This is a scrolling ticker line using pure CSS and HTML! This ticker system comes included as part of all Nulumia themes.
You can customize these lines in your admin panel, works purely off Style Properties!
You can even add links, and other HTML markup! Responsive and customizable.

De werkdag van een vuurwerkexpert van VROM

Vavoom

Registered User
Omdat ik het niet in de map met nieuwsberichten kan posten, maar even hier neergezet.

Zojuist gelezen in De Intermediair van deze week. Een aardig artikeltje over een werkdag van een vuurwerkexpert van VROM. Tussen de regels door vond ik de sensatie-belustheid van de media opvallend.

Het meest opvallend vond ik echter dat dit het eerste artikel is waarin ik een verklaring lees voor de verdubbeling van de gecontroleerde hoeveelheid vuurwerk die niet aan de norm voldoet. "Dat komt doordat de vliegende vuurwerkbrigade, waar hij met zeven collega's deel van uitmaakt, selectiever en strenger heeft gecontroleerd."

De man zelf heeft het dus correct verteld, maar bepaalde noodzakelijke informatie is niet door alle media overgenomen (en nou weer niet gelijk op de media gaan afgeven).

Anyway, hieronder het artikel.

------------------------------------------------------------------------------

De werkdag van Arno van Dop, vuurwerkexpert van het ministerie van VROM
'Deze vuurpijl wil je niet in je buurt hebben'.

Het ministerie van Milieu onderzoekt elk jaar de veiligheid van consumentenvuurwerk. Onderzoeker Arno van Dop van de vliegende vuurwerkbrigade presenteerde eind december de nieuwste uitkomsten aan de pers.07.40 Aan de rand van Rijswijk ligt het testcentrum van onderzoeksinstituut TNO. Terwijl de portier met tegenzin zijn wachthokje verlaat om in de vrieskou iemand binnen te laten, nipt Arno van Dop (50) aan zijn koffie. ‘Benieuwd hoeveel journalisten dit jaar komen', zegt hij. Van Dop is sinds de vuurwerkramp in Enschede in 2000 vuurwerkexpert bij het ministerie van Milieu (VROM). Traditiegetrouw presenteert dat in de laatste week van het jaar de uitkomsten van een onderzoek naar de veiligheid van consumentenvuurwerk.

07.55 Van Dop surft op zijn laptop naar zijn presentatie. Hij oogt relaxed. Persvoorlichter Jan-Jaap Eikelboom loopt drukt telefonerend achter hem langs. Een groep journalisten druppelt binnen, klagend over het vroege tijdstip. Van Dop loopt de gang op om een collega te begroeten als een vrouw met donker haar hem passeert. Als ze uit het zicht is, fluistert Eikelboom tegen Van Dop: ‘Die is van RTL Nieuws en stelt altijd zure vragen.' Een voorlichtster van het ministerie fluistert opgewonden ‘Je moet haar gewoon niet in de ogen kijken' tegen Van Dop. Die glimlacht vriendelijk.

08.35 ‘Van de honderdvijftig ton gecontroleerd vuurwerk voldoet eenderde niet aan de wettelijke norm', concludeert Van Dop aan het einde van zijn presentatie. ‘Een verdubbeling ten opzichte van voorgaande jaren.' Dat komt doordat de vliegende vuurwerkbrigade, waar hij met zeven collega's deel van uitmaakt, selectiever en strenger heeft gecontroleerd, zo luidt de verklaring. De afgelopen weken hebben ze steekproefsgewijs overal in het land ladingen vuurwerk onderzocht. Naast illegale explosieven vonden ze veel ondeugdelijk materiaal. Van Dop: ‘Vooral de zogenaamde cakeboxen zijn gevaarlijk.' De verzamelde (foto)journalisten geloven het allemaal wel, want buiten wacht de presentatie van het vuurwerk. Vragen aan Van Dop hebben ze dan ook niet. Alleen NOS-verslaggever Lidwien Gevers wil opheldering over de cakebox, een gevaarte in de vorm van een cakeblik: ‘Ik heb in mijn leven namelijk nog nooit vuurwerk afgestoken.' Van Dop: ‘Geen probleem, ik laat het je zo zien.'

