tegen gekomen.
"Gaan jullie ook naar het voetbalveldje" was de vraag.

Had wel gehoord van het veldje, waar veel Nederlanders heen gaan, maar zelf nooit heen geweest.
Gaan we nou juist met Nit del Foc de plannen omgooien, zonder zeker te weten hoe we de show zouden gaan zien?
Er werd mij verzekerd dat we recht voor de show zouden staan, met prima zicht.
Daar was niks aan gelogen, tevens was het er niet super druk.

Het was een prima show, mooie opbouw naar de heerlijke finale, en het zicht was perfect, heel gaaf met de zo herkenbare brug op de voorgrond, hier gaan we zeker vaker staan!

 

Palm Tree

Registered User
19 maart, de laatste dag van een normale Fallas,
echter waren er dit jaar enkele Mascleta's geannuleerd vanwege het weer, en zouden we de 20e nog een extra keer kunnen genieten van een Mascleta op het plein.

Het idee was om de plein Mascleta te pakken, en dan de straatmascleta route naar de Russafa markt te lopen, en zo meerdere mascleta's mee te pakken.
Wat was het slecht weer, veel regen, af en toe wat droog, maar de zon straalde van afwezigheid.
Gelukkig was het tijdens de show droog, we stonden niet helemaal voor aan, maar wat meer in een van de grote straten, om direct weg te kunnen naar de Russafa route.


Door het slechte weer hadden bijna alle Falla's besloten om hun Mascleta's eerder te schieten, om te voorkomen dat ze letterlijk in het water zouden vallen.
Om niet keer op keer teleurgesteld te worden, hadden we besloten om na het plein direct door naar de Russafa markt te lopen, omdat dat een vrij grote straatmascleta is, en niet de kleinere straatshows onderweg op te zoeken.

Gelukkig hing de Mascleta bij de Russafa markt er nog, lopend die kant op gingen door de hele stad continu Mascleta af die normaal later pas zouden moeten gaan, we hadden een goede keuze gemaakt om direct door te lopen, bijna alle tussenliggende Mascleta's waren al weg.
Helaas was de Russafa Mascleta te lang blijven hangen, vlak nadat de Mascleta was ontstoken begon het te hozen als een malle, alleen het eerste gedeelte ging af, daarna bleef ruim de helft hangen, ook de hele finale weigerde, alles was te nat, wat was het sneu om de mensen van de Falla en de schieters zo emotioneel te zien, tot tranen aan toe.
Met toch een beetje een onwennig gevoel dropen we af terug naar ons hotel, dit was toch wel de slechtste dag tot nu toe qua regen...
 

Palm Tree

Registered User
Nadat de ergste regen eind van de middag over was getrokken, en de voorspelling was dat het de hele avond droog zou blijven,
was het tijd voor de Cabalgata del Fuego, ook wel Correfoc, bij de Port de la Mar.

Tijdens de Cabalgata del Fuego wordt symbolisch het vuur de stad binnen gebracht, waar later op de avond alle Fallas mee ontstoken zullen worden.
Duivels, draken en andere vuurspuwende figuren lopen in een optocht door de stad om bij de Port de la Mar te eindigen, gevolgd door een korte vuurwerkshow.

Het was voor mij de eerste keer om de Correfoc mee te maken, eerdere keren ging die niet door, of waren we al weg uit Valencia.
Het is na de zoveelste indruk wederom een absurd fenomeen, wat je eigenlijk alleen tijdens Fallas zult zien.
De aansluitende vuurwerk show was nog best prima, vooral het laatste deel deed het erg goed op deze korte afstand!

 

Palm Tree

Registered User
Na de Cabalgata meteen door naar het plein voor de Crema van de Falla Municipal en de vooraf gaande show.
Aangekomen op het plein rond 21.00 uur, stond het plein al goed vol.

Om 23.00 uur zou de show op het plein starten, waarna de grote Falla verbrand zou worden.
Ondanks dat het binnen de kooi niet erg vol stond met rekken was de show best goed,

Na de show volgde een Traca naar de Falla waarna deze langzaam vlam vatte, ondanks dat we op een redelijke afstand stonden, was de hitte goed voelbaar, hoe zou dat zijn geweest voor de mensen op het balkon aan de andere kant van de Falla, deze stonden er een stuk dichter op.

