Fallas de Valencia! Het mooiste feest van het jaar. Bekijk hier alle beelden gemaakt tijdens de Fallas de Valencia 2019 editie.
Ook in 2019 organiseert Zena Vuurwerk de Zena Trophy. Voor meer info klik je op de link

Definitief beleid mbt afsteken vuurwerk - Las Fallas 2019

Tony

Medewerker
Administrator
Berichten
36.310
Leuk bevonden
31.557
Leeftijd
41
Locatie
Rotterdam
#1
Gelezen op FallasFestival.nl

Tijdens een veiligheidsvergadering is er een verordening tot stand gekomen mbt het afsteken van vuurwerk.

In de nachten van 8, 9, 14, 15, 16 ,17, 18 en 19 maart mag er geen vuurwerk worden afgestoken tussen 2:00 en 7:30. (Hiermee worden de nachten bedoeld die volgen na de aangegeven dagen, dus in de nacht van 8 op 9, 9 op 10, 14 op 15, etc)

Op alle andere dagen van de maand maart, tot en met 19 maart, mag er geen vuurwerk worden afgestoken na 22:00 s'avonds.

Het vaststellen van deze afsteektijden veranderd niets aan het bestaande beleid; In principe mag vuurwerk alleen worden afgestoken binnen de hekken van de verenigingen. Het afsteken van vuurwerk door particulieren wordt gedoogd indien men slechts klein vuurwerk afsteekt en geen overlast veroorzaakt.
Er wordt in zijn algemeenheid gesproken over vuurwerk en de tijden zijn dan ook zodanig vastgesteld dat de officiële vuurwerkshows of de vuurwerkshows die bij de verenigingen te zien zijn, gewoon op de normale tijden die bij ons bekend zijn worden afgestoken. De doelstellingen waarvoor dit beleid is opgesteld zijn: Het respecteren van minimaal 5,5 uur slaaptijd en het voorkomen van het afsteken van vuurwerk op tijdstippen waarop er een meer ongecontroleerd publiek is.
 

Michel_G

Medewerker
FPM Content Poster
Berichten
3.547
Leuk bevonden
1.688
#4
Tis droef dat er regelgeving voor nodig is. Iets met gezond verstand en goed fatsoen. Maar goed, die kennen we al.
Helaas wel inderdaad.... In dit geval zijn het trouwens niet alleen de buitenlanders, moet ik toegeven. Heb ook genoeg bezopen Spanjaarden (voor mijn gevoel wel vaak toeristen van buiten Valencia) die het leuk vinden om om 03:00u in den nacht nog met Nummertjes 4 om zich heen te strooien! (Is de laatste paar jaar ook wat veranderd voor mijn gevoel, zie meer Spanjaarden/Valencianen zelf (zwaar) spul afsteken.)

Als fallero ben ik de laatste die je zal horen klagen over geluidsoverlast (want "wij" als Falla maken ook echt wel een hoop herrie met onze feesten tot 04:00u 's nachts), maar heb de afgelopen jaren al een aantal keer gehad dat als ik om 04:30u dan eindelijk in mijn bed lag, er vrolijk nog een paar gasten nog even wat nummertjes 4 en een traca aan gingen steken....... Zeker met al die deuren/ramen van karton in Valencia, ben ik het ook wel gauw zat om dat tijdstip!

On topic:
Deze tijden kan ik mij goed in vinden en dit zit zo te zien ook weinig tot niemand in de weg:
-Alle door de stad georganiseerde vuurwerkshows kunnen gewoon door gaan (alle Castillos en ook de Mascleta Nocturnas op het plein). Alleen de Mascletà Nocturna die elk jaar op de eerste zaterdag (dit jaar 2 maart) op het plein was om 00:00u, die komt misschien in het gedrang met deze tijden.

-De meeste Fallas hebben hun vuurwerkshows toch eigenlijk allemaal in de laatste 4 dagen en dat valt allemaal ruim binnen deze tijden. Moet gek gaan wil er nog een Falla zijn die hun Mascletà nocturna pas echt om 02:00u schiet.

-Voor het gewone publiek: tijd zat om nog vuurwerk af te steken. Het overgrote deel is er toch pas na 13 maart en kan dan tot 02:00u (vanaf 14 maart dan) gewoon vuurwerk afsteken wat meer dan genoeg moet zijn. En voor degene die er voor de 14de zijn, die kunnen het echt wel zo inplannen dat ze hun vuurwerk afsteken voor 22:00u!
 

Koetje

Registered User
Berichten
2.213
Leuk bevonden
331
Locatie
Mokum
#6
Er zal wel meer zelfmaak worden meegenomen door al die hersenlozen. Hopelijk gaan de motermuizen er een paar keer met de lange lat overheen al heb ik de indruk dat ze het bij Palau maar een beetje laten want dan heb je in ieder geval de meeste idioten op 1 plek ipv door de stad verspreid.
 

KoenL

Registered User
Berichten
4.461
Leuk bevonden
194
Leeftijd
28
Locatie
Houten
#7
Het afsteken van vuurwerk door particulieren wordt gedoogd indien men slechts klein vuurwerk afsteekt en geen overlast veroorzaakt.
Begrijp ik het dan goed dat vuurwerk afsteken eigenlijk gezien niet mag in de stad? Behalve tussen de hekken van de verenigingen? Dus stoken in de bedding is formeel ook niet toegestaan?

Ik vraag dit voor een vriend :LOL: :devilish:
 

Dennis010

Registered User
Berichten
3.245
Leuk bevonden
231
#8
Begrijp ik het dan goed dat vuurwerk afsteken eigenlijk gezien niet mag in de stad? Behalve tussen de hekken van de verenigingen? Dus stoken in de bedding is formeel ook niet toegestaan?

Ik vraag dit voor een vriend :LOL::devilish:
Dat zeg je helemaal goed. Het is officieel niet toegestaan. Alléén bij de kaashal, DOOR LEDEN VAN DIE KAASHAL!

Maar ja, "wij" zijn Hollanders he.... "We" gaan steeds meer op Engelse toeristen lijken :sick:
 

Pita

Registered User
Berichten
39
Leuk bevonden
3
#10
Maar moet ook toegeven dat afgezien van de controles savonds bij palau er eigwnlijk nooit op gecontroleerd word ( nou worden er over het algemeen ook geen hardere knallers in het centrum afgestoken)
 

gwbiker41

Registered User
Berichten
4
Leuk bevonden
1
Locatie
Flevopolder
#12
Nah, mij is precies hetzelfde overkomen, bij Palau tijdens Fallas in 2016. Ik was zelf niet aan het stoken dus het was zeker geen heterdaatje! Van iedereen werden tassen gecontroleerd en heb zo drie doosjes Trueno's in mogen leveren :cry:. Verder moest ik mijn naam opgeven en mijn verblijfplaats in Valencia. Heb hier verder nooit meer iets over gehoord...
 

Plum Bloom

Registered User
Berichten
1.426
Leuk bevonden
491
Locatie
Droomland
#13
Ietwat off topic: ben zeer benieuwd of het oprollen van de Poolse webshops zichtbaar wordt bij Palau.
Pfffffff. Wat daar aan zelfbouw en aan projecten de lucht in ging. Het wachten is inderdaad op de eerste dode, zoals Tony eerder schreef.

Naast Palau kunnen ze wel een tribune neerzetten trouwens, want het aantal toeschouwers (waaronder hangouderen) stijgt met het jaar.
 

Onze Partners

Bovenaan