09.05 Nadat Van Dop is behangen met microfoons geeft hij buiten uitleg over het uitgestalde vuurwerk, waaronder een Chinese mat en explosieven die in vorm variëren van een handgranaat tot een bowlingbal. Opwinding maakt zich van sommige journalisten meester. ‘Woh, die wil ik wel hebben voor Oud en Nieuw', zegt een piepjonge verslaggever over een lawinepijl. ‘Dat denk ik niet', zegt Van Dop. ‘Wacht maar tot je straks ziet wat hij aanricht.'10.00 Het zware, illegale vuurwerk wordt in stelling gebracht. Eindelijk, mort het blauwbekkende journaille. Van Dop staat onverstoorbaar een redacteur van een vuurwerkwebsite te woord. Zijn gemoed blijft gelijk met de buitentemperatuur: ijzig koud. ‘Nu komt er een vuurpijl die je niet bij je buurman hoopt aan te treffen', zegt Van Dop tegen de menigte. De omgekeerd in de grond gestoken lawinepijl slaat een krater van een halve meter diep. Cameraploegen verdringen zich rond het nog dampende gat. Van Dop kijkt op afstand toe. Hij zit al vijftien jaar in dit vak. Na de havo ging hij werken bij de afdeling gevaarlijke stoffen in de Rotterdamse haven. In zijn volgende baan, bij de Keuringsdienst van Waren, belandde hij ‘in het vuurwerk'. ‘Geen toeval, volgens mijn moeder', zegt Van Dop. ‘Ik was er vroeger al gek op. Ik experimenteerde ermee en verdiende goed geld met de handel in strijkers.'

10.45 De presentatie zit erop. Alle media zijn te woord gestaan. Van Dop pakt zijn leren jack uit de witte VROM-inspectiebus die vol ligt met dozen vuurwerk. ‘Allemaal van het type Gerard Joling', zegt een man in blauwe overall. ‘Wát zit erin?', vraagt een journalist. De man: ‘Gillende keukenmeiden.'

11.10 Binnen warmt Van Dop zich aan een kop koffie. Wat steekt hij zelf eigenlijk af tijdens de jaarwisseling? ‘Niets. Ik kóóp het wel, maar mijn dochter steekt het af. Die vindt het prachtig. Zelf sta ik achter het raam. Wel zo veilig.'

11.50 Van Dop gaat nog even naar het ministerie in Den Haag, maar hoopt op tijd thuis te zijn. Wat doet hij eigenlijk na Oud en Nieuw? ‘Dan concentreren we ons op de controle van de opslag en de verkoop van evenementenvuurwerk.' Want de illegale handel in vuurwerk is uitgegroeid tot big business, zegt hij. ‘Vergelijkbaar met de handel in drugs: er gaan miljoenen in om.'

 
Laatst bewerkt:

Gigabyte

Registered User
Leuk artikel.
Vind het goed dat deze mensen er zijn.
Ze waken o.a. over de kwaliteit van het vuurwerk, wat toch weer minder kans geeft dat je onveilig vuurwerk in handen krijgt.
Ondanks dat hoor je toch nog wel eens dat er wat fout gaat (ploffende cake ofzo).
Eigenlijk zou er een mogelijkheid moeten zijn, dat je afgeschoten vuurwerk waar een defect aan was, op kan sturen voor onderzoek.
 

kingmokum

Banned
Wel weer leuk dat meneertje van dop zelf handelde in verboden waar, en nu? Ja... nu houd meneer zich aan de ''regeltjes'' :laugh: Meneer, voor wie het vuurwerk een passie van zijn leven is staat met ouwejaar zelfs achter het raam :unsure:


Corrupte zooi!


Groeten,

king
 

Leon2008

Registered User
‘Woh, die wil ik wel hebben voor Oud en Nieuw', zegt een piepjonge verslaggever over een lawinepijl. ‘Dat denk ik niet', zegt Van Dop. ‘Wacht maar tot je straks ziet wat hij aanricht.'

De omgekeerd in de grond gestoken lawinepijl slaat een krater van een halve meter diep.
Die moet ik ook hebben dit jaar...*zucht* :sick:
 

Markie

Registered User
Wel weer leuk dat meneertje van dop zelf handelde in verboden waar, en nu? Ja... nu houd meneer zich aan de ''regeltjes'' :laugh: Meneer, voor wie het vuurwerk een passie van zijn leven is staat met ouwejaar zelfs achter het raam :unsure:


Corrupte zooi!


Groeten,

king
Corrupte zooi? Waar slaat dat nou weer op! Als hij dat nog steeds zou doen, die handel, dan was het wel corrupt ja. Maar omdat hij nu zijn leven gebeterd heeft (al zo'n 15 jaar) en de veiligheid van vuurwerk controleert noem jij hem corrupt?

