De Vuurwerk Federatie pleit voor eerlijkere polls

Tony

Administrator
Medewerker
- - - S T A T E M E N T - - -

Een van de redenen dat vuurwerk continue negatief in het nieuws komt zijn vuurwerkpolls. Omdat wij streven naar een eerlijke discussie en geloven dat alleen feitelijkheid een verbetering kan opleveren, laten we zien waar het fout gaat en op welke manier dit beter kan.

De Vuurwerk Federatie pleit voor eerlijkere polls

Het lijkt de laatste jaren een trend te worden. Elke gemeente, politieke partij of krant moet zijn eigen poll hebben over vuurwerk. De één nog beïnvloedbaarder en ongeloofwaardiger dan de ander. Moet het afsteken van vuurwerk worden verboden of moeten er vuurwerkvrije zones worden ingericht, voor elk onderwerp worden polls opgesteld. Voor veel mensen en media een sterk middel om een algeheel vuurwerkverbod meer draagvlak te geven. Een doorn in het oog voor liefhebbers, omdat deze peilingen doorgaans bijzonder gekleurd zijn. Voor een evenwichtig beeld van de realiteit pleit de Vuurwerk Federatie voor eerlijkere polls. Hieronder lichten we toe hoe wij dat voor ons zien.

Er zijn jaarlijks heel veel vuurwerkpolls. Veelvoorkomende onderwerpen in vuurwerkpolls zijn vuurwerkvrije zones, een centrale vuurwerkshow en een algeheel vuurwerkverbod. De regio waarop deze polls betrekking hebben verschillen. Zo zijn er polls die gelden voor een bepaalde stad of gemeente, maar ook die zich richten op heel Nederland. Voornamelijk de lokale vuurwerkpolls schieten in december als paddenstoelen uit de grond. Natuurlijk is er niets mis met het peilen van de mening van de inwoners van een stad. Dit moedigen we juist aan. Wel is het zaak dat dit op een zorgvuldige wijze gebeurt. Dat is helaas slechts bij uitzondering het geval.

Het grootste deel van de polls is suggestief. De stelling staat dikwijls negatief geformuleerd en de keuzes neigen vaak nadrukkelijk meer naar een negatieve uitkomst vanuit liefhebber-perspectief. Zo was er laatst een poll in Amsterdam waar 3 van de 4 beschikbare opties negatief geformuleerd waren. Dit is niet eerlijk. Daarnaast zijn veel stellingen sturend. Een bepaald alternatief voor het afsteken van vuurwerk wordt neergezet als de enige juiste oplossing, terwijl er in feite niet eens sprake is van een probleem. In veel polls is daarnaast sprake van framing. Framing betekent; woorden en beelden zo kiezen, dat daarbij impliciet een aantal aspecten van het beschrevene worden uitgelicht, met als doel (onbewust) een bepaalde mening op te leggen. Om een eerlijker beeld te krijgen moet er goed gelet worden op framing. Een poll moet een mening laten zien, geen mening opleggen.

Daarnaast zijn veel polls zo lek als een mandje. Vaak kunnen ze ontelbaar vaak worden ingevuld, waardoor de resultaten nergens meer voor staan. Terugkomend op de negatieve poll uit Amsterdam, deze had 1800 responses door 500 personen. Ook zijn de mensen die de polls invullen vaak niet representatief voor de doelgroep van de poll. Tegenstanders van vuurwerk, bijvoorbeeld GroenLinks, organiseren polls, welke uiteraard een vertekend beeld geven. Zo stemde 85% vorig jaar nog tegen knalvuurwerk in een poll van GroenLinks, waar dat in een poll van gemeente Weststellingwerf 54% was, en een poll van RTV Noord laat een support van 36% zien voor een verbod op knalvuurwerk. Kortom, er is geen peil op te trekken. Desondanks verschijnen voornamelijk de negatieve resultaten in de media.

Om te laten zien dat veel polls oneerlijke resultaten tonen wordt zoals aangekondigd een panel opgericht. We moeten af van de suggestieve polls in Nederland. Daarom zullen wij oneerlijke, manipulatieve polls delen met onze volgers, zodat zij hun mening kunnen laten horen. Een vuurwerkpoll moet een eerlijk beeld geven, niet aanroepen tot een vuurwerkverbod.


Gebruikte artikelen;
https://oost-online.nl/als-het-aan-groenlinks-ligt-wordt-ijburg-vuurwerkvrij/
https://radar.avrotros.nl/testpanel/uitslagen/item/knalvuurwerk-van-85-procent-hoeft-het-niet/
https://weststellingwerf.nieuws.nl/dorpen/6026/poll-meerderheid-verbod-op-knalvuurwerk/
https://www.rtvnoord.nl/nieuws/188142/Lopend-Vuur-Knallen-hoort-bij-Oud-en-Nieuw
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/11/13/overal-in-nederland-worstelen-gemeenten-met-vuurwerk-a2755063


Was getekend,

De Vuurwerk Federatie
http://vuurwerkfederatie.nl

 

rodepo

Registered User
Beste vuurwerkfederatie.
Is het misschien een idee om ook net als bij het (wil die naam eigelijk niet noemen) manifest dat je, je kan aanmelden als steunbetuiging. Zowel als particulier als organisaties. Op die manier kan dat mischien in de toekomst weer als tegengeluid gebruikt worden.
 

Onze Partners

Bovenaan