De waarheid over het beroep pyrotechnicus

matchscratch

Registered User
Ik heb al enige tijd op vuurwerklook.com een stukje over de opleiding voor pyrotechnicus geschreven, dit wilt ik de members van FPM natuurlijk niet onthouden.:

Er is mij verteld dat in Nederland als gevolg van de nieuwe wetgeving betreffend vuurwerk en springstoffen alleen een Duitse opleiding wordt aanerkend, deze is strikt in het Duitse SprengG (Springstoffenwet Duitsland) geregeld, en bestaat uit twee hoofdzakelijke delen: Voor de opleiding heb je geen speciale vooropleiding zoals VWO nodig. Alles is goed.

1. Opdoen van de nodige praktijkervaring

Dit is alleen mogelijk door mee te werken bij opbouw en later misschien schieten van een pyroshow onder leiding van een geregistreerde pyrotechnicus. Voor elke show aan die je meewerkt krijg je in het beste geval een bewijs dat je hebt meegedaan. Deze heb je later nodig. In totaal heb je op dit moment nog 26 van deze bewijzen nodig, binnenkort wordt dit aantal waarschijnlijk omhooggeschroefd naar 50. Het probleem is alleen dat veel pyrotechnici deze bewijzen niet willen uitgeven omdat ze bang zijn voor concurrentie. Bovendien is het erg moeilijk om überhaupt een plaats als hulpkracht te vinden. Minimumleeftijd is hiervoor overigens 18 jaar. Dit werk is zeker wel leuk als je van pyro houd, maar vergis je niet er zit heel veel werk in iedere show....

2. Het examen

Heb je alle 26 [50] bewijzen binnen, mag je je aanmelden bij een 'Sprengschule' (school voor springmeesters), deze vind je in Duitsland volgens mij alleen in twee plaatsen: Dresden en Siegen. Je wordt alleen aangenomen als je minimaal 21 jaar oud bent en natuurlijk geen strafblad hebt. Heb je dit allemaal in orde begin je aan een eenweekse (?) cursus die bestaat uit praktijk en de nodige theorie over de chemie, de wet enz. Op het einde van deze week krijg je het examen, dat uit een klein praktijkdeel bestaat, maar vooral over theorie. Slaag je hierin, dan mag je een vergunning naar §20 of §27 SprenG aanvragen. § 20 als je commercieel wilt schieten, dus om winst te maken, hiervoor zul je dan ook nog een erg dure verzekering moeten afsluiten. § 27 kan je ook aanvragen, maar dan mag je met schieten van de shows officieel geen ene cent winst maken. Eigenlijk dus meer hobbymatig, maar dan wel er duur.

De echte praktijk als pyrotechnicus

Heb je al deze procedures afgerond, ben je gemachtigd ale het vuurwerk te kopen wat bestaat (duiste klassen 1,2,3,4 T1 T2 PM1 PM2 en De ZZS enz (dit zijn de lontesoorten met hun speciale groep)). Maar hier houdt het niet op, als je wilt schieten moet je alles ruim van te voren aanvragen, je verzekering moet in orde zijn, er moet een goed veile plaats met grote zekerheidsafstanden voorhanden zijn, je moet bunkers hebben (of huren) voor het vuurwerk, je hebt speciaal ADR gekeurde voertuigen nodig (voor gevarengoed) om het vuurwerk te mogen vervoeren, installaties om alles te schieten, mortieren (vergis je niet, zijn erg duur), vaak wil de gemeente je schietplaats nog controleren, en soms moet de brandweer aanwezig zijn en/of de omgeving van de schietplaats besprenkelen met water (dit is verleden jaar verzuimd door de brandweeer en we hebben de gevolgen gezien), vaak moet ook voor versperringen/afzettingen door de politie gezorgd worden, de show moet tot in het kleinste detail gepland worden, de show moet electrisch (meestal) verkabeld worden, alles moet doorgelont worden, als het nat is moet alles nog van folie verzien worden, van alufolie sowieso tegen de vonken, na de show moet alles weer netjes opgeruimd worden, dus alle mortierrekken enzovoort, daarna moet het hele afschietafgezocht worden naar stukken vuurwerk dit niet zijn afgegaan, zoals blackshells ed, ik heb zelfs een keer van een professional gehoord dat hij ieder niet afgegaan rotje van een afgestoken celebration cracker moest opzoeken en vernietigen.
Dit lijstje heb ik zo even uit me hoofd gemaakt, ik zal zeker nog wel een aantal dingen vergeten zijn. Dit is om te laten zien hoeveel werk er in een showtje zit. Het is allemaal niet zo mooi als het op de eerste blik lijkt. Ik weet, het is voor velen een droomberoep, maar het is zeker niet makkelijk om zich überhaupt met een eigen vuurwerk bedrijf te vestigen of bij iemand anders te beginnen, de markt is overvuld en de navraag daalt.