Menig politie-agent heeft in zijn jeugd dingen gedaan die niet pluis zijn, maar dat maakt iemand nog niet corrupt.
 

Tony

Administrator
Medewerker
Morraalridder.nl

Zoeken zoeken en zoeken.... tis allemaal met een cynische pen geschreven.

en ja tony... de amsterdamse pen

Groeten,
Je moet niet zo zeiken (vervelendventje.nl).
Je moet eens verder denken/lezen/kijken voordat je iets post. En je Amsterdamse pen kan je stoppen waar het daglicht niet kan komen :idea::nuts:.
 

Tony

Administrator
Medewerker
Omdat ik het niet in de map met nieuwsberichten kan posten, maar even hier neergezet.

Zojuist gelezen in De Intermediair van deze week. Een aardig artikeltje over een werkdag van een vuurwerkexpert van VROM. Tussen de regels door vond ik de sensatie-belustheid van de media opvallend.
Bedankt voor het stuk Vavoom.
Zelf zou ik graag nog meer te weten komen over deze dag want er is veel meer besproken zoals bijvoorbeeld de EU wetgeving alleen daar is niks over terug te vinden. Erg jammer maar het is precies zoals in het eerste gedeelte word beschreven. De media had geen vragen aan meneer van Dop want ze willen alleen sensatie, terwijl er misschien wel zeer veel info is gegeven over andere belangrijke zaken.

Iemand misschien nog meer info ovr deze dag?
 

dieter

Registered User
Dertig procent van het onderzochte consumentenvuurwerk is afgekeurd. Dit blijkt uit een onderzoek van de Vliegende brigade Vuurwerk van de VROM-Inspectie. Daarbij is gekeken naar de stabiliteit, lontvertraging en samenstelling van het vuurwerk. Verklaring voor de stijging van afgekeurd consumentenvuurwerk is dat er het afgelopen jaar selectiever en strenger gecontroleerd is. De Vliegende brigade heeft de gevaarlijke partijen vuurwerk uit de handel gehaald.

In 2005 en 2006 was ruim 15 procent van het geteste vuurwerk gevaarlijk. In 2003 en 2004 werd ongeveer een kwart van het onderzochte vuurwerk afgekeurd. Samen met het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) heeft de Vliegende brigade Vuurwerk de afgelopen vier maanden bij TNO het consumentenvuurwerk getest. Daarbij is vooral gekeken naar de stabiliteit van het vuurwerk. De onderzochte artikelen zijn onder meer de zogenaamde Flowerbeds (cakeboxen of multishots). Dit vuurwerk schiet - als het goed gaat - de lading in zes of meer schoten verticaal weg. Vuurwerk moet voldoen aan de vorig jaar gestelde eisen voor vuurwerk die zijn vastgelegd in de Regeling Nadere Eisen Vuurwerk van oktober 2006.

Grote cakeboxen scoren goed
De grote cakeboxen met maximaal 500 gram lading scoren dit jaar wederom goed. De geteste soorten waren allemaal stabiel en functioneren goed.. De gevaren van ondeugdelijke cakeboxen kunnen groot zijn voor de consument. Uit het onderzoek blijkt dat vooral de mini-cakeboxen (tot 200 gram) instabiel zijn en/of slecht functioneren. Bij eerder onderzoek zijn gevallen geconstateerd waarbij de lading in een cirkel van meer dan 35 meter wordt 'uitgeworpen' en vervolgens uiteenspat met een voelbare drukgolf en brandende delen. Bijna de helft van het afgekeurde vuurwerk bleek hierop ondeugdelijk.

Ontsteekvertraging (11 procent afwijkend)
Het vuurwerk is ook onderzocht op ontsteekvertraging. Vuurwerk moet afgaan minimaal drie en maximaal acht seconden nadat het is afgestoken. Gaat het vuurwerk eerder af, dan kan dit tot ernstig letsel leiden. Als het vuurwerk na acht seconden nog niet afgaat, kunnen mensen denken dat het niet werkt en alsnog proberen het opnieuw aan te steken. Bij het oppakken kan het alsnog afgaan.

Samenstelling vuurwerk
Ook de samenstelling van het vuurwerk is gecontroleerd. Zo is er onder meer gekeken of er verboden stoffen in het vuurwerk zitten, zoals chloraat met zwavel en metaal. Daarnaast is de hoeveelheid van de toegestane kruitsoorten in het vuurwerk gewogen. Teveel kruit kan ernstig letsel en schade aanrichten.