Een voor een vielen er stukken van de Falla, en werd het geraamte steeds meer zichtbaar.
Nadat alleen het houtwerk nog overeind stond, en het vuur met de minuut minder werd, besloten we terug richting het hotel te lopen, waar we een straat achter het hotel nog een Crema konden meepakken.

 

Palm Tree

Registered User
Na de Crema van de Falla Municipal rustig aan onderweg naar naar Falla Lo Rat Penat,
letterlijk een straat achter ons hotel.
Deze zou om 01.00 verbrand worden, dus we hadden tijd genoeg om zonder haast door de stad te lopen.

Overal lagen smeulende resten van de ooit zo mooie kunstwerken, hier en daar stond er nog een Falla te wachten tot wat komen ging.
Ondanks dat het bij het festival hoort, en het eigenlijk het hoogtepunt van het festival is, blijft het een vreemd gevoel, een kunstwerk zo groot, met zo veel detail en waar zo veel tijd in zit, te verbranden.

Aangekomen bij Falla Lo Rat Penat, waren werden de laatste voorbereidingen getroffen voor de crema.
de traca met fonteinen werd op verschillende plekken in het beeld gestoken, met enkele cakes er omheen.
Op het moment dat we nog bezig waren met een laatste rondje om het beeld, werden we verzocht afstand te gaan nemen, zodat de linten gespannen konden worden waar we achter konden staan.

Inmiddels was het 01.10, maar tot op heden geen actie, vond het al vreemd dat er nog geen brandweer was, gezien dit kruispunt wel erg smal was, met gebouwen en bomen dicht bij de Falla.
Na ruim een uur gewacht te hebben, kwam de brandweer om 02.15 aan om de gebouwen en bomen nat te houden tijdens de crema, het is voor de brandweer een enorm drukke nacht, niet gek als er ergens wat uitloopt.

Ik stond net in de tent, zag het al gebeuren dat we zeiknat werden van het bluswater.
Maatje van me stond net voor me, zonder overkapping, na 2x te hebben gezegd, kom hier staan voor de zekerheid was daar het moment waar hij zo eigenwijs niet naar wilde luisteren.
Een flinke golf bluswater werd richting de tent gespoten om deze nat te houden, binnen enkele seconden was hij van ze hoofd tot in z'n schoenen compleet doorweekt, een gewaarschuwd mens telt voor 2...

 

Palm Tree

Registered User
20 maart, normaal gezien ''the day after'' en de stilte in de stad,
echter dit jaar waren er een aantal Mascleta's afgelast door het weer, en zou er een de 20e ingehaald worden.
Gelukkig zag het weer er voor vandaag goed uit, en was het een mooie afsluiter van deze Fallas week.

Blijkbaar waren niet alle locals op de hoogte, toen we tegen de taxichauffeur zeiden dat we graag naar het plein wilde voor de Mascleta, was zijn antwoord dat gisteren de laatste Mascleta was, en dat er vandaag niks zou zijn, die zal gedacht hebben, heb je die toeristen weer...
Echter toen we bij het plein aankwamen, en hij zag dat alles afgesloten was, ging hij toch even navragen bij collega's of er nog een Mascleta was.

Na wederom een heerlijke Mascleta was het nu toch echt afgelopen, en moeten we weer een jaar wachten tot we weer voetstappen zullen zetten op het plein.
Omdat we 's avonds pas terug zouden vliegen, besloten we om nog even langs het Plaza de la Verge te gaan voor het Mariabeeld dat tijdens het bloemenoffer gevuld is met gekleurde anjers.

Aan dat zelfde plein zou een souvenirwinkeltje zitten met kleine Ninots, waar er een van mee naar huis is gegaan.
Daarna met ze allen nog een sportcafe in gedoken om de Formule 1 te kijken, onder het genot van een biertje en wat tapas.
Wat was het na 2 jaar zonder Fallas weer een feest, en wat een heerlijke afsluiter van een mooie week!

 
Bovenaan