Maar waar het werkelijk om gaat is natuurlijk als al het vuurwerk de lucht ingaat en daar hebben velen al het werk voor over en dat kan ik heel goed begrijpen. Het bezig zijn met vuurwerk blijft geweldig, en ik kan iedereen maar bewonderen die het aandurft om pyrotechnicus te worden, zeker in deze tijd, waar steeds minder vuurwerken worden geschoten.

Ik zou een foutje kunnen hebben gemaakt in de paragraphen, om het 100 % zeker te weten zou je het ff moeten checken...

Cursus in Duitsland ( Commentaar Mafiababe)

Toch even een aanvulling voor degene die denken dat de cursus in duitsland meevalt.

Die valt mee als je ontzettend goed duits kent :D de gehele cursus wordt namelijk in het duits gegeven. De cursus duurt 4 dagen en op de vijfde dag krijg je een schriftelijk en mondeling examen. Als je deze behaald heb je befuhringssein (of hoe je dat ook schrijft) dit is het bewijs dat je daadwerkelijk bevoegd bent tot het afschieten van vuurwerk. Als je die papieren hebt moet je deze in nederland ook nog omzetten. Hiervoor volg je ook een cursus!!! Daarnaast moet je elk jaar een vakbijeenkomst bijwonen anders vervalt je nederlandse certificaat. Het duitse certificaat wordt om de vijf jaar opnieuw getoetst.
Voor het vervoeren van Vuurwerk heb je adr nodig en moet je wagen ook gekeurd zijn voor het vervoeren daarvan. daar krijg je ook een certificaat voor. adr is vijf jaar geldig en het certificaat voor je wagen/aanhanger is 1 jaar geldig. Daarnaast moet je een bepaald aantal vuurwerken per jaar doen om je certificaat te behouden. Dit moet je kunnen aantonen.

Van de cursus waarvan ik een paar mensen ken in duitsland zijn er 4 toen niet geslaagd van de 10. Als je ook kijkt hoeveel mensen er in nederland ook daadwerkelijk mogen afschieten op de lijst weet je dat het allemaal best pittig is. Een hoop weten over vuurwerk houdt namelijk niet in dat je ook vuurwerk kan schieten. Dit staat misschien een beetje raar maar de meeste zullen hem hopelijk wel snappen.
Wil je echt heel graag bij een prof vuurwerkbedrijf werken bedenk dat wel dat het bijna onmogelijk is om je brood er mee te verdienen, de meeste zullen het meer als hobby doen. Het makkelijkst is gewoon bij zo'n bedrijf aankloppen en vragen of je daar "stage" als het ware mag lopen. Mag het niet probeer je een ander. Wie weet is er een die ja zegt. Sommige mensen halen nooit hun certificaat maar gaan wel altijd mee :d en helpen mee opbouwen en kijken daarna na het resultaat vanaf een mooie plek. Want bedenk wel dat ookal heb je al je certificaten en heb je een hoop gedaan zoveel vuurwerken zijn er ook weer niet in nederland dus meestal kun je toch niet schieten. daarnaast wordt ook veel electronisch gedaan waardoor je er ook niet echt tussen staat.