Gaasverpakking
Een aantal partijen legaal vuurwerk moet in speciale (gaas)verpakkingen worden vervoerd en opgeslagen. Tijdens onderzoek zijn bij diverse soorten vuurwerk ondeugdelijke verpakkingen vastgesteld. Nadat de betrokken importeurs hiervoor zijn geverbaliseerd, zijn de inbeslaggenomen partijen vuurwerk in overleg met Openbaar Ministerie, provincies en Inspectie Verkeer en Waterstaat op een veilige wijze afgevoerd naar de detaillisten. In 2008 gaat de Vliegende brigade Vuurwerk bij de invoer hier strenger op controleren.

De Vliegende brigade Vuurwerk van de VROM-inspectie heeft van een aantal vuurwerkartikelen de (gaas-)verpakking laten testen. Uit deze door TNO uitgevoerde testen bleek dat de verpakking in 6 van de 7 gevallen ondeugdelijk was. Dit betekent dat dit vuurwerk niet als zodanig getransporteerd mag worden en dat het zo in Nederland niet opgeslagen mag worden.

Bij 5 importeurs zijn inmiddels vuurwerkartikelen in ondeugdelijke gaasverpakking in beslag genomen. Het risico van de ondeugdelijke (gaas-)verpakking is vooral dat bij brand de uitworp van brandende delen groter is dan 15 meter. Hiermee is in het kader van de vergunningverlening voor de opslag (afstanden en maatregelen) geen rekening gehouden. Het gaat alleen om transport- en opslag-eisen. Er is nadrukkelijk géén risico bij de verkoop van de voor de conusment bestemde binnenverpakkingen.
Om aan de geconstateerde situatie een eind te maken is beslag gelegd op het vuurwerk en proces-verbaal opgemaakt. Ook worden tijdelijk aanvullende voorwaarden gesteld aan de brandveiligheid van de opslagplaatsen waar dit vuurwerk ligt. Het betrokken vuurwerk mag niet aan de detaillist worden uitgeleverd tot voorzieningen zijn getroffen. De Vliegende brigade Vuurwerk blijft de komende periode, in elk geval in 2008, vuurwerk in gaasverpakkingen controleren.


Samenwerking
Bij de in- en uitvoer van vuurwerk werkt de Vliegende brigade Vuurwerk veelvuldig samen met de VROM-IOD, Inspectie Verkeer en Waterstaat, de provincies, de politie en de douane. Samen met handhavingspartners als de politie zijn er eveneens controles op verboden consumentenvuurwerk uitgevoerd. Er wordt nog steeds vuurwerk in het buitenland gekocht en naar Nederland gebracht. Vaak gaat het hier om zéér gevaarlijk vuurwerk, zoals de verboden mortierbommen, vlinders en lawinepijlen.
 
Laatst bewerkt:

GMP82

Bronzen Member
Als je dan zo'n voorlichtingsdag hebt, dan vind ik het interessant om te weten wélke producten er dan precies afgekeurd zijn en op wélke gronden. Maar ja, dat zal je niet snel ergens terugvinden.
 

Beekje

Registered User
Als je dan zo'n voorlichtingsdag hebt, dan vind ik het interessant om te weten wélke producten er dan precies afgekeurd zijn en op wélke gronden. Maar ja, dat zal je niet snel ergens terugvinden.
We hebben het eerder over deze test gehad van 2007 en zoals velen weten was de verpakking van de Thunderking van Broekhoff niet gaat maar wegens een gedoogbeleid met enige regels konden ze toch worden uitgeleverd.

Hoe is dit dan met de rest van de 5 producten afgelopen, zijn die wel in beslag genomen en van wie was het dan? Ik heb ergens gehoord dat B&W hier ook tussen zat?

En nogmaals kom ik op de Thunderking van Zena terug, want die is dan wel geleverd maar niet genoeg. Ik begrijp het punt dat ze daar toch te weinig van hebben ingekocht bij Original, maar het zou zo kunnen zijn dat de restpartij voorraad van Original toch in beslag is genomen?
 

sisser

Registered User
Ja ja, zo iemand die zelf liever "achter het raam " staat vind natuurlijk al snel dingen gevaarlijk.
Wat die experts met die 100k uitvraten was ook om te janken.
 
Laatst bewerkt:

Tony

Administrator
Medewerker
En nogmaals kom ik op de Thunderking van Zena terug, want die is dan wel geleverd maar niet genoeg. Ik begrijp het punt dat ze daar toch te weinig van hebben ingekocht bij Original, maar het zou zo kunnen zijn dat de restpartij voorraad van Original toch in beslag is genomen?
Je gaat gewoon weer verder en trek weer de eerlijkheid van de Importeur in twijfel (1000ste keer). Ze hadden zoals ik begreep MAAR 125 kartons en die waren gewoon uitverkocht. Ik heb de mannen van Original na oud en nieuw nog gesproken en daar is niks bijzonders gezegd over afgekeurde artikelen.
 

sisser

Registered User
De wijze waarop de 100k uit de doos werd gehaald en uitgerold is zonder meer bruut te noemen. Op deze manier zullen er veel rotjes van de centrale lontvlecht afbreken en heb je al direkt veel zwerf vuurwerk.
 

Beekje

Registered User
Je gaat gewoon weer verder en trek weer de eerlijkheid van de Importeur in twijfel (1000ste keer). Ze hadden zoals ik begreep MAAR 125 kartons en die waren gewoon uitverkocht. Ik heb de mannen van Original na oud en nieuw nog gesproken en daar is niks bijzonders gezegd over afgekeurde artikelen.
Ik bedoel het echt niet verkeerd maar het komt weer terug door dit berricht. En het is alleen maar een vraag en waar alleen JIJ steeds antwoord op geeft???

Er wordt hier dus eerder gevraagd door een ander welk vuurwerk er dan nog meer niet goed zou zijn etc.

No hard feelings!
 

Tony

Administrator
Medewerker
Ik geef er antwoord op omdat ik misschien 1 van de weinig ben die er van weet of waar het tegen verteld word. Als die spullen die bij jou niet meer te krijgen waren zijn die ook afgekeurd ?

Zo stom redeneer jij weer!
 

Arjan

Registered User
Zelf zou ik graag nog meer te weten komen over deze dag want er is veel meer besproken zoals bijvoorbeeld de EU wetgeving alleen daar is niks over terug te vinden. Erg jammer maar het is precies zoals in het eerste gedeelte word beschreven. De media had geen vragen aan meneer van Dop want ze willen alleen sensatie, terwijl er misschien wel zeer veel info is gegeven over andere belangrijke zaken.

Iemand misschien nog meer info ovr deze dag?
Ik begreep van iemand van VROM dat jullie ook zouden komen maar niemand is op komen dagen. Dit bedoel ik zeker niet negatief voordat dat weer word gedacht, maar was er echt niemand die ook kon van FPM? Overigens, Pieter en ik waren er ook bij (je ziet ons linksbovenaan die ene foto staan) en hebben ook van alles gevraagd, er is op sommige vragen geen concreet antwoord gegeven en geloof me als ik zeg dat er verder NIETS verteld is. Wat er te lezen is in de media, en wat wij hebben uitgezonden op AVPTV is wat we te zien en te horen kregen. Dat er geen vragen waren is onzin, er zijn genoeg vragen gesteld alleen vind je daar helaas helemaal niets over terug. Wat ze bedoelen met geen vragen is het moment van daar in een ruimte in het gebouw tot naar het schietterrein gaan, alle media wilde dat wel eens zien en dat was het.. We zagen sommige pers al na een paar cakes te hebben afgeschoten weg gaan van het terrrein.. die hadden het denk ik wel gezien.

Als je precies wil weten wat er verteld én getoond is op de beamer in de presentatie van Arno zou je de presentatie moeten opvragen bij Arno of anders via de Persvoorlichter. Ik wil dat anders ook best wel doen... :blink1: En de EU wetgeving? Daar is niets concreets over gemeld.. wel dat ze bezig zijn met wat wijzigingen maar daar is niet concreet op doorgegaan. Verder zat er wat pers die van hun hele leven nog nooit vuurwerk hadden afgestoken, dus dan is zo'n reactie van 1 van de aanwezigen ook niet vreemd..
 
Laatst bewerkt:

Tony

Administrator
Medewerker
Ik heb inderdaad contact gehad met iemand van Vrom en die had geregeld dat ik kon komen maar moest contact maken een bepaald persoon waarna ik doorgestuurd werd en weer doorgestuurd werd naar de persvoorlichter die zijn telefoon niet op nam. Toen heb ik te horen gekregen dat ik een mail moest sturen naar de pers voorlichter en dat heb ik ook gedaan en helaas is daar nooit een reply op gekomen. En ik wilde ook niet op de bonnefooi daar aan de deur staan.
 

Onze Partners

Bovenaan