Zo'n opleiding is niet goedkoop en veel kosten komen elk jaar terug. In nederland moet je namelijk elk jaar voor 150 euro je certificaat verlengen. Daarnaast kosten de vakbijeenkomsten ook vaak iets in die prijs en die heb je nodig om je certificaat te behouden. Het opbouwen kun je ook zonder certificaat alleen voor het afschieten is zo'n ding nodig.

Ik wens iedereen die het wilt toe dat ze de kans krijgen, want een ding staat voor mij voorop het is een van je mooiste kansen van je leven en voor sommige kan het zelfs broodwinning worden met veel oefenen en veel shows te doen in het buitenland


Op deze website's staat meer informatie over de cursussen in Nederland .

http://www.kiwa.nl/vuurwerkbedrijven

http://www.ptgroep.nl/grootvuurwerk
 
Laatst bewerkt:

tommy-gun

Registered User
vraag

Neem aan dat het bovenstaande verhaal (dat trouwens erg duidelijk is) bedoeld is voor professionele vuurwerkspecialisten die evenementen vuurwerk afschieten, maar hoe zit het dan met amateurs die met consumentenvuurwerk een showtje willen geven. Zoals FPM onlangs in R`dam heeft gedaan.
Wat zijn daar de regels voor. Neem aan dat je er de benodigde vergunningen moet hebben, goedgekeurde locatie en met papieren moet komen.
 

Tony

Administrator
Medewerker
tommy-gun zei:
Neem aan dat het bovenstaande verhaal (dat trouwens erg duidelijk is) bedoeld is voor professionele vuurwerkspecialisten die evenementen vuurwerk afschieten, maar hoe zit het dan met amateurs die met consumentenvuurwerk een showtje willen geven. Zoals FPM onlangs in R`dam heeft gedaan.
Wat zijn daar de regels voor. Neem aan dat je er de benodigde vergunningen moet hebben, goedgekeurde locatie en met papieren moet komen.

Dit is gedaan op 31-12 dus we hadden geen vergunning nodig ..
Wil je dit op een andere dag doen dan heb je net als met het prof vuurwerk een vergunning en de benodigde papieren nodig.
 

mexm

Registered User
ik zat al zelf aan opleidingen (zit nu in de 3e en moet dus een profiel maken voor komende 2 jaren) Ik kon niet kiezen tussen ICT en de pyrotechniek ingaan, maar als ik het goed begrijp kun je het er een soort bij doen (het enige wat je nodig hebt is een goed Duits kunnen spreken en wat ervaring?).

Klopt dit?
 

rollingthunder

Registered User
wat ik me dan nog wel afvraag, is het een goed betaalde baan aangezien het een best gevaarlijk beroep is. Het lijkt idd een droombaan voor de meesten maar er moet natuurlijk wel brood op de plank komen elke dag ;)
 

Denendo

Registered User
wat ik me dan nog wel afvraag, is het een goed betaalde baan aangezien het een best gevaarlijk beroep is. Het lijkt idd een droombaan voor de meesten maar er moet natuurlijk wel brood op de plank komen elke dag ;)

Dat brood verdien je met je "normale" baan..
Je moet dit meer zien als een hobby, aangezien je niet elke dag een vuurwerkshow verzorgt.

Groetjes

Denendo
 

Schuim

Moderator
Medewerker
Gewoon een extra kastje bij je nieuwe keuken zeg maar.
Echt meer schijn je er niet aan over te houden.

Maar dat houd mij niet tegen om hem te willen volgen.
Tis gewoon de verplichte shows per jaar die je moet schieten waar ik tegen op zie.
 

Denendo

Registered User
Maar dat houd mij niet tegen om hem te willen volgen.
Tis gewoon de verplichte shows per jaar die je moet schieten waar ik tegen op zie.

Dit kan ik even niet volgen..
Het houd je niet tegen om de opleiding te volgen, vervolgens zie je op tegen de verplichte shows die je moet volgen..|:(
Waarom zou je dan dat papiertje willen halen, als je toch tegen het opbouwen / volgen van de shows ziet ?..
 

Schuim

Moderator
Medewerker
Het geld dat je er mee verdient.. dat mij dat niet tegenhoud, dat het weinig is.
Je moet het altijd blijven zien als je hobby.

Maar de verplichte shows per jaar daar in tegen vind ik minder.
Beetje onzinnig juist.

Maar ondanks al dat, wil ik gewoon mn diplomatje gaan halen, al is het alleenmaar omdat ik een diploma heb op iets waar ik heel geinterreseerd in ben. ;)


Schuim. :w
 

tommy-gun

Registered User
Het geld dat je er mee verdient.. dat mij dat niet tegenhoud, dat het weinig is.
Je moet het altijd blijven zien als je hobby.

Maar de verplichte shows per jaar daar in tegen vind ik minder.
Beetje onzinnig juist.

Maar ondanks al dat, wil ik gewoon mn diplomatje gaan halen, al is het alleenmaar omdat ik een diploma heb op iets waar ik heel geinterreseerd in ben. ;)


Schuim. :w


Hey Schuim, vergeet je niet iets ?

How about de 25 stageshows die je moet schieten om in aanmerking te komen voor deelname aan de opleiding.
Denk niet dat je even een paar shows van internet kunt plukken en zeggen dat je daaraan meegeholpen hebt, want die geintjes kennen ze daar al.
Wordt je onmiddelijk van de opleiding uitgesloten indien de fraude ontdekt word.

En waar denk jij die stage te gaan doen ?
De opleiding is niet het moeilijkste, maar om een bedrijf te vinden die jou 25 shows meeneemt ook al zou je het voor niets doen word een beetje moeilijk.
Er zijn nml genoeg certificaat houders.
Daarbij is er op dit moment geen NL opleiding dus zal je hem in Duitsland moeten doen, hetgeen voor veel mensen een taalbarriere opwerpt en de opleiding dubbel zo zwaar maakt.
Tel daarbij nog eens het feit op dat je dan je wetgeving in Nl nog moet doen en je duitse certificaat ook nog om moet laten zetten naar een Nederlands papiertje, ( echt niet goedkoop) denk ik dat je voor je hobby toch aardig wat knaken kwijt bent.
Zal je toch in enkele jaren heel wat shows moeten doen om alleen de kosten er al uit te halen. Laat staan je jaarlijkse bijdrage van certificaatverlenging.

Pyro-technicus zijn doe je uit hobby en echt niet omdat het zo goed verdient.
Tenzij je een eigen bedrijf hebt, maar die koek is al lang verdeelt onder de bestaande bedrijven. Die gaan nog liever voor de kostprijs werken dan een nieuwe concurrent op de markt toe te laten.

Dus zie nu eerst maar eens je stage-plaats en je 25 shows te doen voordat je uberhaubt begint over de pyro-technicus opleiding. Daarbij is er 2x keer per jaar een opleiding.
 
Laatst bewerkt:

Schuim

Moderator
Medewerker
Was al bekend met de stage's, papieren, waren er toch 27?
Wil hier volgend jaar mee zien te beginnen.
En verwacht nog wel 2 a 3 jaar mee bezig te zijn.
Het is alleen zo jammer dat er zoon hoop papierwerk aan vast zit voor de bedrijven.

Daarbij heb je ook totaal gelijk jongen.
Het schijnt ook heel moeilijk te zijn om aan een stage plaats te komen.

Ik ben hier ook al meerdere keren over ingelicht door meesters der pyrotechniek (of te wel, de nederlandse schutters)
Daarbij moet je ook nog je MDR (Of was het nou ADR) halen.
En het duits is bij mij geen probleem (ben zelf half duits).

Om nu een eigen bedrijf op te richten in de pyrotechniek of de verkoop van pyrotechnische middelen.
Te veel papierwerk en te veel regels, en vooral een veels te moeilijke regeering voor dit soort ideeën)

Maar nogmaals, het id de hobby die het hem doet, en nou is het bij mij met vuurwerk meer de uitwerkingen, de chemie, en symphonie die voor een mooi stuk nodig zijn, die het hem voor mij doen in vuurwerkland.

Daarbij zei ik ook, ik wil hem gaan halen.
Of het lukt, tja, dat is het grootste probleem.
Eerst de stage plaats maar eens, en dan nog maar eens zien of ik slim (of eerder nuchter) genoeg ben om hem te halen.

Maar ik dank je hartelijk voor het opfrissertje Tommy.
Je zult, net als wat andere heren hiero die ik uit het wereldje ken, de komende tijd nog wel wat vragen in je PM krijgen van mij, mochten ze er zijn.
En ik blijf vooral zo denken, nooit geschoten is altijd mis he ;)

Greedings,
Schuim :w
 
Laatst bewerkt:

Sparkey

Registered User
Schuim, ik kan heel goed begrijpen dat je dat papiertje graag wilt, maar wat Tommy-Gun zegt is waar; het is verdomd moeilijk om "ertussen" te komen. Het geld wat je ervoor moet neerleggen loont niet, tenzij je er wel tussen kan komen natuurlijk en dus goed gebruik kunt maken van de papiertjes.

Los daarvan ben ik van mening van dat er, zeker onder de fpm-leden, zeer veel kennis aanwezig is omtrent het begrip pyrotechniek en al haar aspecten en nevenzaken. Zelfs meer kennis dan menig schieter in Nederland heeft denk ik. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Maar hobby is hobby en je hoeft dus niet perse schieter te zijn of te willen worden (we zijn het eigenlijk allemaal al) om die hobby uit te kunnen dragen. Het schieten op zich is slechts één aspect, maar pyrotechniek kent vele facetten die ook de moeite van het bestuderen meer dan waard zijn. Zelf ben ik bijvoorbeeld helemaal idolaat van muggenscheetjes....

De ervaring om met profvuurwerk om te gaan is natuurlijk geweldig, de meeste schieters zijn net zo leip van vuurwerk als iedere gemiddelde freak hier. Naast het vuurwerkaspect zijn er echter nog veel meer zaken waar je rekening mee moet houden die op zich niet zo veel met vuurwerk te maken hebben, neem bijvoorbeeld de show in Borculo, waarbij je één en ander op redelijk korte afstand mee hebt gemaakt.

Nog een opmerking: Chemie is geen wezelijk onderdeel van de hedendaagse Nederlandse vuurwerkbedrijven, dan kun je beter stage gaan lopen in Italië of Spanje, waar sommige bedrijven er nog echt mee bezig zijn. O ja het ADR is niet noodzakelijk, eerder handig als basiskennis wat mag wel en wat mag niet.. Kortom: als het je droom is ga er dan voor! En anders moet je genoegen nemen met alle andere zeer leuke (zie het forum in zijn algemeenheid) dingen die gerelateerd zijn aan pyrotechniek, waaronder de chemie-leer en probeer om te beginnen eens het boek (wel pingping) van dr. Takeo Shimitsu "The Art of Pyrotechnics" te bemachtigen.
:w
 

spitfire

Registered User
Meer kennis hier op FPM dan bij de (meeste...?) schieters hier in Nederland..? Dat kan wel eens kloppen ja, kijkend naar het vermakend gehalte van de meeste shows, en wat er allemaal kan met hetzelfde geld...
 

Sparkey

Registered User
ik vind het knap dat je uit bovenstaand stukje tekst nu net datgene gefilterd en uitgediept hebt waarmee ik een geheel ander punt probeer te maken.

Het gaat hier om het hobbyberoep pyro en niet zozeer of de Nederlandse schieters nu wel of geen belabberde shows neerzetten voor de hun ter beschikking gestelde bedragen, hoort hier eigenlijk ook niet thuis, maar goed jij begint erover en hier moet ik op reageren omdat ik het idee heb dat mijn verhaal niet goed begrepen wordt. En ik voel mij persoonlijk ook een beetje aangevallen omdat dit nu net niet de bedoeling was van mijn relaas.

Met algemene kennis omtrent pyrotechniek onder de fpm-leden heb ik het over een greep van pakweg 40 leden (van de 10.000...) die los van elkaar veel van de chemische en/of technische theorie van vuurwerk afweten. Gecombineerd op het forum levert dat een krachtige bron van kennis op waarvan in de "vuurwerkwereld" geen sprake is, daar is eerder sprake van gezamelijk gefragmenteerde kennis.

Als de conclusie getrokken mag worden dat door middel van die kennis ook direkt (kwalitatief en kwantitatief) betere shows gegeven kunnen worden kan deze discussie beter gesloten worden want daar gaan wij niet uitkomen. Ik vind het een beetje kort door de bocht om het zo te stellen.

Los daarvan baal ik ervan dat ik probeer zo reeël mogelijk te reageren op het verhaal van Schuim (die ik in persoon wel eens heb ontmoet) en dat het verhaal ineens een andere wending krijgt, die nota bene niets te maken heeft met het verhaal van Schuim! Ik baal er ook van dat dat kennelijk (getuige het aantal "thanks" onder de spitfire post) door de mods wordt toegejuicht. Juist de mods weten dondersgoed hoe het werkt in vuurwerkland en zouden beter moeten weten dan zich klakkeloos aan te sluiten bij een one-liner als hierboven.

Ik ben mij ervan bewust dat het ook mogelijk kan zijn dat ik met mijn uitleg aan Schuim misschien niet de juiste woorden heb gekozen of het simpelweg verwarrend heb gesteld, maar het woord geld heb ik niet gebruikt.

Over wat wel en niet kan met geld i.c.m. vuurwerk (en het daarbij behorende vermakend gehalte) daar wil ik best over meediscussiëren maar dan wel in een ander thread.
 

Tony

Administrator
Medewerker
Daar gaat het nu juist om Sparkey. Er zijn in Nederland maar weinig bedrijven die echt wat met vuurwerk doen. Het merendeel doet maar iets en denk er totaal niet over na.

Ik vond het wel grappig dat juist dat stukje eruit wordt gehaald en waarom ? Omdat het nog een feit is ook. Spitfire haalt hier het woord geld naar voren en daar heeft ie een goed punt mee. Ik kan hier over nog een aantal dingen neerzetten maar dat laat ik achterwege want ik wil geen bedrijven gaan beschadigen en het is inderdaad niet de juiste thread om hierover te discussieren.

En ik begrijp ook volkomen wat jij bedoelt. Relax my friend.
 

Feuerwerk

Registered User
Ik ben ook bezig met het verzamelen met de 26 bewijzen om in Duitsland deze cursus te gaan doen. Ik heb "het geluk" dat er bedrijven zijn die me hiervoor mee laten draaien want dat is al niet zo gemakkelijk meestal.
Daarbij komt inderdaad het kostenplaatje van enkele duizenden euro's als je een Duits bewijs evenals nederlands wilt halen (een omzetting met kleine bijscholing), maargoed het is maar net wat je voor je hobby over hebt. Denk er wel twee keer over na want geld hiermee verdienen dat ga je niet als je enkel meehelpt.

Trouwens voor degene die een Duitse cursus willen volgen raad ik het aan een cursusboekje aan te vragen om je "26 handtekeningen" in te kunnen noteren, deze is aan te vragen bij de Sprengschule (gaat het gemakkelijkste bij degene in Dresden op de een of andere manier). Daarbij is er een mogelijkheid om de cursus in 4 dagen achter mekaar in Oostenrijk te doen je haalt dan gelijk het Oostenrijkse evenals het Duitse papiertje (Kosten voor deze cursus liggen rond de 800 / 900 euro heb ik me laten vertellen).

Maargoed je ziet hier van het forum wel dergelijke mensen meehelpen voor shows maar die hebben niet de intentie om dat papiertje te halen maar om het echt puur voor de hobby te doen...;)
 
Bovenaan